Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та види фінансового контролю



Невід'ємною складовою частиною фінансової діяльності держави та адміністративно-територіальних одиниць є фінансовий контроль. Наявність фінансового контролю об'єктивно зумовлено тим, що фінансам як економічній категорії притаманні не тільки розподільча, а й контрольна функції. Тому використання державою та місцевими (адміністративно-територіальними) утвореннями для вирішення своїх завдань фінансів обов'язково передбачає здійснення контролю за ходом виконання цих завдань. Фінансовий контроль здійснюється у встановленому законодавством порядку усією системою органів державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі спеціальними контролюючими органами.

Фінансовий контроль є однією із завершальних стадій управління фінансами і водночас він є необхідною умовою ефективності управління фінансовими відносинами в цілому. Особливе місце фінансового контролю в загальній системі контролю як елемента в системі управління суспільними процесами зумовлюється його специфікою, що проявляється в контрольній функції самих фінансів. Об'єктивно властива фінансам здатність виражати специфічну сторону виробничо-господарської діяльності в будь-якій сфері робить фінансовий контроль всеохоплюючим і всеосяжним.

Фінансовий контроль – це цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів державної влади і недержавних організацій із забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в процесі формування, розподілу і децентралізації грошових фондів з метою більш ефективного соціально-економічного розвитку всіх суб’єктів фінансових відносин.

Поряд з цим фінансовий контроль сприяє збільшенню і нагромадженню коштів, росту рентабельності виробництва, ефективному використанню матеріальних і фінансових ресурсів.

Важливими напрямками фінансового контролю є своєчасне і повне виконання фінансових зобов’язань юридичними і фізичними особами перед бюджетом, дотримання податкового законодавства.

Фінансовий контроль можна умовно класифікувати за певними критеріями:

За часом здійснення контролю: попередній; поточний; наступний.

За суб’єктами контролю: фінансовий контроль органів законодавчої влади і місцевого самоврядування; фінансовий контроль адміністрації Президента України; фінансовий контроль органів виконавчої влади; фінансовий контроль фінансово-кредитних органів; суспільний фінансовий контроль; аудиторський фінансовий контроль.

За формою здійснення: обов’язковий або зовнішній; внутрішній або ініціативний;

За сферою фінансової діяльності: бюджетний; податковий; валютний; кредитний; страховий; інвестиційний; контроль за грошовою масою.

За здійснення: перевірки; обстеження; нагляд; аналіз фінансової діяльності; спостереження або моніторинг; ревізія.

Попередній фінансовий контроль здійснюється на етапі розгляду і прийняття рішень з фінансових і інших питань. Поточний – це контроль за безпосередньою оперативною фінансовою діяльністю. Наступний фінансовий контроль – це контроль за фінансовими результатами.

Фінансовий контроль здійснюється безпосередньо працівниками структур, що займаються виробничо-господарською і фінансовою діяльністю, а також власниками фінансових ресурсів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1046 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...