Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть міжнародного бізнесу



Вивчаючи тему, насамперед варто усвідомити одну з ключо­вих категорій курсу - міжнародний бізнес.

Міжнародний бізнес являє собою сукупність ділових опе­рацій, пов'язаних з перетинанням національних кордонів і рухом товарів, послуг, капіталів, працівників; трансфером технологій, інформації і даних, і навіть керівництво виконав­цями.

Як очевидно з цього визначення, ключова особливість міжна­родного бізнесу пов'язана з перетинанням предметами бізнесу кордонів, що потребує врахування в процесі менеджменту особ­ливостей середовища двох або більше країн.

Поняття «міжнародний бізнес» тісно пов'язано з двома інши­ми важливими поняттями, які слід розрізняти, - «зарубіжний біз­нес» і «порівняльний бізнес». Зарубіжний бізнес означає для на­ціональної компанії сукупність операцій за кордоном в одній або кількох країнах. Він є частиною бізнесу однієї компанії у той час, як міжнародний бізнес являє собою цілісну сукупність міжнаро­дних операцій багатьох компаній. Порівняльний бізнес робить акцент на зіставленні ділових операцій у різних країнах, їх зага­льних рис і відмінностей. Цей бізнес має велике значення для прийняття рішень керівництвом компанії про здійснення зарубіж­них операцій чи вихід на міжнародні ринки. Незначні відмінності в умовах ведення бізнесу в різних країнах сприяють виходу на їх ринки. Навпаки, значні відмінності стримують просування това­рів (послуг) на ринки цих країн.

Міжнародний бізнес базується на можливості отримання ви­год саме з переваг міждержавних (міжкрайових) ділових опера­цій, тобто з того факту, що продаж даного товару в іншій країні або налагодження фірмою однієї країни виробництва в іншій країні, або надання послуг спільно фірмами двох країн третій і т. д. забезпечують залученим у бізнес сторонам більше переваг, ніж вони б мали, якби вели справу у своїх країнах. Це - ключо­вий момент не лише в розумінні природи і специфіки власне міжнародного бізнесу, але й поясненні виникнення і розвитку міжнародного менеджменту як такого.

Варто звернути увагу на те, що конкретні вигоди міжнародно­го бізнесу пов'язані з отриманням більшого прибутку з урахуван­ням таких факторів:

1. доступ до зарубіжних ринків робочої сили (ціна, кваліфікація);

2. вихід до родовищ корисних копалин і джерел сировини;

3. прагнення нових ринків збуту;

4. збільшення обсягів виробництва і зниження собівартості виробів (ефект масштабу і крива досвіду);

5. зменшення валютних ризиків.

Важливо підкреслити, що структура міжнародного бізнесу може бути представлена по-різному залежно від цілей аналізу та обраного критерію. Найчастіше використовуються продук­товий і географічний підходи. Перший базується на виокрем­ленні однотипних товарів у загальному обсязі міжнародних операцій: автомобілі, побутова електроніка, безалкогольні на­пої, телекомунікаційні послуги, послуги ресторанів швидкого харчування і т. д. Цей підхід дозволяє виділити галузі, що швидко розвиваються, і приймати рішення щодо міжгалузево­го перерозподілу відповідними ТНК своїх капіталів.

Завершуючи вивчення першого питання, слід відмітити основ­ні риси міжнародного бізнесу:

1. Отримання прибутку міжнародними корпораціями відрізняє від аналогічної характеристики національного бізнесу праг­нення використовувати для економічно ефективного ведення ділових операцій переваг виходу за межі виключно національ­них кордонів.

2. Підприємці прагнуть використовувати додаткові економічні можливості, що випливають із:

а) ресурсних особливостей зарубіжних ринків;

б) місткості зарубіжних ринків;

в) правових особливостей зарубіжних країн;

г) специфіки міждержавних політичних і економічних взаємовідносин, що регулюються відповідними формами міждержавної взаємодії.

3. Міжнародний бізнес суттєво варіаційний залежно від глибини залучення (рівня інтернаціоналізації). Вісь розвитку «виключно на­ціональний (внутрішньодержавний) бізнес - мультинаціональний бізнес» передбачає етапи росту цього рівня: від разових поставок на
зарубіжний ринок до розвинутої структури МНК, для якої НДДКР, виробництво і дистриб'юція є сферами, що покривають всю земну кулю і охоплюють десятки країн і сотні ринків.

4. Унаслідок інтернаціоналізації будь-якому бізнесу стає мак­симально доступним глобальний бізнес-сервіс, тобто абсолютно незалежний від національної належності та орієнтований лише на
економічну ефективність пакет, різноманітних послуг: від науко­вих до фінансових і від транспортних до підбору інтернаціональ­них колективів, який дозволяє сьогодні максимально реалізувати можливості в бізнесі.

5. Врахування в бізнесі культурного фактора, тобто сукупності вимог і обмежень, що накладаються культурою даної країни на тих, хто веде в ній (або з нею) бізнес. Ця проблема є гострою на­стільки, наскільки відрізняються культури країни базування да­ної фірми і країни її перебування.

6. Глобальний характер міжнародного бізнесу є його найваж­
ливішою рисою:
він охоплює світову систему інформаційного ділового обміну, світовий фінансовий ринок, глобальну структуру технологічних нововведень і т. д. Унаслідок просування від рівня до рівня інтернаціоналізації зростає значення того, як ця риса проявляється у даному бізнесі, тобто як ефективність цього біз­несу визначається процесом глобалізації.

7. Міжнародний бізнес як система поновлюваних і складно взаємодіючих професійних знань принципово вищого рівня, ніж наявна в будь-якому національному (внутрішньому) бізнесі.

8. Міжнародний бізнес вбирає найкращі національні зразки, все найкраще у світовій практиці.

9. Інформація - головний стратегічний ресурс, а адаптація - головна стратегічна зброя.

10. Принципова відмінність міжнародного бізнесу поля­гає в оберненій оцінці внутрішньодержавної ситуації: нега­тивні тенденції в економіці країни (або окремої її галузі) мо­
жуть бути оцінені міжнародною фірмою по-іншому, оскільки саме ці тенденції можуть відкрити фірмі додаткові можливості бізнесу.

11. На відміну від внутрішньодержавної конкуренції, міжна­родний бізнес може відчувати підтримку своєї держави у бороть­бі з конкурентами в багатьох неявних формах.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 810 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...