Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Власність як економічна категорія



Власність – багатопланова категорія, яка виражає сукупність економічних, правових, соціальних, психологічних, національних та інших відносин.

Найважливішими складовими власності є економічна та юридична власності.

Поняття економічної власності має кількісну та якісну сторону.

Кількісна сторона власності означає сукупність матеріальних благ у суспільстві, різноманітних об’єктів власності.

Об’єкти власності – це все те, що можна привласнити або відчужити. Об’єктами власності є використовувані людьми речовини природи, засоби виробництва, предмети споживання, послуги, робоча сила людини, гроші, цінні папери, патенти, ліцензії, інформація.

Якісна сторона власності виражає систему виробничих відносин між людьми з приводу привласнення реальних об’єктів.

Серед об’єктів власності найважливішими є засоби виробництва. Адже основою життя суспільства є процес виробництва, який здійснюється за допомогою засобів виробництва. Від того, якими будуть відносини щодо засобів виробництва, залежать і відносини в суспільстві в цілому. Від власності на засоби виробництва залежить, спосіб поєднання матеріально-речового та особистого факторів в процесі виробництва, а також здійснення розподілу, обміну, споживання продуктів діяльності.

В ролі суб’єкта власності може виступати окрема людина, колектив, держава.

Формою вияву реальних економічних відносин власності є юридична власність.

Юридична власність – загальна умова виробництва, вияв волі певних класів та правове оформлення цієї волі в юридичних актах і нормах, у праві власності. Це юридичні закони, що фіксують і регулюють правову сторону відносин власності.

Найважливішими компонентами юридичної власності є володіння, користування, розпорядження.

Враховуючи усе вище зазначене, можна дати повне визначення економічної власності.

Економічна власність – це сукупність виробничих відносин між людьми з приводу привласнення ними реальних об’єктів, в першу чергу засобів виробництва, які породжують право володіння, користування, розпорядження цими об’єктами та результатами їх функціонування.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1036 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...