Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості оподаткування алкогольних та тютюнових виробів



Існують деякі особливості в механізмі оподаткування акциз­ним збором алкогольних і тютюнових виробів. Так, виробники такої продукції повинні проводити маркування кожної пляшки алкогольних напоїв та кожної пачки тютюнових виробів у такий спосіб, щоб марка розривалась під час розкривання товару. Тобто до початку виготовлення виробники повинні придбати марки ак­цизного збору в податкових органах.

Забороняється ввезення, зберігання, транспортування, прийнят­тя на комісію з метою продажу та реалізації на території України алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка.

Продаж таких марок проводиться відповідно до заявки-роз-рахунку на необхідну кількість марок.

Сплата акцизного збору за алкогольними та тютюнови­ми виробами вітчизняними виробниками здійснюється та­ким чином:

1) підприємства -- виробники алкогольних напоїв — сплачу­ють акцизний збір на третій робочий день після здійснення обо­роту з реалізації за умови, якщо вони:

Ø реалізують алкогольні напої з умістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 % об'ємних одиниць (слабоалкогольні напої), які від­повідно до законодавства не підлягають маркуванню марками акцизного збору;

Ø реалізують алкогольні напої, виготовлені без використання спирту етилового.

Тобто сплата акцизного збору відбувається щоденно, виходя­чи з фактичних обсягів реалізації;

2) якщо суб'єкти підприємницької діяльності отримують спирт етиловий для переробки на іншу підакцизну продукцію, що підля­гає маркуванню марками акцизного збору, вони повинні видати органам державної податкової служби податковий вексель, що підтверджує зобов'язання зі сплати суми акцизного збору, і спла­тити суми акцизного збору під час придбання марок акцизного збору протягом не більше 90 календарних днів від дня отримання спирту етилового. Тобто сплата акцизного збору відбувається піс­ля отримання спирту, але ще до того, як продукція з цього спирту починає вироблятись;

3) підприємства вторинного виноградного виноробства спла­чують акцизний збір під час придбання акцизних марок на суму, розраховану зі ставок акцизного збору на готову продукцію, ви­роблену з виноградних виноматеріалів чи сусла, з використанням спирту етилового;

4) підприємства — виробники тютюнових виробів — сплачу­ють акцизний збір щомісячно, до 16 числа наступного за звітним місяця, виходячи з фактичного обсягу реалізації тютюнових ви­робів за минулий місяць.

Дещо інший порядок сплати акцизного збору за імпортними алкогольними і тютюновими виробами. Сплата акцизного збору імпортером цієї продукції відбувається під час придбання марок акцизного збору (ще до початку виробництва даних товарів), які потім передаються закордонному виробнику для їх наклеювання в процесі виробництва.

Особлива увага приділяється контролю за транзитом підак­цизних товарів та експортом алкогольних напоїв, оскільки ці операції мають пільги з ПДВ і акцизного збору. Для мінімізації податків підприємці можуть оформити підакцизні товари на екс­порт або як транзит, фактично незаконно залишивши їх для реа­лізації на митній території України. Саме з цієї причини митне оформлення таких операцій здійснюється за умови гарантування доставки цих товарів до митного органу призначення. Суб'єкт підприємницької діяльності самостійно вибирає один з таких ви­дів заходу гарантування доставки підакцизних товарів:

— надання фінансових гарантій митним органам;

— охорона та супроводження товарів митними органами;

— транспортування товарів митним перевізником та інші.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...