Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до керівника-стратега та його ключові компетенції



Ядро діяльності керівника-стратега складають цінності, які він поділяє, основою його діяльності виступають досвід і знання, якими він володіє і які визначають його компетенції і моделі дій, та служать базою для вибору стиля управління процесом реалізації стратегій та проведення стратегічних змін (рис. 8.3).

Рис. 8.3 – Керівник-стратег в процесі реалізації стратегій

Керівник стратегії у підприємстві повинен не просто володіти певними знаннями, досвідом, навичками, а також відповідними професійними, діловими і особистими якостями, що вимагаються від нього (рис. 8.4).

Рис. 8.2 – Вимоги, що висуваються до керівника-стратега

Також керівник-стратег повинен мати стратегічне мислення, що дозволяє чітко бачити:

· результат, який має отримати внаслідок реалізації стратегій, і цілі, яких слід досягти (що зробити?);

· шляхи досягнення стратегічних цілей і перешкоди, що можуть виникнути (як зробити?);

· своє місце і місце кожного працівника в процесі реалізації стратегій (як мобілізувати персонал?);

· можливі зміни у майбутньому і їх вплив на результати реалізації стратегій (як реагувати?);

· вміти ефективно в залежності від ситуації обирати і використовувати методи здійснення стратегічних змін, методи управління опором змінам, стиль управління процесом реалізації стратегій підприємства (як управляти?);

· ефективно взаємодіяти і співпрацювати з працівниками середньої і нижньої ланок управління, делегувати повноваження (як взаємодіяти?) тощо.

Основними компетенціями щодо управління реалізацією стратегій підприємства є:

ü стратегічне мислення;

ü знання ринку і тенденцій зміни стратегічного клімату;

ü знання сильних і слабких сторін стратегічного потенціалу фірми;

ü вміння організовувати;

ü вміння координувати і регулювати;

ü вміння працювати з людьми;

ü вміння долати опір;

ü загальні знання теорії стратегічного менеджменту;

ü специфічні знання і досвід працівників щодо реалізації стратегій;

ü адекватне сприйняття дійсності тощо.

Якщо компетенції щодо управління реалізацією стратегій однакові або подібні для всіх підприємств, що функціонують в одній галузі, то ключові компетенції відрізняють їх один від одного.

Ключові компетенції щодо управління реалізацією стратегій – це сукупність специфічних знань, навичок, вмінь в області реалізації стратегій, якими володіє персонал підприємства і які відрізняють його від аналогічних підприємств і визначають довгострокові конкурентні переваги на ринку та шляхи їх досягнення.

Таким чином, для забезпечення ефективного управління реалізацією стратегій у підприємстві слід систематично здійснювати оцінку керівників і визначати їх якості, необхідні для реалізації стратегій підприємства, а також забезпечити можливості розвитку ключових компетенцій, підвищення кваліфікації і самовдосконалення для керівників стратегій підприємства.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...