Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Машини для промивання матеріалів



Гальку з вмістом глини, мулу та інших домішок до 5% загальної маси можна промивати на грохотах водночас з сортуванням. Для цього над сіючою поверхнею грохоту встановлюють для подачі води трубу з отворами, розташованими в шаховому порядку. При заб­рудненні від 5 до 8% гравій промивають в гравіємийках-сортувальнях, а більше ніж 8% - в спеціальних циліндричних або лопатевих гравіємийках (рис. 52.).

Робочим органом циліндричної гравіємийки (рис. 52.а) служить барабан із зміц­не­ними лопатями на внутрішніх стінках і отвором для завантаження та вивантаження на торцьових стінках. Барабан опирається на ролики, змонтовані на нерухомій рамі, що одержуючи обертання від електродвигуна, силою тертя приводять в обертання барабан.

Лопатеві гравіємийки являють собою корито, всередині якого обертається вал з зак­ріп­леними на ньому лопатями.

Для промивання піску застосовують шнекові, драгові та лопатеві піскомийки.

Рис. 52. Схеми машин для промивання гальки та піску: а - циліндрична гра­віє­мийка; б - шнекова піскомийка; в - дра­го­ва піскомийка; г - гідрав­лічний класи­фі­­катор; 1-труба подачі води; 2-роз­­ван­та­жувальна лунка; 3-во­до­від­ді­ль­ний ба­ра­бан; 4-зуб­частий вінець; 5- ба­рабан; 6- заванжувальний лоток; 7-опо­р­ні ро­ли­ки; 8-труба для від­ве­дення заб­руд­неної во­ди; 9-шар­нірна муфта; 10-зі­рочка; 11- шнек; 12, 15-корита; 13-зуб­часта переда­ча; 14-лоток подачі піс­ку; 16-лоток ви­да­чі чистого піску; 17-скребковий ланцюг; 18- привід скре­б­кового ланцюга; 19 - лоток для дрібної фракції.

Шнекова піскомийка (рис. 52.б) складається з двох шнеків, які обертаються на­зустріч один одному, та розташовані в корпусі-кориті, що встановлений з нахилом до го­ри­зонту. Вода подається в верхню частину корита, а пісок - в нижню. Пісок шнеками перемішується до верхнього кінця проти течії води та очищений від домішок через вікно в верхній частині корита вивантажується в бункер.

Драгові піскомийки працюють за таким же принципом (рис. 10.5, в), але у них робочим органом є нескінченний ланцюг зі скребками, що рухається по похилому дну корпусу-корита з нижньої частини в верхню.

Лопастні піскомийки відрізняються: від шнекових тільки тим, що їх робочим орга­ном служать два вали з похилими лопастями, що встановлені так як і шнеки.

Для промивання та сортування піску використовують гідравлічні класифікатори (рис. 52.г), в яких промивання і розподіл матеріалу відбуваються у висхідному потоці води. Їх виготовляють спіральними, вертикальними, вертикально-горизонтальними та бага­токамерними. Найбільше розповсюдження отримали вертикальні класифікатори з вис­хід­ним потоком чистої води. Їх продуктивність по піску 50... 60 м3/год при витраті води до 200 м3/год, по вихідній гідросуміші – 300 м3/год.

При необхідності одержання з піщаної гідросуміші дрібних фракцій застосовують гідроциклони, що являють собою вертикальний циліндр з нижньою конусною частиною, всередині якого насосом створюється центрифуговий вихровий рух гідросуміші. Крупні частинки піску при цьому випадають в нижню частину конуса, а дрібні (менш 0,075 мм) видаляються через зливну трубу в верхній частині посудини.

Пересувні дробильно-сортувальні установки (рис. 53.) призначені для дроблення та сорту­вання будівельних матеріалів в тимчасових кар'єрах, близько розташованих до буді­вель­них об'єктів.

Вони можуть видавати щебінь або гальку через 2...3 години після доставки їх в кар'єр і легко перебазовуватись з одного кар'єра в інший.

Рис. 53. Пересувна дробильно-сортувальна установка:

1, 6- бункери; 2, 3, 4- конвеєри; 5-грохот; 7-лотки; 8, 10- дробарки;

9- вирва.

В склад установки (рис. 53.) входять агрегати первинного та вторинного дроблення та сортування. Обидва агрегати можуть працювати в загальному технологічному зв'язку та роздільно.

Промисловість випускає установки продуктивністю 10...30 м3/год і від 40 до 70 м3/год.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 710 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...