Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізм обчислення та справляння мита



Механізм обчислення та сплати мита включає в себе декілька етапів:

(додаток 2)

1. Порядок визначення митної вартості товару.

2. Порядок визначення країни походження (країною походження товарів вважається країна, де товари було повністю вироблено або піддано достатній переробці чи обробці – ст. 18)

3. Порядок визначення товарної групи товару, що імпортується

4. Порядок обчислення та сплати мита

5. Порядок застосування пільг

Мито нараховується митним органом України відповідно до чинного законодавства України. Обчислення мита на товари та інші предмети, що підлягають митному обкладенню, здійснюються на основі їх митної вартості, тобто ціни, яка фактично сплачена або підлягає сплаті за них на момент перетину митного кордону України. Для визначення митної вартості валюта контракту перераховується у національну валюту України за курсом НБУ, що діє на день подання митної декларації. При встановленні митної вартості до неї включається ціна товару, зазначена в рахунках-фактурах, а також витрати на транспортування, комісійні та брокерські витрати, плата за використання об’єктів інтелектуальної власності тощо.

За явної невідповідності заявленої митної вартості реальним цінам її величину встановлюють митні органи, виходячи з цін на ідентичні товари чи інші предмети, що діють у провідних країнах-експортерах зазначених товарів.

Сума мита, належна до сплати, перераховується платниками на рахунки митних органів, що здійснюють митне оформлення товарів чи майна, або вноситься готівкою в касу митного органу, після чого в установлені строки ці суми перераховуються до державного бюджету України.

Документом, який є підставою для внесення мита платником, є вантажна митна декларація або її копія. Без сплати усіх належних сум мита випуск товарів та майна митними органами не здійснюється. За заявою декларанта та наявності гарантії банку митниця має право відстрочити або розстрочити сплату мита, але не більше ніж на один місяць (порядок надання відстрочки та розстрочки сплати мита встановлюється Державними комітетом України). При несплаті рахунка в строк, указаний митним органом, сума мита стягується в безспірному порядку з нарахуванням пені за кожний день прострочення.

Сума надміру стягнутого мита підлягає поверненню власникові протягом одного року з моменту митного оформлення.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1084 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...