Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податковий облік у банках



Як уже відомо з попереднього матеріалу, економічний результат діяльності банку визначається різницею між доходами
і витратами банку, суми яких накопичено за рахунками класу 6 «Доходи» та класу 7 «Витрати» за правилами фінансового обліку. Для формування бази оподаткування, яку становлять валові доходи банку, зменшені на суму валових витрат, банк має вести в підсистемі податкового обліку їх накопичення протягом звітного періоду. Основні підходи до цієї процедури описано Інструкцією про порядок відображення в бухгалтерському обліку банками України поточних і відстрочених податкових зобов’я­зань та податкових активів (затверджена ПП НБУ від 18.03.03 за
№ 121).

За фінансовим обліком сума податку на прибуток визнається витратами банку з податку на прибуток і обліковується за рахунком 7900 АП «Податок на прибуток». Необхідно за цим фактом ураховувати дві обставини:

1. З огляду на принцип відповідності витратами банку з подат­ку на прибуток за звітний період може визнаватися тільки сума, що розраховується за базовою ставкою оподаткування 25% від економічного прибутку банку як різниці між підсумком доходів і витрат за даними фінансового обліку.

2. Через розбіжність сум доходів і витрат за даними фінансового обліку і сум валових доходів і валових витрат за даними податкового обліку сума поточного податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету (відповідає 25 % обсягу валових доходів, зменшених на обсяг валових витрат), як правило, не відповідає сумі витрат банку за податком на прибуток.

Ці обставини обумовлюють потребу в обліку відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ) та відстрочених податкових активів (ВПА) за такими рахунками:

3521 А «Відстрочений податковий актив».

3621 П «Відстрочені податкові зобов’язання».

Для відображення в обліку заборгованості банку перед бюджетом з податку на прибуток призначено рахунок 3620 П «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток».

Авансові платежі до бюджету за податком на прибуток обліковуються за рахунком 3520 А «Дебіторська заборгованість за податком на прибуток».

Під відстроченим податковим зобов’язанням розуміють суму податку на прибуток, який підлягає сплаті в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню (різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансового обліку та базою оподаткування).

Відповідно, відстрочений податковий актив — сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах у результаті:

ü тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню (ці різниці призводять до зменшення податкового прибутку або збільшення податкового збитку в майбутніх періодах);

ü перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;

ü перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатись у звітному періоді.

Для того щоб глибше зрозуміти сутність наведених термінів, необхідно постійно опрацьовувати законодавчі акти з питань оподаткування. В Україні вони непрості і до того ж часто змінюються. Саме через це в бухгалтерії банку чітко визначено коло посадових осіб, які займаються формуванням податкової звітності.

Для глибшого розуміння механізму розрахунків з бюджетом за податком на прибуток розглянемо такий умовний приклад.

За звітний період у звіті про фінансові результати банку зафік­совано обліковий прибуток 500 000 грн. Ідеться про суму прибут­ку оподаткування, визначену за правилами фінансового обліку. Водночас податковий прибуток, розрахований за обсягом валових доходів і валових витрат за цей самий період, становив 700 000 грн.

За базовою ставкою оподаткування 25 %:

ü витрати банку з податку на прибуток становлять 125 000 грн. (500 000 0,25);

ü заборгованість банку перед бюджетом з податку на прибуток 175 000 грн. (700 000 0,25).

Зазначені суми податку на прибуток у системі рахунків відображаються такими проведеннями:

· визнання витрат з податку на прибуток:

Дебет рахунка 7900 АП «Податок на прибуток»;

Кредит рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток» — на суму 125 000 грн.;

· визнання відстроченого податкового активу:

Дебет рахунка 3521 А «Відстрочений податковий актив»;

Кредит рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток» — на суму 50 000 грн.

Отже, за рахунком 3620 П відображається вся сума заборгованості банку перед бюджетом з податку на прибуток, а перерахування належної суми в бюджет підтверджує запис:

Дебет рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість з податку на прибуток»;

Кредит рахунка 1200 А «Кореспондентський рахунок бан­ку в Національному банку України» — на суму 175 000 грн.

У разі визнання витрат з податку на прибуток за наступний звітний період з урахуванням раніше визнаних ВПА в обліку виконується запис:

Дебет рахунка 7900 АП «Податок на прибуток»;

Кредит рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток».

І одночасно на суму ВПА в попередньому періоді —

Кредит рахунка 3521 А «Відстрочений податковий актив» на суму 50 000 грн.

Зрозуміло, що за дебетом рахунка 7900 і за кредитом рахунка 3620 у наведеному проведенні відображаються суми податку на прибуток, розраховані вже за даними нового звітного періоду.

Змінимо умову прикладу на протилежну ситуацію, тобто:

ü обліковий прибуток за звітний період 700 000 грн.;

ü податковий прибуток за цей самий період 500 000 грн.

За наведеними даними витрати банку з податку на прибуток становлять суму 175 000 грн. (дебет 7900), а заборгованість банку
перед бюджетом з податку на прибуток 125 000 грн. (кредит 3620).

У системі бухгалтерського обліку ця ситуація фіксується таки­ми проведеннями:

· на зобов’язання банку перед бюджетом з податку на прибуток на суму 125 000 грн.:

Дебет рахунка 7900 АП «Податок на прибуток»;

Кредит рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість з податку на прибуток»;

· на суму відстрочених податкових зобов’язань 50 000 грн.:

Дебет рахунка 7900 АП «Податок на прибуток»;

Кредит рахунка 3621 П «Відстрочені податкові зобов’я­зання».

У наступному звітному періоді відстрочені податкові зобов’я­зання визначаються поточними податковими зобов’язаннями, що відповідає бухгалтерському проведенню на суму 50 000 грн.:

Дебет рахунка 3621 П «Відстрочені податкові зобов’я­зання»;

Кредит рахунка 3620 П «Кредиторська заборгованість з податку на прибуток».

Для обліку валових доходів і валових витрат банки самостійно формують внутрішній план рахунків, що його передбачають у класі 8 чинного плану рахунків. Кожен банк цю роботу виконує з орієнтацією на власний програмний продукт і на досвідченість бухгалтерського персоналу у веденні обліку валових доходів і валових витрат.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 603 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...