Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Траншейні екскаватори



Траншейні екскаватори застосовують для риття траншей під водопроводи, кана­лі­зацію, газонафтопроводи, електричні та телефонні кабелі, стрічкові фундаменти будинків, а обладнані спеціальними відкісниками - для відривання малих каналів і водопровідних ка­нав.

Ланцюгові скребкові траншейні екскаватори на пневмоколісному ходу виго­тов­ляють на базі колісних тракторів або колісних тягачів.

Для копання траншей шириною 0,3...0,5 м робочий орган траншейного екскаватора виготовляють у вигляді півковша чи скребка; при великій ширині траншей – у вигляді широкого і короткого ковша.

Технічну продуктивність (м3/год) траншейного екскаватора визначають за фор­мулою:

Пт=60∙b∙h∙ve ,

де b ширина траншеї, рівна ширині ковша, м; h – глибина траншеї, м; ve - експлуатаційна швидкість пересування екскаватора, м/хв.

Роторний екскаватор на базі одноківшевого (рис. 100) має багатодвигуновий дизель-електричний привід.

Технічну продуктивність (м3/год) кар`єрного екскаватора визначають за форму­лою:

ПТ = 3,6∙ qкz ∙(Кн р),

де qк - місткість ковша, дм3 (л); z число розвантажень ковшів, с-1; Кн - коефіцієнт наповнення ковшів. Для ланцюгових екскаваторів Кн = 1,05; 1,0; 0,9; 0,85 відповідно для ґрунтів І, II, III і IV груп; для роторних екскаваторів Кн = 1 для ґрунтів всіх груп; Кр - кое­фіцієнт розпушення ґрунту, Кр =1,15; 1,2; 1,3; 1,4...1,5 відповідно для ґрунтів І, II, III, IV груп.

Рис. 43. Екскаватор тран­шей­ний ланцюговий скреб­ковий:

а - загальний вид; б - ро­бо­чий орган; 1 - ріжучі еле­менти (ножі); 2 - скребки (засувки); 3 - шнек

Рис. 44. Схема траншейного роторного екскаватора: а - загальний вид; б - переріз траншеї; 1 - тягач; 2 - механізм підйому робочого органу; 3 - конвеєр; 4 - ковші; 5 - рама робочого органу: 6 - задня опора; 7 - зачисний щит; 8 - підтримуючі та направляючі ролики; 9 – ротор

Рис. 45. Роторний екскаватор на базі одноківшевого екскаватора:

1-стріла; 2-ротор; 3-тарільчатий живильник; 4-приймальний конвеєр;

5-електро­двигун; б-відвальний конвеєр; 7-поворотна платформа.

М ашини для гідромеханізації

До машин для гідромеханізації належать землесосні снаряди. Землесосні снаряди призначені для робіт по очищенню від наносів зрошувальних і осушувальних каналів, водоймищ, ставків, а також для поглиблення рік і каналів, будівництва зрошувальних і осушувальних каналів, добування будівельних матеріалів (рис. 46.). Вони також можуть бути використані як плаваючі насосні станції для зрошування сільськогосподарських культур в період вегетації.

Землесосні снаряди в меліоративному і водогосподарському будівницт­ві класифікують за рядом ознак:

1) за типом привода основного і допоміжного обладнання - на дизельні, дизель-електричні, електричні;

2) за способом відокремлення ґрунту від масиву - з механічним і гідравлічним відокремленням ґрунту;

3) за способом робочого переміщення - якірним папільонуванням, палевим папільонуванням і з хоботовим переміщенням ґрунтозабірного пристрою;

4) за способом транспортування пульпи - по плаваючому чи підвісному пульпопроводу.

Рис. 46. а - принципові схеми роботи земснаряда: 1 – ґрунтоприймач; 2 - всмоктувальна лінія; 3 - землесос; 4 - двигун; 5 - нагнітальний пульпопровід; 6 - плавучий пульпопровід; 7 - палевий хід; б - вільновсмоктуючий наконечник; в - ґрунтоприймач з гідромонітором; г – ґрунтоприймач з фрезерним розпушувачем; д - гідрожиклерний ґрунтоприймач; е - багатосопловий гідравлічний розпушувач з ґрунтоприймачем; ж - фрезерно-гідравлічний розпушувач з ґрунтоприймачем; з - гвинтовий; и - ротаційний; к - роторно-ківшевий розпушувач

Схема землесосного снаряда МЗ-11 показана на рис. 47. Земснаряд складається з корпусу, надбудови, рубки, дизельного двигуна і ґрунтового насоса, електроагрегата АДЗОС, системи заливання і промивання, лебідок, механізму палевого ходу, фрезерного розпушувача, корпусного пульпопровода, кран-балки, гідросистеми і електрообладнання.

Рис. 47. Схема земсна­ряда МЗ-11: 1 - корпус; 2 - надбудова; 3 - рубка; 4 - механізм палевого ходу; 5 - фрезерний розпушувач; 6 - корпусний пульпопровід; 7 - кран-балка     Рис. 48. Способи переміщень: а - ка­натний; б - палеканатний; в - па­левий; 1- палевий апарат; 2- ме­ханізм повороту ґрунтозабірного пристрою

До комплекту земснаряда входять: робочий орган для очищення облицьованих каналів, робочий орган для ґрунтів, зарослих рослинністю, наконечник всмоктувального пульпопроводу, плаваючий і береговий пульпопроводи, наливний човен для паливно-мастильних матеріалів, рятувальна шлюпка, кран-балка.

Способи робочого переміщення земснаряда ­паленапірний, палеканатний, канатний (рис.48).

Підводна розробка ґрунту ведеться за допомогою розпушувача. Зрізаний фрезою шар ґрунту змішується з водою, всмоктується ґрунтовим насосом і транспортується по напірному пульпопроводу у відведене місце. Легкі ґрунти можна розробляти без розпушування - наконечником всмоктувального трубопроводу. Розробка ґрунтів, зарослих рослинністю, здійснюється фрезерним розпушувачем.

Земснаряд має робочий орган для очищення облицьованих каналів.

Перераховані види розробок ведуться палеконтактним способом робочих переміщень з напірним палевим ходом.

Розпушування здійснюється під дією водяних струменів на шар наносів. Розпушені наноси разом з водою всмоктуються щілиноподібним наконечником всмоктувального пульпопроводу і подаються до насоса. При цьому земснаряд переміщується канатним способом.

Робочі механізми земснаряда (за винятком ґрунтового насоса) мають індивідуальні електричні і гідравлічні приводи.

Запитання для самоконтролю

1. Яке призначення і область застосування землерийних машин?

2. Переваги і недоліки екскаваторів з гідравлічною і канатоблочною системою керування.

3. Наведіть індексацію одноківшевих екскаваторів.

4. Класифікація одноківшевих екскаваторів.

5. Як визначається продуктивність одноківшевих екскаваторів?

6. Будова і робота екскаваторів безперервної дії.

7. Переваги екскаваторів безперервної дії.

8. Які типи робочих органів застосовують на одноківшевих екскаваторах?

9. Як визначається продуктивність багатоківшевих екскаваторів?

10. Для яких ґрунтів застосовують грейфер і драглайн?

11. Яке призначення і область застосування машин для гідромеханізації?

12. Назвіть типи розпушуючих пристроїв малогабаритних земснарядів.

13. Загальна класифікація землесосних снарядів.

14. Класифікація землесосних снарядів за способом відокремлення ґрунту від масиву.

15. Назвіть класифікацію землесосних снарядів за способом робочого переміщення

16. Приведіть схему роботи земснарядів.

17. Будова землесосних снарядів.

18. Який принцип роботи землесосних снарядів?

19. Переваги і недоліки машин для гідромеханізації.

20. Який привід робочих механізмів земснаряда?

Тема 2.3. М ашини для бетонних і залізобетонних робіт

В комплекс бетонних і залізобетонних робіт входять заготівля наповнювачів бетону (щебінь, галька, пісок), транспортування заповнювачів від місця їхньої заготівлі до місця приготування бетонної суміші, приготування бетонної суміші, транспортування свіжоприготованої бетонної суміші до місця укладання, укладання і ущільнення бетонної суміші, догляд за свіжоукладеним бетоном.

За видами окремих робіт обладнання для бетонних і залізобетонних робіт поді­ляють: на машини для подрібнення, сортування і промивання заповнювачів бетону; машини для приготування бетонної суміші і розчинів; машини для транспортування і укладання бетонної суміші; машини і механізми для ущільнення бетонної суміші; верстати для виготовлення сталевої арматури; машини і механізми для натягування сталевої арматури.

Машини для дроблення, сортування і промивання заповнювачів бетону

Доведення заповнювачів бетону (гірські породи, галька і пісок) до потрібної якості в загальному випадку складається з дроблення, сортування (грохочення) і промивання, а застосовувані для цього машини ділять на дробильні, сортувальні і промивні.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...