Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніко-криміналістичне дослідження документів



У слідчій практиці найчастіше виникає необхідність встановлення істинності документів, визначення часу, способів і засобів їх виготовлення, виявлення в них ознак підробки, виявлення невидимих і слабковидимих записів, відновлення змісту вицвівших, спалених документів. У цих цілях проводиться їх техніко-криміналістичне дослідження, в основі якого лежать методи і засоби, спеціально розроблені криміналістикою, а також запозичені з хімії, фізики, поліграфії, інших природних і технічних наук. За допомогою техніко-криміналістичного дослідження документів вирішуються діагностичні і ідентифікаційні задачі. До найбільше важливих з них відносяться:

- визначення способу виготовлення документів або їх окремих частин, реквізитів;

- встановлення факту і способу зміни першо-початкового змісту документа;

- виявлення слабковидимих і невидимих, у тому числі залитих, заклеєних, закреслених записів, а також текстів пошкоджених (спалених, вицвівших і т.п.) документів;

- встановлення родової (видової) приналежності матеріалів документів, їх ідентифікація;

-визначення часу виготовлення документів або їх

частин (абсолютного і відносного);

- ідентифікація технічних засобів, що використовувалися для виготовлення або копіювання документів.

Види технічного дослідження документів прийнято розрізняти по безпосередніх об'єктах дослідження: паперів, підписів, друкованих текстів, відбитків печаток і т.п.

Стосовно задач і об'єктів технічного дослідження документів розроблені спеціальні методики, що застосовуються безпосередньо слідчим в порядку огляду і попереднього дослідження документів і при проведенні експертиз.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...