Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Слайд 1. Плануючи заходи для поповнення обігових коштів, як правило, мають на увазі скорочення товарних запасів чи повернення простроченої дебіторської заборгованості



Плануючи заходи для поповнення обігових коштів, як правило, мають на увазі скорочення товарних запасів чи повернення простроченої дебіторської заборгованості. Цим заходам присвячено відповідні модулі розділу "Фінансовий контроль". Втім, якщо підприємство балансує на межі банкрутства через брак грошових коштів, можливо, доведеться продавати активи, які використовуються неефективно чи вже не використовуються в основній діяльності підприємства. Позитивними наслідками такого кроку є надходження живих грошей, а також скорочення потреби в грошових коштах.

На більшості підприємств є ресурси, потрібні для детального аналізу його активів з точки зору грошових потоків. Спеціально призначена група має переглянути баланс, звіт про прибутки і звіт про рух грошових коштів та визначити активи, які споживають більше коштів, ніж заробляють. Якісно виконати цей аналіз, не виходячи з офісу, мабуть, неможливо - потрібно на власні очі переконатися, як працюють цехи і склади, та поговорити з виробничим персоналом. Для цього потрібен час і зусилля, а тому критично важливою для успіху є повна підтримка з боку генерального директора.

Щоб розпочати продаж активів, треба реально оцінити, від яких з них можна позбавитись. Слід врахувати прибутковість, грошові надходження, наявні та очікувані частки ринку, щоб визначити, які активи мають ключове значення для підприємства, а без яких можна обійтися.

Наприклад, зараз багато українських підприємств використовують в кращому разі 50% своїх потужностей. Навіщо тоді підприємствам зайві площі і обладнання, розраховані на повне завантаження? Навряд чи багатьом з цих підприємств вдасться коли-небудь знову вийти на попередні обсяги виробництва, тому ці активи експлуатуються мало або зовсім не використовуються. Чи не витрачає підприємство на їх утримання гроші, яких і так не вистачає? Як можна використати ці активи, щоб поповнити обігові кошти?

Навіть визначивши активи, не пов'язані з основною діяльністю підприємства, вивести їх з експлуатації чи продати буде непростою справою. На слайді наведено деякі аргументи, якими користуються керівники деяких підприємств, пояснюючи своє небажання позбутися неприбуткових служб чи незавантажених потужностей.

Гідною відповіддю будуть незаперечні факти і логіка. Потрібно визначити не тільки грошові надходження від продажу таких активів, а й показати економію грошових коштів, які більше не доведеться витрачати на утримання і експлуатацію незавантажених активів. Логічні і переконливі розрахунки справлять відповідне враження, так що навіть ті керівники, що найсильніше опиралися, будуть змушені погодитись на продаж активів.

Звичайно, для того, щоб одержати додаткові надходження чи скоротити використання грошових коштів, не завжди потрібно продавати активи. Корисним може бути також оптимізація виробничих площ чи консолідація надлишкових потужностей. Іншими поширеними способами покращення фінансового стану підприємства є продаж пошкоджених і невикористовуваних основних засобів зі значною знижкою та припинення непотрібних програм будівництва.

Переглядаючи варіанти використання грошових коштів, не забувайте, що головну увагу слід звертати на збільшення їх чистого потоку, а не на підвищення прибутковості. У довготерміновій перспективі вижити може тільки прибуткове підприємство, але в короткотерміновому плані грошові потоки можна збільшити, навіть якщо підприємство не одержує прибутку. Як видно з двох формул на слайді, прибутковість і чисті грошові потоки залежать від різних змінних.

Розглядаючи варіанти зняття з виробництва певної продукції чи виходу з ринку для економії коштів чи одержання хоча б разових надходжень від продажу активів, настійно рекомендуємо дотримуватися загальної стратегії бізнесу. Треба приділити максимум уваги збитковим продуктам і продуктам з негативними грошовими потоками, щоб визначити, які з них є "собаками", а які є "зірками". "Зірки" - це умовна назва продуктів з швидко зростаючою часткою ринку, на які витрачається значна кількість обігових коштів. "Собаки" - це переважно збиткові, слабкі продукти, виробництво яких варто припинити. Повний опис поділу продуктів на "собак", "зірок", "дійних корів" і "важких дітей" наведено в модулі "Управління портфелем продукції: Матриця "Зростання-частка ринку" з розділу "Стратегія".

Як і у лікарській справі, перше правило продажу активів - "не зашкодь". Коли визначено збитковий продукт чи сегмент продукції, перегляньте перелік запитань на слайді і переконайтесь, що продаж активів не зашкодить загальній життєздатності підприємства. Проблему збиткових видів діяльності потрібно вирішувати одразу, але продаж чи припинення виробництва - це лише два з багатьох можливих варіантів. Потрібно переконатися у тому, що такий вибір є справді найкращим. Вирішивши не відмовлятися від певних збиткових активів, ви автоматично берете на себе зобов'язання вивести ці активи на рівень прибуткових: найгірше - це взагалі нічого не робити. Адже це те саме, якби лікар дивився на кровотечу і нічого не робив, щоб зупинити її.

Підхід до продуктів і сегментів продукції, що створюють негативні грошові потоки, має бути таким самим, що й до збиткових. Перш ніж відмовитися від операції, на якій підприємство втрачає гроші, перевірте, чи правильно визначено всі джерела надходження і використання грошових коштів. Розгляньте сезонні коливання грошових потоків, і те, як ліквідація певних видів діяльності вплине на загальну ситуацію з грошовими коштами на підприємстві. Чи враховано всі інші можливі варіанти збільшення грошових потоків? Прийнявши рішення, треба діяти швидко і рішуче.

Нарешті, коли підприємство вирішило позбутися якогось активу, потрібно врахувати всі реалізаційні та інші витрати на таку операцію. Позитивними наслідками такого кроку буде виручка від реалізації та економія грошових коштів, що були б витрачені на утримання і експлуатацію проданого активу. А з боку мінусів треба врахувати витрати на оформлення угоди про продаж, транспортування, комісійні посереднику та кредити, які доведеться повертати.

Цей модуль доповнений історією успіху житомирського підприємства, де змогли заробити додаткові кошти, реорганізувавши і по-новому використавши наявні активи. Ознайомтесь з цим прикладом і подумайте, чи можна провести подібні заходи на вашому підприємстві. Цю історію успіху можна також використати як приклад для заохочення інших працівників до участі у впровадженні реформ на підприємстві.






7.5. Аналіз руху грошових коштів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...