Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність мита. Платники та об’єкт мита



Мито – це непрямий податок, що стягується митницею з товарів, які переміщуються через митний кордон України.

У мита є багато спільного з акцизним збором:

1) мито і акцизний збір збільшують ціну товару

2) ставки мита і акцизного збору диференційовані за групами товарів.

але є і певні притаманні лише миту, особливості:

1) сплачується мито лише при переміщенні товару через митний кордон України;

2) перелік товару, що підлягає митному обкладанню набагато ширший, ніж у акцизного збору

3) контроль за правильністю та своєчасністю його сплати до бюджету здійснюють митні органи України, а не податкові органи.

Платниками мита є будь-які юридичні та фізичні особи, котрі здійснюють переміщення через митний кордон України товарів або інших предметів, що підлягають оподаткуванню згідно з чинним законодавством. (додаток1)

Об’єктом оподаткування є митна вартість товарів або інших предметів, які переміщуються через митний кордон України, або їх кількісні показники.

Митна вартість – це ціна товару, яка фактично сплачена або підлягає сплаті на момент перетину митного кордону України. До митної вартості включається ціна товару, зазначена в рахунку-фактурі, а також такі фактичні витрати, якщо їх не включено до рахунка-фактури:

1) на транспортування, навантаження, розвантаження та страхування до пункту перетину митного кордону;

2) комісійні та брокерські;

3) плата за використання об’єктів інтелектуальної власності, що належить до жданих товарів і яка повинна бути оплачена як умова їх ввезення (вивезення).

Порядок оплати і ставки мита визначаються Єдиним митним тарифом України.

Єдиний митний тариф – це систематизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі цієї території. ЄМТ базується на міжнародних визнаних нормах і розвивається в напрямку максимальної відповідальності до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів фі правил митної справи. Ставки ЄМТ є єдиними для всіх суб’єктів ЗЕД незалежно від форм власності, організації господарської діяльності або територіального розміщення, за винятком випадків, передбачених законами України і її міжнародними договорами.

ЄМТ затверджує ВРУ за поданням КМУ.

Оподатковувані товари зводяться в товарну класифікаційну схему, яка ґрунтується на Гармонізованій системі опису і кодування товарів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 376 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...