Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Притис-




лено м у стан і. П орядо к зги нанн я анало­


качі; 4 — рукоятка; 5

лик; 7 — труба


верхній ро-


гіч ни й описаному ран і ш е. К ан і ф ол ь п і сл я зги нанн я виплавля ю ть, почина ю ч и з кін­


ц і в труби, б о на гріва нн я середини наповнено ю кан і ф олл ю труб и при­ зводит ь д о розрив у останньої.

М і д н і т р у б и, як і п і дляга ю т ь зги нанн ю у холодно м у стан і, в і дпал юю т ь пр и те мп ератур і 600... 70 0 °С і охолод ж у ю т ь у вод і. Н апов ­ н ю вач і пр и зги нанн і м і дни х тру б у холодно м у стан і — кан і ф оль, а в на гріто м у — п і сок.

Л а т у н н і труби, як і зги на ю т ь у холодно м у стан і, спочатк у від­ пал юю т ь пр и 600... 70 0 ° С і охолод ж у ю т ь н а пов іт р і. Н аповн ю ва ч то й са мий, щ о і пр и зги нанн і м і дни х труб.

Д ю р а л ю м і н і є в і труб и пере д зги нання м в і дпал юю т ь пр и 350... 40 0 °С і охолод ж у ю т ь н а пов іт р і.

М ехан із ац і я згинання труб. П р и м асово м у виготовленні детале й з тру б найб і ль ш и х д і а м етр і в застосову ю т ь ручн і трубозги нальн і при­ стро ї т а ва ж і льн і трубозги ни, а дл я тру б велики х д і а м етр і в (до

35 0 мм) — спец і альн і трубозги нальн і верстат и і преси.

З г и н а н и й т р у б у к і л ь ц е здійс н юю т ь н а трироликово - м у зги нальном у верстат і. Н а рис. 105 показан о зги нанн я у к і льц е труб и д і а м етро м д о 2 5 м м бе з наповн ю вача.

П ере д зги нання м нала год ж у ю т ь верста т — регул юю т ь положенн я верхньог о ролик а 5 в і дносн о дво х нижн і х ролик і в 1 і 2 обертання м рукоятк и 4. П р и обертанні рукоятк и з а годи нниково ю стр і лко ю верх­ н і й роли к опускаєтьс я донизу, і навпаки.

Ш ирок о застосову ю т ь нов і способ и зги нанн я труб. Згинанн я з р о з т я г у в а н н я м з а г о т о в к и поляга є у то м у, щ о заготовк у п і дда ю т ь сп і льн і й д і ї зусиль, щ о розтягу ю т ь і зги на ю т ь (я к і переви­ щ у ю т ь м е ж у текучост і м еталу). Ц е й проце с здійс н ю єтьс я н а зги нально - розтя жни х м а ш ина х з поворотни м столо м. З іг ну т і та к детал і м а ю т ь



б і ль ш у м і цн і ст ь і м ен ш у м асу. Таки й спос іб застосо­ ву ю т ь пр и виготовленні тру б дл я л іт ак і в, авто м а ш ин, мор ськи х суде н то щ о.

П р и зги нанн і тру б з н а г р і в а н н я м с т р у - м а м и в и с о к о ї ч а с т о т, я зги нанн я і охоло­ д ж енн я в і дбува ю тьс я безперервно і посл і довн о у спе­ ц і альн і й високочастотн і й установц і тип у трубозги­ нальни х верстат і в. У становк а да є з мо г у зги на т и тру­ б и д і а м етро м в і д 9 5 д о 30 0 мм. Вон а складаєтьс я з дво х частин: м ехан і чно ї т а електричної. М ехан і чн а части­ н а — ц е верста т дл я зги нанн я труб, а електрична складаєтьс я з електрообладнання і високочастотно ї установки. Ц е й спос іб м а є ря д переваг: забезпечуєтьс я


Рис. 106, Роз­ вальцьовування труби в'слюсар- них лещ атах


м ен ш а овальн і ст ь у м і сця х зги н у труб; продуктивн і ст ь у 4... 5 раз і в ви щ а, н і ж пр и і н ш и х способах; проце с м ехан із овано.

Ро звальцьовува нн я (валь ц ю вання) тру б поляга є у роз ш иренн і (розкатуванн і) к і нц і в 4 (рис. 106) тру б зсереди н и спец і альни м інстру­ м енто м (валь ц і вко ю). Д л я цьог о і нс тру м ен т затиску ю т ь у сл ю сарни х ле щ ата х 2. Труб у встановл юю т ь у в і дпов і дни й її д і а м етр у отв і р З (зага р­ това н а втулка), а пот і м удара м и мо лотко м п о оправц і) розвальцьову ­ ю т ь к і нец ь 4 труб и д о потр і бни х розм і р і в. К і нц і тру б д і а м етро м б і ль ш я к 1 8 м м розвальцьову ю т ь з а допо мо го ю спец і ально ї вальц і вк и (рис. 107), щ о м а є стальни й стер ж ен ь 5, н а одном у к і нц і яког о є кону с

/, а н а і н ш ом у — квадратн а головк а 6. С тер ж ен ь 5 у м і щ ен о в корпу с

<?, всередині яког о розм і щ ен і ролик и 2, щ о м а ю т ь невелик у конус­ ні сть.

П роце с розвальцьовування поляга є в то м у, щ о н а к і нец ь 2 труб и (рис. 108) надя га ю т ь ф ланец ь / з виточени м и у йог о отвор і канавкам и 5, пот ім у труб у вставля ю т ь вальц і вк у з роликам и і оберта ю ть. П р и обертанні вальц і вк а роликам и 3 і 4 розкату є трубу, втиска ю ч и м ета л труб и у канавк и 5 ф ланц я доти, пок и вон и н е запов ня тьс я в щ ерть. Я к щ о обертанн я вальц і вк и ста є в і льни м, п і дтягу ю т ь гайк у 4 (ри с 107), заглибл юю ч и ти м са ми м кону с у трубу.


Ри с. 107. Спеціальна вальцівка:

І — конус; 2 — ролики; З — корпус; 4 —

Гвйкв; 5 — стер ж ень; 6 — головк а


Рис. 108. Схема вальцювання:

1 — ф ланець; 2 — к і нец ь труби; 3, 4 — ролики; 5 •

канавки; 6, 7 — труб а д о і п і сл я вальц ю ванн я

8 5


Н айпродуктивн і ш и м є вальц ю ванн я н а спец і альни х вальц ю вальни х м а ш ина х і под і бни х м ехан із м ах.

Д е ф екти. П р и зги нанн і м етал у де ф екта м и найчас ті ш е е ск і сн і зги н и т а м ехан і чн і по ш код ж енн я оброблено ї поверхн і я к результа т непра­ вильног о розм і чанн я аб о закріпле нн я детал і в ле щ ата х ви щ е ч и нижч е розм і чально ї л і н ії, а тако ж неправильног о нанесенн я удар і в.

П равильн о зіг ну ти м и вва ж а ю тьс я труби, щ о н е м а ю т ь в м ' ятин, випин і в і складок.

П р и зги нанн і тру б сл і д дотри м уватис я таки х у мо в:

ретельно сл і дкуват и з а р і вно м і рн і ст ю витягування зов н і ш ньо ї

«стінки і посадк и внутр і ш ньо ї ст і нк и труби; враховувати, щ о витягу­ ванн я зов н і ш ньо ї ст і нк и труб и в і дбуваєтьс я лег ш е, н і ж посадк а внут­ р і ш ньо ї ст і нки;

труб у зги на т и плавно, бе з ривк і в; складки, щ о з ' явилися, випря м ­ лят и мо лотко м; дл я уникненн я складо к труб у спочатк у зги на ю т ь де щ о б і ль ш е, н і ж сл і д з а ш аблоно м, а пот і м в і дгина ю т ь в і дпов і дн о з а шаб­ лоно м;

дл я уникненн я розрив у н е можн а зги на т и труб у і випря м лят и складки, як щ о труб а прохолол а д о св іт ло-ви ш нево г о кольор у (800 °С), то м у труб и велики х д і а м етр і в зги на ю т ь з багаторазовим на гріва нням; п і сл я перев і рк и труб и ш аблоно м видаля ю т ь пробки, висипа ю т ь

п і со к і обр із у ю т ь к і нц і з а ш аблоно м, пот і м очи щ а ю т ь і промива ю т ь труб у зсереди ни.

Б езпек а прац і. П р и зги нанн і треб а дотри м уватис я таки х ви мо г безпеки: заготовк у закріпл ю ват и в ле щ ата х аб о і н ш и х пристроя х міц­ но; прац ю ват и ли ш е н а справно м у обладнанн і; пере д початко м робот и н а зги нальни х верстата х ознайомитис я з і нс трукціє ю; робот у викону ­ ват и обере жн о, щ о б н е по ш кодит и пальц і рук; прац ю ват и у рукавиця х і в застіб ну ти х халатах.

Р о з д і л VIII. РІЗАННЯ МЕТАЛУ

§ 30. ЗАГАЛЬН І ВІДОМОСТ І

Р і з а н н я м на зива ю т ь в і дд і ленн я частин и заготово к в і д сорто­ вог о аб о листовог о м еталу. Р із анн я викону ю т ь я к з і з ня ття м стру ж ки, та к і бе з з ня ття. Р із анн я з і з ня ття м стру ж к и здійс н юю т ь ручно ю но­ ж і вко ю, н а нож і вкових, круглопиляльних, токар но -в і др із ни х верста­ тах, а тако ж мож е бут и газове, дугов е то щ о. Б е з з ня тт я стру ж к и мате­ р і ал и розр із у ю т ь ручним и ва ж і льни м и і м ехан і чним и ножицями, го­ строзубця ми, труборіза ми, прес-ножицями, у ш та мп ах. Д о р із анн я на­ ле жи т ь тако ж надр із уванн я м еталу.


С ут ь процес у р із анн я НОЖИЦЯ - Верхній ніж

ми поляга є у в і докре м ленн і ча­ стин и м етал у п і д д і є ю пар и рі­ заль ни х нож і в. Ро зрізува ни й лис т розм і щ у ю т ь м і ж верхн і м і ниж­ н ім ножами. В ерхн і й н і ж, опу­ ска ю чись, тис н е н а м ета л і роз­ р із у є його.

В елики й тиск, яког о заз на ю т ь лез а пр и р із анн і, потребу є вели­


ког о кут а загостре нн я р. Ч и м тверді ш и й розр із увани й м етал,


Рис. 109. Елементи ножиць


ти м б і ль ш и м м а є бут и ку т загостре нн я леза; дл я м ' яки х м етал і в (м ід ь т а ін.) в і н дор і вн ю є 65°, дл я м етал і в середньо ї твердост і — 70... 75°. Д л я з м ен ш енн я терт я ле з нож і в о б розр із увани й м ета л зад н і й ку т а у леза х викону ю т ь невеликим; в і н дор і вн ю є 1,5...3° (рис. 109).

Н о ж і виготовля ю т ь з і стал і У 7, У 8; боков і поверхн і ле з загартова ­ н і д о 52... 5 8 Ь Щ С е, в і д ш л і ф ован і т а загостре н і.

§ 31. РІЗАНН Я РУЧНИМИ НОЖИЦЯМ И

Звичайн і ручн і ножиц і застосову ю т ь дл я р із анн я стальни х лист і в завтов ш к и 0, 5... 1 м м і лист і в з кольорови х м етал і в завтов ш к и д о 1,5 мм. Ручн і ножиц і виготовля ю т ь з п р я м и м и (рис. 110, а, б) і к р и - в и м и (рис. 110, в) р із альни м и леза ми.

, З а розм і щ ення м р із ально ї кромк и ле з ручн і ножиц і под і ля ю т ь н а прав і т а л і в і.

П р а в и м и на зива ю тьс я ножиц і, у яки х ск і с н а р із альн і й час­ ти н і ко жн о ї половин и з находи тьс я з правог о боку. П равим и ножицям и р і ж ут ь п о л і в і й кромц і вироб у у напрям і з а годи нниково ю стр і лко ю (рис. 110, б).

Л і в и м и на зива ю тьс я ножиц і, у яки х н а р із альн і й частин і кож­ ної половин и ск і с розта ш ован о з л і вог о боку. Таки м и ножицям и р і ж ут ь п о прав і й кромц і вироб у прот и годи нниково ї стр і лк и (рис. 110, в).

П р и р із анн і лист а правим и ножицям и вес ь ча с видн о риск у н а роз­ р із увано м у м етал і. П р и робот і л і ви м и ножицями, щ о б бачит и риску, доводитьс я л і во ю руко ю в і дгинат и в і др із увани й м етал, переклада ю ч и йог о чере з прав у руку, щ о досит ь не зруч но. То м у листови й м ета л п о прям і й л і н і ї і п о крив і й (коло, заокругле ння) бе з р із ки х поворот і в рі­ ж ут ь правими ножицями. 4

Д ов жин а ножиц ь Іг 200,' 250, 320, 36 0 і 40 0 мм, а р із ально ї частин и 12 (від гостри х к і нц і в д о ш арн і ра) — в і дпов і дн о 55... 65, 70... 82, 90... 105, 100... 120 і 110... 130 мм. Д обр е загостре н і т а в і дрегульовані ножиц і м а ю т ь р із ат и пап і р.

8?



Ри с. 110. Ручні нож иці дл я різання металу:

а — з прямими лезами; б — прям і праві;

в — з кривими лезами


Ри с. 111. П олож ення руки на руко­ ятках ножиць при різанні (а) і прийо­ ми різання нож ицями (б—г)


Н о жиц і три м а ю т ь право ю руко ю, охопл юю ч и рукоятк и чотирма пальцям и і притиску ю ч и ї х д о долон і; м із инец ь розм і щ у ю т ь м і ж рукоятками (рис. 111, а).

С тис ну т і вказ і вний, без і м енни й і середн і й пальц і розтиску ю ть, ви­ прямля ю т ь м із инец ь і йог о зусилля м в і дводят ь рукоятк у ножиц ь н а потр і бни й кут. У три м у ю ч и лис т л і во ю руко ю (рис. 111, б), пода ю т ь йог о м і ж р із альни м и кромками, спря мо ву ю ч и верхн є лез о точ н о посе­ редин і розм і чально ї л і н ії, як а пр и р із анн і м а є бут и видно ю. П от і м, стиску ю ч и рукоятк у вс і м а пальцям и право ї рук и (кр і м м із инця), здійс­ н юю т ь р із ання. Н а рис. 111, в, г показан о прийом и робот и ножицями.

Д л я прямол і н і йног о р із анн я м етал у невелико ї тов щ ин и застосову­ ю т ь ручн і ножиц і, одн у рукоятк у яки х затиску ю т ь у ле щ ата х (рис. 112, а).

С тільцев і ножиц і в і др із ня ю тьс я в і д звичай ни х б і ль ш им и розм іра ­ м и і застосову ю тьс я пр и р із анн і листовог о м етал у завтов ш к и д о 3 мм. Н ижн ю рукоятк у ж орстк о затиску ю т ь у сл ю сарни х ле щ ата х (рис. 112, б) аб о закріпл юю т ь (за бива ю ть) н а стол і ч и і н ш і й ж орстк і й основ і. Д л я р із анн я листово ї стал і завтов ш к и д о 3 м м застосову ю т ь ст і льцев і ножиц і, щ о м а ю т ь стац і онарн е кр і пленн я (рис. 112, в).

С тільцев і ножиц і м алопродуктивн і, пр и робот і ви м ага ю т ь з начни х зусиль, то м у дл я р із анн я велики х парт і й листовог о м етал у н е застосо­ ву ю ться.

Р учн і мало габар итн і силов і но ж иц і (рис. 113) слу ж ат ь дл я р із анн я листовог о м етал у завтов ш к и д о 2,5 м м і прутк і в д і а м етро м д о 8 мм. Га­ баритн і розм і р и ци х ножиц ь н е переви щ у ю т ь розм і р и звичай ни х руч -

8 8



з

Рис. 113.

нож иці


М алогабаритні силов і



Рис. 112. Н о ж иц і ручні, закріплені в ле­ щатах (а), та стільцев і — закріплені в леща­ тах (б) і на дерев'ян ій основі (в)

го ю дво ш арн і рног о ланц ю г а 7 з ' єднан а


ни х ножиць. Д л я р із анн я ру­ коятк у 8 закріпл юю т ь у ле­ щ атах, а рукоятк у / (робочу) приводят ь у д і ю. Робоч а руко ­ ятк а складаєтьс я з дво х послі­ довн о з ' єднани х ва ж ел і в. П ер­ ш и й ва ж і л ь З, н а одном у плеч і яког о закріпле н о н і ж 5, з'єд­ нани й з а допо мо го ю гви н т а 6 з рукоятко ю 8. І н ш е плеч е ва ж ел я 3, як е у звичай ни х ножиц ь є рукоятко ю, зробле н е скорочени м і закі нчує тьс я ш арн і ро м 2 і власн е рукоят ­ ко ю ножиць. К і нцеви м ш ар­ н і ро м рукоятк а / з а допо мо - з рукоятко ю 8. Ц я систе м а


ва ж ел і в збіль ш у є зусилл я р із анн я приблизн о у 2 раз и пор і внян о з і звичай ним и ножицям и таки х са ми х розм і р і в. Н о ж і ножиц ь з м і нн і й прикр і плен і д о ва ж ел і в потайними заклепка ми.

^ Ц і ножиц і м а ю т ь пристр і й дл я р із анн я прутк і в д і а м етро м д о 8 мм.

. П ристр і й м а є закріпле н і н а ва ж еля х ножиц ь диск и 4 з отворами і яв­ ля є собо ю звичай н і ножиц і, ал е з ножам и спец і ально ї ф орм и (зага ртова ­ н і втулки). Н о ж і з м і нн і й вставля ю тьс я у г н із д о диск і в. Д л я обрізу­ ванн я болт і в (ш пильок) у втулка х одног о з диск і в є нар із к а (к і льк а ни ток), як а захи щ а є р із ьб у болт і в пр и обр із уванн і в і д зі м ' яття.

М алогабаритні силов і ножиц і забезпечу ю т ь висок у як і ст ь р із ання. В а ж і льн і ножиц і (рис. 114) застосову ю т ь дл я р із анн я листово ї ста­

л і завтов ш к и д о 4 мм, ал юм і н і ю т а латун і — д о 6 мм. В ерхн і й ш арн і р ­ н о закріпле ни й н і ж 3 приводитьс я в ру х в і д ва ж ел я 2. Н ижн і й н і ж

1 — нерухомий.

Н о ж і виготовля ю т ь з і стал і У 8 і загартову ю т ь д о твердост і 52... 6 0 ВДС е. К ут и загостре нн я р із альни х гра не й дор і вн юю т ь 5...85 °.

П ере д робото ю перев і ря ю т ь наявн і ст ь м астил а н а тертьови х поверх ­ нях, плавн і ст ь ход у ва ж еля, в і дсутн і ст ь зазор а м і ж р із альни м и кром­ ками.


Рис. 114. В а ж ільні нож иці Рис. 115. М ахові нож иці

П р и р із анн і м етал у право ю руко ю обхопл юю т ь рукоятк у 2 ва ж ел я і плавн о перем і щ у ю т ь йог о у верхн є положення, пр и цьом у верхн і й н і ж З в і дходит ь уверх. П от і м вклада ю т ь лис т 4 так, щ о б л і в а рук а притри­ м увал а йог о в горизо н таль ном у положенн і, а л і н і я р із анн я з находила ­ с я в пол і зор у і збігалас я з лезо м верхньог о ножа. Рухо м рук и опуска ­ ю т ь ва ж і л ь з ноже м дониз у доти, пок и частина м етал у н е буд е переріз а ­ на. П і сл я цьог о ва ж і л ь перем і щ у ю т ь у верхн є положення. Д ал і злегк а п і дн і м а ю т ь лис т 4 л і во ю руко ю, просува ю т ь йог о п о рисц і вздов ж рі­ заль но ї кромк и верхньог о нож а і повтор юю т ь прийо м р із анн я д о оста­ точ но г о розр із ування. Н о жиц і забезпечу ю т ь зрі з бе з у м ' яти н і прорі­ зі в п о краях, а тако ж достатню точ н і сть.

М ахов і ножиц і (рис. 115) ш ирок о використову ю т ь дл я р із анн я ли­ стовог о м етал у завтов ш к и 1,5...12,5 м м з гра нице ю м і цност і 450...

50 0 МП а (сталь, д ю рал юм і н і й то щ о). Ц им и ножицям и можн а р із ат и м ета л з начно ї дов жини. М ахов і ножиц і м а ю т ь чавунн у станин у / і ст і л 2. В останн і й в мон това н о нижн і й нерухоми й н і ж <5, а верхн і й рухоми й н і ж 5 з кривол і н і йно ю р із ально ю кромко ю закріпле н о у ноже три м ач і

6 з противаго ю 7, як а вр і внова ж у є ноже три м а ч з ножем.

Ро з м і р в і др із увани х заготово к визначаєтьс я попередньо ю розміт­ ко ю аб о обме ж уєтьс я регульовани м упоро м 10, дл я чог о упо р спочатк у встановл юю т ь н а потр і бн у в і дстан ь в і д р із ально ї кромк и нижньо г о нерухомо г о ножа. Ли с т 3 п і д ча с р із анн я щ і льн о притиску ю т ь боково ю кромко ю д о упор а 10, а і н ш о ю кромко ю — д о пружинног о упор а 12.

9 0


П і сл я цьог о поворото м рукоятк и 1 1 в і д себе лис т щ і льн о притиску ю т ь зверх у притискно ю планко ю 9 і, опуска ю ч и верхн і й.н іж з ноже три м а - че м 6, розр із у ю т ь заготовку.

Н о ж етри м а ч пр и опусканн і вни з упираєтьс я у пружинни й упо р 12.

П ереставляння упор а здійс н ю єтьс я з а допо мо го ю рукоятк и 4.

Н о жиц і з похилим и ножам и (гіль отинн і) да ю т ь з мо г у р із ат и листо­ вий, м ета л завтов ш к и д о 3 2 мм, лист и розм і ро м 1000...3 2 00 0 мм, рід­ ш е — ш табови й прокат, а тако ж листов і неме талев і м атер і али.

Н а рис. 116 показан о криво ш ипн і листов і ножиц і з похилим и но- ж а ми. Вон и м а ю т ь нижн і й нерухоми й і верхн і й рухоми й но>^і; останн і й нахилен о п і д куто м 2...6 °. Ц е сприя є поступовому вход ж енн ю нож а в роботу, полег ш у є р із анн я і п і дви щ у є йог о як і сть. Н ижн і й н і ж при­ кр і пл юю т ь д о зад ньо ї частин и стол а 2 (рис. 116), встановленог о н а станині 1, верхн і й — д о повзун а 7. В і д електродвигуна 6 чере з клино - пасов у передач у д і ста є обертанн я криво ш ипни й ва л 4.

Д в а ексцентрик и 5, з мон това н і н а ньому, нада ю т ь повзун у зворот но ­ поступальног о перем і щ енн я у напрям і стояк і в 3. Ли с т кладут ь н а ст і л д о крон ш тей н а 9 і притиску ю т ь притискаче м 3, п і сл я чог о здійс н юю ть, р із ання.

§ 32. РІЗАНН Я НОЖІВКО Ю

Загальн і в і до мо ст і. Р у ч н а н о ж і в к а (пила) — і нс тру м ен т дл я р із анн я тов щ их, н і ж пр и р із анн і ножицями, лист і в ш табового, круглог о т а проф і льног о м еталу, а тако ж дл я прор із уванн я ш л і ц і в,


Ри с. 117. Ручна слюсарна ножів­ ка суцільна (а), розсувна (б) з пересувним тримачем (в) і ножів­ кове полотно (г):

1 — гайка-баранець; 2 — рамка (станок); 3,5 — рухома й нерухома головки; 4 — нож івкове полотно; 6 — хвостовик з ру­ кояткою; 7 — штифти; 8 — прорізи

паз і в, обр із уванн я й вир із у ­ ванн я заготово к п о контур у т а і н ш и х роб іт. Ручн а сл ю сар­ н а нож і вк а (рис. 117, а) скла­ даєтьс я з і станк а (рамки) 2 і нож і вковог о полотн а 4. Н а одному к і нц і рамк и є нерухо­ м а головк а 5 з хвостовико м і рукоятко ю 6, а на і н ш ом у — рухом а головк а З з на тя жни м гви н то м і гайко ю (баранцем)

/ дл я на тягува нн я полотна. У головка х 5 і 3 є прор із и <§, у як і вставля ю т ь нож і вков е полотн о і закріпл юю т ь штиф­ та м и 7.

Р а м к и дл я нож і во к ви­ готовля ю т ь аб о суц і льни м и

(р і дко) дл я нож і вковог о полотн а одн і є ї певно ї дов жин и аб о розсувними (рис. 117, 6), щ о да є з мо г у закріпл ю ват и нож і вков е полотн о р із но ї дов­ жини. Д л я розсуванн я нож і вк и ї ї перегина ю ть, пок и заклепк а н е вий­ д е з вир із у, і з м і щ у ю ть. Заклепк у вводят ь в і н ш и й вир і з і рамк у випря м ля ю ть.

С та но к з пересувни м три м аче м (рис. 117, в) — ц е п о сут і кутни к з рукоятко ю, п о яком у можн а перем і щ ат и і закріпл ю ват и у потр і бном у положенн і три м ач.

Н о ж і в к о в е п о л о т н о — ц е то нка, вузьк а стальн а пласти­ н а з дво м а отворами дл я закріпле ння, як а м а є зуб и н а одном у з ребер. П олотн а виготовля ю т ь з і стал і У1 0 А т а Х 6В Ф, ї х твердіст ь 61... 6 4 НЯС е. Зале жн о в і д призначенн я нож і вков і полотн а под і ля ю т ь н а руч­ н і т а м а ш инн і. П олотн а встановл юю т ь у рамк у зуба м и вперед.

Ро з м і р (д ов жин а) ручног о нож і вковог о полотн а визначаєтьс я з а в і дстанн ю м і ж центрами отвор і в п і д ш ти ф т и (рис. 117, г). Н айчаст і ш е застосову ю т ь дл я ручни х нож і во к нож і вков і полотна, дов жин а яки х і = 250... 30 0 мм, висот а Ь = 13 і 16 мм, тов щ ин а Н = 0, 65... 0, 8 мм.

К о ж е н зу б нож і вковог о полотн а м а є ф орм у клин а (р із ця). Н а зубі, я к і н а р із ц і, розр із ня ю т ь зад н і ц ку т а, ку т загостре нн я р і передн і й ку т у; а + р + у = 90 °.

$2


ô





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...