Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Моделювання м'язового скорочення



Рівняння (7.2) було отримано при узагальненні великої кількості досвідчених даних. Вид цього рівняння вказує на існування в м'язі внутрішнього грузлого (залежного від швидкості) тертя, що перешкоджає її укороченню. Однак природа цього, як і фізичний зміст констант а і b, залишалися не ясними. Пояснення цих і ряду інших явищ були дані в математичній моделі скорочення м'яза, запропонованої В.Дещеревським, на моделі ковзних ниток (див. § 25).

Передбачається, що сила скорочення волокна дорівнює сумі сил, генерованих містками в шарі, рівному половині саркомера, тому що саркомери по товщині волокна включені паралельно. Швидкість зміни довжини волокна Vв:

Vв = 2NV*,

 
 

де N - число саркомерів у волокні, V* - відносна швидкість ковзання ниток. При ковзанні ниток місток може знаходитися в одному з трьох можливих станів: розімкнуте, замкнуте що тягне - коли голівка генерує силу +f, спрямовану до центра саркомера, і замкнуте гальмуюче - коли актинова нитка пройшла координату центра прикріплення голівки і прикріплений місток створює негативну по на прямку силу - f, після чого він розмикається.

Переходи з одного стану в інше, представлені на мал. 7.10, визначаються відповідними константами швидкостей. Повний цикл містка супроводжується розпадом молекул АТФ.

 
 

Для загального числа що тягнуть (х) і гальмують (z) містків що розвивається саркомером сила F:

F = xf – zf.

Очевидно, що перший доданок - це сила, генеруюча замкнутими, а друге - гальмуючими містками. Тоді система кінетичних диференціальних рівнянь для станів містків може бути записана у виді:

(7.4, а)

(7.4, б)

(7.4, в)

де а(l) - число містків, здатних замикатися при довжині 0,5 саркомера в шарі волокна товщиною l, Μ - маса навантаження, Ρ - сила, що розвивається волокном.

Зміст кінетичних рівнянь (7.4, а, б, в) досить ясний. Наприклад, у рівнянні (7.4, а) ліва частина - швидкість зміни кількості містків, що тягнуть. У правій частині перший доданок а(l) - загальне число містків мінус кількість що тягнуть x і гальмують z містків, тобто в квадратних дужках - кількість розімкнутих містків, що залишилися. Множачи цю кількість на константу k1, одержуємо швидкість збільшення кількості містків, що тягнуть, (верхня стрілка на мал. 7.10); другий доданок - швидкість зменшення кількості містків, що тягнуть, за рахунок їхнього переходу в гальмуючий стан (права стрілка мал. 7.10). Різниця між швидкостями росту й убування кількості містків, що тягнуть, дає шукану швидкість зміни їхньої кількості. Рівняння (7.4, б) і (7.4, в) записуються аналогічно.

При ізотонічному скороченні з постійною швидкістю в області з постійним числом містком (стан б на мал. 7.3) a(l) = a0 – максимальному числу містків, що можуть брати участь у скороченні.

У цьому випадку значення величин x, z і U не міняються в часі, тобто система знаходиться в стаціонарному стані:

(7.5)

Тоді із системи рівнянь (7.4 а, б, в) і умови стаціонарності (7.5) одержуємо:

(7.6 а)

(7.6 б)

(7.6 в)

Вираження для стаціонарної швидкості укорочення (7.6 в) збігається з рівнянням Хілла (7.2). При цьому:

(7.7)

Тобто, якщо вираження (7.7) підставити в рівняння (7.6, в) для швидкості Uст, то виходить рівняння (7.2).

Таким чином, кінетична модель Дещеревського дозволила пояснити феноменологічне рівняння Хілла, зміст констант а і b, що входять у нього, зміст величини максимальної сили Р0 ізометричного скорочення. Крім того, показано, що внутрішній грузлий компонент м'яза визначається силою, що розвивається гальмуючими містками, число яких росте зі збільшенням швидкості скорочення м'яза (7.7).

Виходячи з даних електронної мікроскопії, рентгеноструктурного аналізу і запропонованої моделі, було розраховано, що на одну нитку актину приходиться зусилля 3 × 10-10 Η при максимальному ізометричному навантаженні Ρ0 = 30 Η / см2. Вважаючи, що в кожній структурній одиниці знаходиться 1 молекула міозину і за кожен цикл замикання-розмикання розщеплюється 1 молекула АТФ, енергія якої використовується на 50 %, отримані наступні характеристики одиничного елемента: f = 3 × 10-12 Н, d = 10-8 м = 10 нм, енергія скорочення Ε = 6 × 10-20 Дж, час замикання 1 мс. У такий спосіб сила, генеруюча одиничним елементом, лише в 3 рази перевищує силу тяжіння двох мас 1 м на відстані 1 мм, рівну 10-12 Н. Цілий же м'яз може розвивати силу до 104 Η (до 1 тонни), тобто на 16 порядків більше!





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 535 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...