Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Первинні облікові документи



Підставою для бухгалтерського обліку операцій по виконанню бюджетів в органах ДКСУ є первинні документи.

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення та можуть складатися у паперовій формі та/ або у вигляді електронних записів у формі, яка доступна для читання та виключає внесення будь-яких змін. При електронному записі облікових регістрів повинна бути забезпечена можливість отримання таких документів на паперових носіях.

Первинні бухгалтерські документи по виконанню державного та місцевих бюджетів класифікують за такими ознаками:

- місцем складання;

- призначенням;

- порядком складання;

- способом оформлення операцій;

- змістом.

За місцем складання первинні бухгалтерські документи поділяють на внутрішні (оформлені в органах ДКСУ) та зовнішні (отримані від розпорядників коштів, Міністерства фінансів, вищестоящих або нижчестоящих органів ДКСУ).

За призначенням первинні бухгалтерські документи поділяють на:

- розпорядчі, які вміщують розпорядження на право здійснення операції;

- виконавчі (виправдальні), що підтверджують факт здійснення бюджетної операції (платіжне доручення, чек, вексель, виписка з рахунка, меморіальний ордер тощо);

- бухгалтерського оформлення, що їх складають працівники бухгалтерії на підставі даних розпорядчих і виконавчих документів;

- комбіновані, в яких поєднані ознаки розпорядчих, виконавчих документів та документів бухгалтерського оформлення (до таких документів належать, наприклад, меморіальний ордер, виписка банку про зарахування платежів тощо).

За порядком складання бухгалтерські документи поділяють на:

- первинні, які складають у момент здійснення операції або безпосередньо після її закінчення;

- зведені, які складають па підставі даних згрупованих однорідних первинних документів.

За способом оформлення операцій бухгалтерські докумен­ти поділяють на:

- одноразові, які заповнюють на одну операцію (до них належать, наприклад, чеки);

- нагромаджувальні, в яких записують однорідні бюджетні операції за певний проміжок часу.

За змістом бухгалтерські документи поділяють на грошові та розрахункові.

Для безготівкових перерахувань за рахунками використовуються такі меморіальні документи: меморіальні ордери; платіжні доручення; платіжні вимоги – доручення; акредитиви; векселі; інкасові доручення (розпорядження); чеки, тощо.

Всі первинні розрахункові документи за поточний день підлягають підрахунку з отриманням підсумків, які звіряються з даними щоденного балансу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...