Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші типи домінування ознак



У людини, як і в інших організмів, наявні також неповне домінування, кодомінування та наддомінування.

Неповне домінування полягає у проміжному прояві ознаки при гетерозиготному стані алелей гена. Воно може торкатися як нормальних, так і патологічних ознак.

За цим типом у людини успадковуються такі ознаки як розміри носа, рота і очей, відстань між очима, вип’яченість губ та інші.

Розглянемо цей тип успадкування на прикладі патології – однієї з форм анофтальмії (відсутність очних яблук). У домінантних гомозигот (АА) очні яблука нормальних розмірів; у гетерозигот (Аа) очні яблука зменшені в розмірі, але зір збережений, а у рецесивних гомозигот (аа) очні яблука відсутні. Від шлюбу двох індивідів із зменшеними розмірами очних яблук (Аа) вірогідно четверта частина дітей матиме нормальні очі (АА), половина – зменшені очні яблука (Аа) та четверта частина дітей народиться без очних яблук (аа). Ви можете переконатися у цьому самі, скориставшись решіткою Пеннета.

Інша ситуація виникає у разі, коли відносини домінантності та рецесивності відсутні і обидва алеля проявляються у фенотипі. Подібна взаємодія називається кодомінуванням (сумісним домінуванням).

Явище кодомінування у людини можна проілюструвати на прикладі успадкування 4-ої групи крові за системою АВ0. При цьому чотири групи крові визначаються трьома алелями ІА, ІВ та ІО, які розташовані в 9-ій парі хромосом. Перші два алеля є домінантними, а третій – рецесивний. І група крові визначається парою алелей ІОІО, ІІ – ІАІА або ІАІО, ІІІ – ІВІВ або ІВІО, а IV – ІАІВ. У останньому випадку функціонує два різних домінантних алеля одного гена, що і є явищем кодомінування.

За принципом кодомінування у людини успадковується також одна із груп крові (група MN) за системою MN. Ген цієї системи крові може перебувати в стані двох алелей – LM та LN, які не мають між собою домінантно-рецесивних відносин. Якщо один із батьків має групу крові ММ (LMLM), а інший – NN (LNLN). то всі їхні діти матимуть групу крові MN і будуть гетерозиготами за геном L (LMLN).

Явище наддомінування пов’язано з тим, що у ряді випадків домінантні алелі в гетерозиготному стані проявляються сильніше, ніж у гомозиготному. Воно досить розповсюджене у живій природі. Його можна спостерігати і у людини. Проілюструємо це на прикладі осіб, гетерозиготних за алелями нормального та серпоподібноклітинного гемоглобіну HbA та HbS відповідно. За певних умов оточуючого середовища (оптимальна кількість кисню в чистому повітрі низинної місцевості тощо) генотип HbA HbS відрізняється більшою життєздатністю, ніж HbS HbS і навіть HbA HbA.

Наддомінування також пов’язане з такими складними кількісними ознаками як життєздатність, тривалість життя тощо. У селекції рослин та тварин наддомінування відоме під назвою гетерозису, який проявляється у першому поколінні гібридів.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...