Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Встановлення змісту пошкоджених документів



Нерідко в злочинних намірах документи піддаються пошкодженню або знищенню (спалення, розриви документа на частини, закреслення або заливання барвником визначених місць у тексті тощо).

У криміналістиці розроблені методи відновлення змісту подібних документів. Для відновлення розірваних документів їх частини спочатку сортують по якості паперу, кольору штрихів, почерку й іншим ознакам. При цьому відшукують частини, у яких одна або дві сторони рівні, тобто являють собою кути або краї документа. Внутрішню частину документу заповнюють обривками, що остались, які підбираються за формою й змістом. Монтують розірваний документ на склі, а потім накривають його іншим склом такого ж розміру й окантовують по краям клейкою стрічкою.

Можливість виявлення змісту текстів згорілих документів багато в чому визначається складом паперу, барвникової речовини тексту, інтенсивністю і температурою горіння. При виявленні згорілих документів насамперед належить надати їм еластичність для запобігання руйнації в процесі вилучення. Для запобігання ушкодження не можна брати згорілі документи руками або пінцетом. При вилученні таких документів листом паперу або картону створюють легкі потоки повітря, під впливом яких документ переміщають на шматок скла. Далі його воложать парами води або розчином гліцерину з допомогою пулівезатору. Струмінь рідини направляють нагору, щоб дрібні її частки осідали на документ зверху. В міру зволоження документ розправляють і накривають іншим склом. Для транспортування скло окантовують по краях. Згорілий документ можна також помістити в коробці, викладеній ватою. У цьому випадку доцільно направляти документ для криміналістичного дослідження з відповідальною особою, щоб при транспортуванні він не був ушкоджений.

На згорілих документах методом фотографування з тіньовим освітленням удасться виявити втиснені штрихи тексту.

Текст, виконаний графітовим олівцем, типографською фарбою, що містить сажу або солі металів, а також надрукований на друкарській машинці може бути відновлений фотографуванням в інфрачервоних променях. Можливе виявлення тексту шляхом термоопрацювання. Спалені документи можуть знаходитися в різних стадіях: висушування, обвуглювання, іспепеління, озоління. Частіше всього доводиться працювати з документами, що знаходяться в стадії обвуглювання. Якщо такий документ помістити між двома листами термостійкого скла, довести його в муфельній печі до іспепеління, то фон стає більш світлим, на ньому проявляються штрихи, що містять графіт, сажу або солі металів. Для виявлення тексту можуть застосовуватися й інші методи: фотозйомка в рентгенівських променях, люмінесценція.

Закреслені і залиті барвником тексти вдасться прочитати, застосовуючи світлофільтри, електронно-оптичний перетворювач. Текст, залитий чорнилом того ж кольору, досліджують в ультрафіолетових променях. Якщо текст залитий чорнилом фіолетового або синього кольору, то його зміст може бути виявлено фотографуванням із застосуванням світлофільтра того ж кольору, що і чорнило. Коли текст виконаний на одній стороні паперу, його можна зволожити бензином, внаслідок чого він стає напівпрозорий. Потім документ фотографують в променях прохідного світла.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...