Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЛЕКЦІЯ № 2. ТЕМА «Принципи та методи планування»



ТЕМА «Принципи та методи планування»

План

  1. Головні принципи планування.
  2. Методи планування та їх характеристика.

Принципи планування визначають характер і зміст планової діяльности на підприємствах.

Правильне дотримання принципів планування створює передумови для ефективної роботи підприємства і зменшує можливість негативних результатів планування.

В економічній літературі виділяють наступні головні принципи планування:

· принцип цілеспрямованості (вибір і обгрунтування цілей та результатів діяльності підприємства. Чітке та зважене визначення кінцевої мети являється вихідним пунктом планування);

· принцип системності (передбачає, що планування на підприємстві повинно мати системний характер. Головні елементи системи знаходять своє відображення в плануванні у категоріях “координація” та “інтеграція”);

· принцип участі (означає, що кожний робітник підприємства становиться учасником планової діяльності, незалежно від посади і виконуємої ним функції);

· принцип безперервності (полягає у тому, що процес планування на підприємстві повинен здійснюватися в рамках встановленого циклу, розроблені плани повинні безперервно приходити на зміну один одному);

· принцип гнучкості (полягає в наданні плану і процесу планування здібностей змінювати свою направленність у зв’язку з виникненням непередбачених обставин, тобто плани повинні складатись так, щоб була можливість вносити зміни пов’язані із зовнішними та внутрішними умовами);

· принцип точності (кожний план повинен бути складений з такою ступінню точності, яка забезпечить ефективність виробництва);

· принцип оптимальності формування і використання застосовуваних ресурсів (формування – це забезпечення оптимального співвідношення окремих видів ресурсів. А використання ресурсів підприємством повинне орієнтуватися на потреби, умови і кон’юнктуру ринку).

У процесі розробки планів підприємства використовуються специфічні ме-тоди, що відповідають задачам, цілям і особливостям планування господарюючого суб'єкту.

Методи планування являють собою конкретні способи і прийоми економічних розрахунків, які застосовуються при розробці окремих розділів і показників плану, їх координації й ув'язуванню.

При виборі конкретних методів планування враховуються наступні фактори:

- тривалість планового періоду;

- особливості розрахунків планового показника;

- забезпеченість вихідною інформацією і можливість її використання;

- наявність відповідної технічної бази обробки інформації і проведення розрахунків;

- рівень кваліфікації працівників.

Правильно обґрунтувати плани і вибрати метод планових розрахунків допомагає економічний аналіз формування відповідних показників у передплановий період.

При плануванні діяльності підприємств застосовують наступні головні методи:

- Програмно-цільовий метод припускає первісне визначення цільової функції діяльності підприємства, і потім для її досягнення формуються плани. Наприклад, визначається обсяг необхідного прибутку, який і стає основою розробки планових показників і інших розділів плану. Розраховані цим методом показники необхідно розглядати як цільові, необхідні та оцінювати можливість їх досягнення за допомогою інших методів.

- Балансовий метод забезпечує відповідність (рівновагу) між ресурсами і їх використанням, ув'язування і погодженість взаємозалежних показників і розділів плану.Баланси бувають:

- Матеріальні (натуральні) ( допомагають пов’язувати виробництво і споживання основних товарних груп, встановлювати оптимальні співвідношення між матеріальними ресурсами і потребою в них).

- Вартісні (грошові) (встановлюють відповідність між доходами і витратами грошових коштів).

- Трудові ( пов’язують потребу в кадрах та джерела її забезпечения. Застосування цього методу обмежено, тому що не всі показники можна визначити з його допомогою).

- Економіко-статистичний метод передбачає використання фактичних і статистичних даних за попередні роки, середніх величин при визначенні планових показників. В основі цього методу лежить вивчення динаміки досліджуваного показника в ретроспективному періоді та екстраполяція виявлених закономір-ностей і тенденцій його зміни на майбутнє.

- Факторно-аналитичний метод передбачає визначення планових показників на підставі розрахунків впливу найважливіших факторів, що обумовлюють зміни цих показників. Застосування цього методу можливо, якщо є функціональна залежність, яку можна виразити формулою.

- Нормативний метод планові показники розраховуються на підставі прогресивних норм використання ресурсів з урахуванням їх зміни у результаті впровадження організаційно-технічних умов у плановому періоді. Використання цього методу на підприємстві потребує:

o створення відповідної нормативної бази: норми витрати палива, електроенергії, норми амортизаційних відрахувань, норми виробітку працівників, норми запасів сировини і товарів і т.д.;

o гарного знання технології виробничого процесу;

o уміння аналізувати чинники, що визначають потребу в ресурсах;

o знаходити резерви раціоналізації використання ресурсів.

- Метод економіко-математичного моделювання дозволяє знайти кількісне вираження взаємозв'язку між экономичними показниками і чинниками, які їх визначають. Цей зв'язок відображаєтсья через економічну модель. Модель може будуватися по функціональному чи кореляційному зв'язку (рівняння регресії). За допомогою цього методу можна розробити декілька варіантів планів, що потім дозволяє вибрати найбільш оптимальний.

Вибір методу планування визначається:

- ступенем складності самого плануємого показника і його взаємозв'язку;

- довготривалістю планованого періоду;

- забезпеченістю вихідною інформацією, організаційно-технічними можливостями її одержання, обробки і використання в планових розрахунках.

Різні методи планування не застосовуються обособленно, а доповнюють один одного і являють собою комплекс методичного забезпечення планових задач.

Література: Фролова Л.В. Планирование деятельности предприятия, с. 11-17

Питання ДЛЯ самоконтролю знань

1. Перелічити основні принципи планування.

2. Що являють собою методи планування? Які фактори варто враховувати при виборі методу планування?

3. Охарактеризувати основні методи планування.

4. Охарактеризувати види балансів, що використовуються при балансовому методі.

5. Що необхідно на підприємстві для використання нормативного методу?

6. Чим визначається вибір методу планування?





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 826 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...