Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розпилювання



Р о з п и л ю в а н н я м на зиваєтьс я обробк а отвор і в з м ето ю на­ данн я ї м потр і бно ї ф орми. О бробк а кругли х отвор і в здійс н ю єтьс я круг ­ ли м и й нап і вкругли м и напилками, - тригра нни х — тригра нними, но­ ж і вкови м и й ромб і чним и напилками, квадратни х — квадратними на­ пилками.

П і дготовк у д о розпил ю ванн я почина ю т ь з розм і чанн я т а накерн ю - ванн я розм і чальни х рисок. П от і м з а розм і чальними рискам и сверд­ лят ь отвор и й вирубу ю т ь пройми, утворені висвердл ю вання м. Н ай­ кра щ о ю виходит ь розм іт к а н а м еталев і й поверхн і, в і д ш л і ф ован і й наждачни м папером.

П і д розпил ю ванн я свердлят ь оди н отв і р, кол и пройм а невелика; у б і ль ш и х пройма х свердлят ь дв а ч и к і льк а отвор і в, щ о б м ат и най­ м ен ш и й припус к н а розпил ю вання. В елик і перемичк и ва ж к о вида­ лит и з просвердлено ї пройми, одна к н е можн а розм і щ уват и отвор и й над т о близьк о дл я запобіга нн я стисканн ю, щ о мож е призвест и д о поламк и свердла.

Ро зпил ю ванн я у заготовц і воротка квадратног о отвору. С початк у розм і ча ю т ь квадрат, а в ньому — отв і р (рис. 334, а), пот і м просверд­ л юю т ь отв і р свердло м, д і а м ет р яког о н а 0,5 м м м ен ш и й з а сторон и квад­ рата. У просвердленому отвор і квадратни м напилко м пропил юю т ь чотир и кути, н е доходяч и 0, 5... 0, 7, м м д о розм і чальни х рисок, п і сл я чог о розпил юю т ь отв і р д о розм і чальни х рисо к в такі й послідовності:*


О О г

РИС.. 334. Розпил ю вання квадратног о от- Рис. 335. Розпил ю вання три­

вогу: гранного отвору

а — розм ітка; б — прийом роботи а — розм і тка; б — висвердлени й отв і р; <г — посл і довн і ст ь розпи­ л ю вання: г — перев і рк а вклади­ ш ем

спочатк у пропил юю т ь сторони / і З, пот ім 2 і 4 і п і дганя ю т ь отв і р по м іт чик у так, щ о б в і н входи в в отв і р н а глиби н у 2... З мм.

П одаль ш у обробк у стор і н (рис. 334, б) здійс н юю т ь доти, пок и квад­ ратн а головк а легко, ал е щ і льн о н е ув і йд е в отв і р.

Ро зпил ю ванн я у заготовц і тригранног о отвору. Ро з м і ча ю т ь конту р трикут ника, а в ньому — отв і р і свердлят ь йог о свердло м, н е торка ю ­ чис ь розм і чальни х рисо к трикут ник а (ри с 335, а, б). П от і м у кругло­ м у отвор і пропил юю т ь тр и кут и і посл і довн о розпил юю т ь сторон и 1,

2 і 3, н е доходяч и 0,5 м м д о розм і чально ї риски, п і сл я чог о п і дганя ю т ь сторон и трикут ник а (ри с 335, в).

П{ш робот і тригра нни м напилко м прагнут ь уникнут и п і днутрен- н я стор і н й обпил юю т ь строг о прямол і н і йно. Точ н і ст ь обробк и пере­ в і ря ю т ь вклади ш е м (рис. 335, г).

П р и припасуванн і треб а сл і дкуват и з а ти м, щ о б вклади ш входи в у розпил ю вани й отв і р в і льно, бе з перекос у і щ і льно. Зазо р м і ж сто­ ронам и трикут ник а й вклади ш е м пр и перев і рц і щ упо м м а є бут и н е б і ль ш я к 0,0 5 мм.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...