Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обладнання для укладання та ущільнення бетону



Вібраторами називають механізми, які вчиняють часті коливання невеликого розмаху, що повідомляються при вібруванні частинкам бетонної суміші, в результаті чого відбувається самоущільнення бетонної суміші.

За видом енергії вібратори розділяють на електромеханічні, електромагнітні, пневматичні і з двигунами внутрішнього згоряння.

Вібратори складаються з двигуна, збудника коливань, робочого органу та системи управління. Збудниками коливань є: неврівноважені маси (дебаланси); планетарні де-ба­ланси з зовнішньою і внутрішньою обкаткою; маси, що вчиняють зворотно-поступальні рухи (електромагнітні якорі, поршні).

Товщина ущільнюваного шару поверхневими вібраторами до 20...30 см, внутрішніми (глибинними) - до 30... 40 cм.

Для вібраторів встановлена буквенна частина індексу ИВ.

На заводах збірного залізобетону для ущільнення бетонної суміші при виготовленні бе­тонних і залізобетонних виробів застосовують вібромайданчики. Робочий орган віброплощадок – металева рама, пристосована для розміщення форм виробів, що виготовляються, вчиняє направлені вертикальні коливання під діями декількох елементів, що вібрують. Випуск вібромайданчиків передбачено вантажопідйомністю 2, 4, 8, 12, 16 і 24 т.

Рис. 54. Вібратори:

а - поверхнево-площадковий: б - поверхнева віброрейка: в - зов­нішній: г - внутрішній з гнучким валом; д - внутрішній з вбу­дованим електродвигуном (вібробулава);

1 - корпус електродвигуна; 2 - вібруючий елемент; 3 - майдан­чик; 4 - віброрейка; 5 - тиски; 6 - електродвигун; 7 - наконечник

Установкою для вакуумування ущільнюють бетонну суміш шляхом вилучення з неї надлишкової води і повітря. Вакуумування проводять за допомогою вакуумщита, що вкладається на поверхню свіжевкладеного пластичного бетону, або вакуум-трубок, поміщених в бетонну суміш. Щит або трубка при цьому присмоктуються до поверхні бетонної суміші і з неї відсмоктують повітря і надлишкову воду.

Для вакуумування монолітних конструкцій застосовують пересувні, а на заводах і полігонах-стаціонарні вакуум-установки.

Бетоноукладальні машини призначені для розрівнювання, профілювання, ущільнення і опорядження бетонної суміші при будівництві з цементобетонних покриттів доріг, аеродромів, промислових майданчиків.

Бетоноукладальна машина являє собою раму, встановлену на колісний хід, що пересувається по рейко-формам, або гусеничний хід, що пересувається по ущільненій основі, на нижній частині якої змонтовані робочі органи: розрівнюючий вібробрус з поперечним качанням або шнековий розподільник, один або два ущільнюючих вібробруса, виглажуючий брус, обладнання для нарізання поздовжнього шва, змінна форма (у машин на гусеничному ходу), а на верхній – силове обладнання, трансмісія, пульт управління.

Укладання бетонної суміші відбувається при поступальному русі машини шириною захвату (в залежності від типу машини) 2,5…9 м і товщиною шару 15…30 см за один або декілька проходів.

Управляють бетоноукладачами автоматичні пристрої.

Температурні шви нарізують самохідними машинами на колісному ходу з робочим органом віброніж в свіжовкладеному бетоні або робочим органом із одним-двома абразивними дисками в затверділому бетоні.

Запитання для самоконтролю

1. Яке призначення і область застосування машин для бетонних і залізобетонних робіт?

2. Назвіть класифікацію машин для бетонних і залізобетонних робіт.

3. Що називається дробленням?

4. Будова і робота дробильних машин.

5. Назвіть типи дробильних машин.

6. Опишіть будову і роботу грохотів різних типів.

7. Які робочі органи застосовують для укладання та ущільнення бетону?

8. Призначення і принцип роботи машин для промивання матеріалів.

9. Який принцип роботи поверхневих вібраторів?

10. Принцип роботи машин для укладання бетону.

Змішувальні машини поділяються: за призначенням – на бетонозмішувачі та роз­чи­но­змішувачі; за режимом роботи – на машини періодичної та безперервної дії; за за­со­бом перемішування – на гравітаційні (перемішування при вільному падінні матеріалу) та примусового перемішування.

Бетонозмішувачі виготовляють з вільним і примусовим перемішуванням, а розчино­змішувачі – тільки з примусовим.

Рис. 55. Схеми перемішу­вання матеріалу в змішува­чах:

а - вільне перемішу­вання матеріалу; б - приму­сове лопастним валом;

в - ротором з лопатями; г - двома лопасними валами, що обертаються в не­рухомому барабані.

а б

Рис. 56. Пересувний бетонозмішувач:

а - загальний вигляд; б - кі­не­матична схема; 1 - ківш; 2 - лебідка;

3 - черв’ячний редуктор; 4, 11 - електродви­гуни; 5 - змішувальні барабан;

6 - штурвал; 7, 9 -редуктори; 8 - фіксуюче обладнання; 10 - траверса;

12 - канати.

б в

Рис. 57. Бетонозмішувачі з двоконусним барабаном та роторний

а, б - бетонозмішувач з двоконусним барабаном: 1 - стійки; 2, 4 - ро­лики; 3 - редуктор; 5 - траверси; 6 - рама; 7 - бандаж; 8 - зубчатий вінець;

9 - гідроцилиндр; 10 - барабан; 11 - двигун: 12 - золотник.

в - роторний бетонозмішувач: 1 - основа; 2 - нерухома чаша; 3 - змішувальне обладнання; 4 - рама; 5 - привід змішувального обладнання; 6 - вертикальний вал; 7 - завантажувальний ківш; 8 - рама скіпового підій­мача

Рис. 58. Двовальний бетонозмішувач безперервної дії:

а - загальний вид: б - кі­не­матична схема;

1 - електродвигун; 2 - клинопасова передача; 3 - редуктор; 4 - зубчата передача; 5 - завантажувальний люк; 6 - вал; 7 - лопаті; 8 - барабан-корито; 9 - затвор

Типорозміри змішувальних машин періодичної дії визначають за обсягом готового за­місу, а безперервної дії – за годинною технічною продуктивністю.

Гравітаційні бетонозмішувачі періодичної дії випускаються з об`ємом готового замісу бетонної суміші від 65 до 3000 л, що відповідає об`єму завантаження 100 - 4500 л, і безперервної - продуктивністю 5 - 120 м3/год.

Бетонозмішувачі періодичної дії з об`ємом готового замісу 65 - 165 л та безперервного продуктивністю 5 м3/год виконують пересувними, а інші-стаціонарними.

Розчинозмішувачі випускають з об`ємом готового замісу 30 - 1800 л. Розчино­змі­шу­вачі з об`ємом готового замісу 30 - 250 л виконують пересувними.

Бетонозмішувачі з двоконусним барабаном, що нахиляється (рис. 11.3), випускають з об`ємом готового замісу від 330 до 3000 л у відповідності з типорозмірами.

Бетонозмішувачі з примусовим перемішуванням періодичної дії забезпечують приготування рухомих і жорстких бетонних сумішей з крупністю заповнювачів понад 40 мм, але при цьому знижується надійність і довговічність машини.

Технічна продуктивність (м3/год) бетонозмішувачів періодичної дії:

ПТ =3,6 V/t або ПТ =3,6 V1 kвих /t,

де V – об`єм готової суміші в одному замісі, л; V1 - об`єм матеріалів, що завантажуються на один заміс, л; kвих - коефіцієнт виходу бетонної суміші, kвих = 0, 65... 0,72; t – час одного циклу, c; t = tз + tп + tр, де tз - час завантаження барабана (при завантаженні скиповим підіймачем 20... 25 с, з бункеру 15 с); tп - час перемішування (залежить від об`є­му одного замісу та складу суміші, приймають по СНИП); tр - час розвантаження (зале­жить від конструкції бетонозмішувача та жорсткості суміші), приймають 10... 15 с.

Технічна продуктивність (м3/год) двовальних бетонозмішувачів безперервної дії з примусовим перемішуванням:

ПТ =3600 S∙V,

де S - середня площа поперечного перетину потоку суміші, що перемішується в барабані змішувача, м2; v - швидкість переміщення суміші в направленні поздовжньої осі барабана, м/с.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1739 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...