Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перший принцип раціонального харчування



Їжа для людини перш за все – джерело енергії. Саме при її перетвореннях – окисленні та розкладі складних речовин на більш прості – проходить виділення енергії, яка необхідна для організму в процесах життєдіяльності. Єнергію виражають у кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж). 1 ккал відповідає 4,18 кДж. Роль основних джерел енергії належить макронутрієнтам – білкам, жирам та вуглеводам.

Доля енергії, яка може вивільнитися із макронутрієнтів в ході біологічного окислення, характеризує біологічну цінність (калорійність) продукту.

Коефіцієнти енергетичної цінності основних харчових компонентів із врахуванням їх середньої засвоюваності, яка залежить від хімічного складу, способу кулінарної обробки їжі і т.п. представлені нижче.

Білки – засвоюваність 84,5% - 4 ккал/г

Жири - засвоюваність 94,0% - 9 ккал/г

Вуглеводи - засвоюваність 95,6% - 4 ккал/г

За енергетичною цінністю (калорійністю) хачові продукти поділяють на 4 групи:

1. Особливо високоенергетичні: шоколад, жири, халва 400-900

2. Високо енергетичні: борошно, крупа, макарони, цукор 250-400

3. Середньоенергетичні: хліб, м’ясо, ковбаса, яйця 100-250

4. Низькоенергетичні: молоко, риба, картопля, овочі,

Фрукти, пиво, біле вино до 100 ккал

Енергетична цінність є однією із основних властивостей харчового продукту, яка визначає його харчову цінність.

Харчова цінність продукту – сукупність властивостей харчового продукту, при наявності яких задовольняються фізіологічні потреби людини у необхідних речовинах та енергії.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 357 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...