Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Криміналістичне дослідження фото-, кіно-, відеодокументів



В міру поширення фото-, кіно-, відеотехніки, звукозаписуючої апаратури, результати її використання (як і сама апаратура) усе частіше виявляються в якості речових доказів при розслідуванні злочинів.

Фотознімки, відеострічки і відеоплівки являють собою матеріально-фіксовані зображення різних об'єктів. Ці документи, що вилучаються у підозрюваних у вчиненні злочину осіб, містять інформацію, причинного зв'язку з подією злочину або іншу інформацію, що відноситься до фіксації ходу розслідування, і результатів слідчих дій. Нерідко подібного роду документи досліджуються для встановлення учасників, з'ясування характеру і етапів розвитку подій / документальна або оперативна зйомка при масових безладдях, пожежах і т.п. /. Часом виникає необхідність встановити заміну змісту документів, наприклад шляхом монтажу фотознімків із наступним їх фотографуванням, кінострічок, відеоплівок.

До ознак фотомонтажу відноситься різкий контраст по контуру окремих деталей зображення - навколо голови, частин тулубу, предметів одягу тощо.

При підробці відеоплівки і кінострічки частіше всього удають до усунення або вклеювання їхніх частин. Ознаки таких дій виявляються в різкій зміні зображення, наявності місць склеювання.

Важливу інформацію для встановлення обставин скоєного злочину можуть містити фонограми. Вони можуть бути засобом вчинення злочинів (наприклад, що використовуються з метою вимагання шляхом погроз і залякування тощо).

В подібних випадках об'єктами дослідження виступають магнітні стрічки, дріт, диски та інші носії інформації. На них відображаються дві групи слідів: механічного і електроакустичного впливу. Механічні сліди утворюються від стрічко-протяжного механізму і звукозаписуючого пристрою. Такі сліди утворяться на робочій поверхні стрічки у вигляді мікро- і макротрас і відбивають особливості записуючої і стираючої голівки і головного валу магнітофона. Вони можуть з успіхом використовуватися з метою ідентифікації. В результаті взаємодії магнітного шару стрічки і голівки, що записує, утворюються електроакустичні сліди, які характеризують ознаки не тільки записаного звуку, але і магнітофона: кількість звукових доріжок і їхній розмір, швидкість переміщення стрічки, шуми стрічко-протяжного механізму, вмикання і вимикання запису й інші. Шляхом дослідження зазначених об'єктів і названих груп слідів можна встановити ознаки монтажу магнітної стрічки, розходження характеристик електричних імпульсів, різні по якості шматки магнітної стрічки, наявність місць склеювання і т.п.

При криміналістичному дослідженні фото-, кіно-, відеодокументів можуть бути ідентифіковані: знімальна і лабораторна апаратура, негативи по позитивах, зображені на фотознімках предмети, будівлі, ділянки місцевості, світлочутливі матеріали і хімічні реактиви, засоби відео- і аудиозапису, зафіксовані на фонограмі голоси людей і інші об'єкти.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...