Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, предмет дослідження судової балістики і ЇЇ значення для розслідування злочинів



В кримінальному кодексі України злочинам зі зброєю присвячується декілька статей. Це статті 221 “Порушення правил зберігання, використання, обліку і перевезення вибухових речовин”, ст.222 “Незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут вогнепальної і холодної зброї, боєприпасів і вибухових речовин”, ст.223 “Викрадення вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин”, ст..224 “Недбале зберігання вогнепальної зброї і боєприпасів”.

Ці злочини особливо небезпечні, коли скоюються організованими злочинними структурами. Зброя застосовується при скоєні особливо тяжких злочинів і вбивств, бандитизм, розбій та ін.

Розслідування будь-якого із наведених злочинів потребує знання того, що складає зміст такого розділу криміналістичної техніки, який іменується судовою балістикою, знання можливостей судово-балістичної експертизи, яка покликана вирішувати в процесі розслідування і розкриття злочинів технічні питання, пов’язані з вогнепальною зброєю, боєприпасами, вибуховими речовинами (ВР) і вибуховими пристроями (ВП).

Судова балістика – розділ криміналістики, який вивчає технічні питання,які виникають при розслідуванні злочинів, пов’язаних із застосуванням, а також носінням, зберіганням, виготовленням, збутом або вимаганням вогнепальної зброї і боєприпасів до неї, а також ВР і ВП. Судова балістика включає технічні відомості, які відносяться до вогнепальної зброї, боєприпасів і слідам їх застосування розробляє рекомендації по застосуванню методів і засобів виявлення цих об’єктів, їх вилучення та дослідження, мета – встановити обставини, які мають суттєве значення для розслідування, розкриття і попередження злочинів.

Балістика – це воєнно-технічна наука про рух снаряда. Вона підрозділяється на внутрішню, що вивчає рух снаряду в каналі ствола, і зовнішню – політ снаряда після виходу із каналу ствола або пускового пристрою. Тому термін “судова балістика” в значній мірі умовний. Він зручний тим, що дозволяє визначити направленість викладених відомостей.

Основою для створення судової балістики послужили як положення загальної балістики, так і відомості із інших військових наук (матеріальна частина зброї, конструювання зброї та ін.). В судовій балістиці відображені основні положення трасології, які стосуються механізму виникнення слідів, ідентифікації об’єкта по слідам. Вона тісно пов’язана з судовою медициною – в області дослідження вогнепальних пошкоджень на одязі та тілі людини.

Об’єктами судово-балістичного дослідження є:

· ручна вогнепальна зброя і її частини;

· патрони до ручної вогнепальної зброї – як зарядженні, так і їх компоненти, в тому числі і стріляні кулі, стріляні гільзи, дріб, картеч, пижі, прокладки, порох та ін.;

· сліди-пошкодження при пошкодженні із ручної вогнепальної зброї;

· інші боєприпаси (гранати, міни), їх частини, сліди їх застосування;

· вибухові пристрої, вибухові речовини і сліди їх застосування.

В ряді випадків об’єктом криміналістичного дослідження є окремі речові докази, обстановка місця пригоди, наприклад при встановленні місцезнаходження стріляючого. Це викликає необхідність проведення відповідних балістичних досліджень на місці пригоди і ретельної фіксації взаємопов’язаних слідів і ознак застосованої вогнепальної зброї шляхом фотографування, проведення вимірів і протоколювання. При проведенні зазначених балістичних досліджень використовуються методи криміналістичного фотографування трасології, особливо з метою ідентифікації. Задачі, що вирішуються при балістичних дослідженняхрозподіляються, як і в інших галузях криміналістичної техніки, на дві категорії: ідентифікаційні і діагностичні.

До ідентифікаційних відносяться: ототожнення зброї по стріляним кулям, гільзам, дробі; встановлення групової належності, в тому числі загального джерела походження боєприпасів, їх компонентів, частин, ідентифікація шляхом встановлення цілого по частинах (куля, гільза, пиж, частина булатного листа).

До діагностичних відносяться:

· задачі, пов’язані з визначенням відповідності об’єкту заданим характеристикам; чи являється даний об’єкт вогнепальною зброєю, чи справна вогнепальна зброя і чи придатна вона для проведення пострілу, чи можливий із даної зброї постріл без натиску на спусковий гачок, чи являється даний об’єкт вибуховим пристроєм та ін.;

· задачі по встановленню механізму минулої пригоди, встановлення факту проведення пострілу, визначення його спрямованості і дистанції, встановлення місця пострілу, місця вибуху та ін.

Балістичне дослідження дозволяє встановити факти, необхідні для відповідної кваліфікації злочину. За допомогою криміналістичного дослідження зброї, боєприпасів і слідів пострілу встановлюється сутність минулої пригоди, визначає місце, час, спосіб її скоєння, встановлення причинного зв’язку між діями і наслідками (кількість проведених пострілів, їх черговість та ін.). При наявності пошкоджень на тілі і одежі живих осіб і трупів проводиться комплексне судово-балістичне і судово-медичне дослідження.

При дослідженні слідів пострілу і боєприпасів використовується спектральний, рентгенівський і хімічний аналіз. Для дослідження частин змазки і осалки застосовуються газово-рідинна хроматографія та інфрачервона електрометрія.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...