Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перспективна оцінка фінансової рівноваги підприємства



Розробка фінансового плану завершується проведеннямм його експертної оцінки, головною метою якої є оцінка досягнення фінансової рівноваги підприємства на кінець планованого періоду.

Завдання оцінки фінансової рівноваги полягає у визначенні того, якою мірою розроблений фінансовий план підприємства відповідає вимогам фінансової стійкості, передбачає негативні фактори та ризик банкрутства підприємства у разі порушення рівноваги між використанням власних та позикових фінансових ресурсів.

Прогнозування фінансової рівноваги необхідно не лише власне підприємству, а й його акціонерам, інвесторам, партнерам по господарській діяльності.

Фінансова стійкість підприємства може оцінюватись як з точки зору, генеральної стратегії розвитку підприємства, так і відповідно до тактичних завдань.

Тактичні завдання фінансового забезпечення діяльності торговельного підприємства полягають, перш за все, у достатності джерел фінансування поточної комерційної та виробничої діяльності, тобто достатності коштів для формування у необхідних розмірах товарних запасів та покриття витрат обігу підприємства.

Вирішення цього завдання на етапі експертизи фінансового плану підприємства може бути досягнуто шляхом перевірки співвідношень між обсягом мінімальних потреб підприємства, що обумовлені його господарською діяльністю, та розміром і джерелами коштів, які для цього будуть використовуватись.

Оцінка ступеня досягнення стратегічних завдань фінансового забезпечення діяльності підприємства може бути проведена шляхом розробки матриць фінансової рівноваги підприємства, які базуються на визначенні прогнозних значень спеціальних узагальнюючих показників:

- результату господарської діяльності;

- результату фінансової діяльності;

- результату господарсько-фінансової діяльності.

Результат господарської діяльності являє собою суму грошових коштів підприємства, яка залишається в розпорядженні підприємства після фінансування його виробничого розвитку.

Кількісно результат господарської діяльності (РГД) визначається за формулою:

,

де НРЕІ - нетто-результат експлуатації інвестицій;

ФЕП – зміна фінансово-експлуатаційних потреб підприємства у плановому

періоді;

ВІ – виробничі інвестиції, прийняті до реалізації;

РМ – виручка від реалізації майна підприємства, яка носить сталий

характер.

Нетто-результат експлуатації інвестицій – це частина доходу підприємства, яка залишається в його розпорядженні після покриття матеріальних та інших виробничих витрат підприємства за винятком фінансових витрат, що пов’язані з використанням позикових ресурсів. Тобто кількісно – це балансовий прибуток підприємства, збільшений на вартість позикових ресурсів, які були залучені для виробничих потреб підприємства.

Визначення цього показника дає можливість оцінити фінансовий підсумок здійснення виробничої діяльності підприємства без врахування впливу на нього структури капіталу та податкових платежів з прибутку.

Фінансово-експлуатаційні потреби характеризують обсяг коштів, які мають авансуватися у формування обігового капіталу підприємства для обслуговування його господарського обороту, тобто для формування товарних запасів, запасів інших матеріальних ресурсів, дебіторської заборгованості та грошових коштів, необхідних підприємству.

Приріст фінансово-експлуатаційних потреб визначається як різниця між потребою підприємства в обігових коштах на плановий період та їх наявністю на початок планового періоду.

Виробничі інвестиції являють собою суму коштів, які необхідні для реалізації прийнятих програм реальних інвестицій підприємства, тобто здійснення капітальних вкладень в поповнення основних фондів, їх модернізацію, реконструкцію та технічне переоснащення.

Показник «виручка від реалізації майна підприємства» характеризує обсяг поповнення власних фінансових ресурсів підприємства в разі реалізації майна, яке не підлягає подальшій експлуатації у зв’язку з його матеріальним або моральним старінням.

Отже, показник «результат господарської діяльності» (РГД) характеризує достатність власних коштів підприємства для фінансування його виробничих потреб у плановому періоді.

Якщо РГД , підприємство забезпечує реалізацію принципу самофінансування свого розвитку. Якщо РГД , підприємство залучає для фінансування своїх виробничих потреб позикові ресурси, оскільки власних коштів для цього недостатньо.

Результат фінансової діяльності – це зміна обсягу заборгованості підприємства, скоригована на розмір фінансових витрат (процентів за кредит, що сплачені), дивідендних виплат та податкових платежів.

Кількісно результат фінансової діяльності (РФД) визначається за формулою:

,

де ЗЗ– зміна заборгованості підприємства, яка очікується в плановому періоді,

Впоз - відсотки по позиках, які підлягають сплаті;

Див – дивіденди власникам підприємства;

Под – податкові платежі з прибутку підприємства.

Якщо РФД , то це свідчить про залучення додаткових джерел фінансових ресурсів, незважаючи на платність останніх. Якщо РФД - підприємство планує зменшити обсяг позикових джерел фінансування, знизити ефективність політики щодо формування структури капіталу підприємства (якщо рівень залучення позикових ресурсів не є надмірним).

Результат господарсько-фінансової діяльності (РГФД) – підсумок результату господарської та результату фінансової діяльності його розмір дає можливість оцінити обсяг «вільних» грошових коштів підприємства після фінансування усіх витрат (у тому числі податкових, процентних та дивідендних платежів) та виробничого розвитку.

Якщо РГФД , то в розпорядженні підприємства є вільні грошові кошти для фінансування інших напрямків діяльності підприємства, крім виробничого розвитку (соціального споживання та соціального розвитку, фінансового інвестування, створення резервних фондів).

Якщо РГФД - підприємство має нестачу вільних грошових коштів, що може призвести до ліквідних ускладнень або скорочення можливостей підприємства щодо фінансування невиробничих витрат.

Оскільки РГФД являє собою функцію від РГД та РФД і залежить від співвідношення між ними, точне визначення економічних наслідків результату господарсько-фінансової діяльності, який прогнозується, залежить від того, яке значення результату господарської та результату фінансової діяльності при цьому очікується.

Для оцінки фінансового стану підприємства і вірогідності його банкрутства та ліквідних ускладнень залежно від значень результату господарської та результату фінансової діяльності, які прогнозуються, використовується спеціальна матриця фінансової рівноваги.

Література: Мазаракі А.А. Економіка торговельного підприємства, с. 754-786





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 720 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...