Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харківський інститут банківської справи



Кафедра обліку і фінансів

МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Для студентів спеціальностей

Фінанси”, „Облік і аудит”, „Банківська справа” усіх форм навчання

В 2-х частинах

ЧАСТИНА 1

Харків


Затверджено на засіданні кафедри обліку і фінансів

протокол №5, від 28.12.06

Дикань Н.В.

Менеджмент персоналу. Опорний конспект лекцій для студентів спеціальностей „Фінанси”, „Облік і аудит”, „Банківська справа” усіх форм навчання. В 2-х ч. Ч.1.– Харків: ХІБС УБС НБУ, 2007. – 155 с.

© Дикань Н.В., 2007

© ХІБС УБС НБУ, 2007

 
 


ЗМІСТ

ВСТУП........................................................................................................... 4

ТЕМА №1. МЕТОДОЛОГІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ................ 5

ТЕМА 2. ПЕРСОНАЛ ОРГАНІЗАЦІЇ ЯК ОБ'ЄКТ МЕНЕДЖМЕНТУ...... 30

ТЕМА 3. РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ
ПЕРСОНАЛУ................................................................................................ 49

ТЕМА 4. СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ................................ 57

ТЕМА 5. КАДРОВА СЛУЖБА І КАДРОВЕ ДІЛОВОДСТВО.................. 81

ТЕМА 6. ПЛАНУВАННЯ ТА ФОРМУВАННЯ ПЕРСОНАЛУ................. 99

ТЕМА 7. РОЗВИТОК ПЕРСОНАЛУ........................................................... 120

ТЕМА 8. РУХ ПЕРСОНАЛУ........................................................................ 129


ВСТУП

Головна задача при вивченні даного курсу полягає в набутті комплексних знань з вибору нових форм і засобів управління персоналом при створенні ефективної та гнучкої системи управління. Це означає, що майбутні магістри повинні знати методологічні основи менеджменту та психології, організацію, планування, функції і засоби управління, методи прийняття управлінських рішень, наукові основи підготовки управлінських кадрів та ефективної організації їх праці, зміст умінь менеджера з персоналу, вміти створювати і використовувати управлінські структури.

При цьому майбутні магістри повинні бачити взаємозв`язки економічних явищ і процесів, різноманітні їх форми, вміти планувати та організовувати розвиток персоналу, досягати мети організації через формування висококваліфікованого, креативного і, як слід, конкурентоспроможного на ринку праці робітника, приймати об`єктивні рішення в різних ситуаціях, вміти використовувати набутий досвід на практиці.

В дисципліні «Менеджмент персоналу» розглядаються аспекти визначення придатності індивіда до різних видів діяльності; методи добору кадрів з урахуванням характерологічних особливостей людей та їх професійних знань, умінь, навичок; особливості формування кадрового резерву; планування кар’єрного зростання в організації; вивчаються взаємини і спілкування людей при виконанні спільних завдань, способи активізації діяльності персоналу через формування стійких мотивів; увага приділяється генерації і пошуку нових ідей; розглядається імідж організації і фірмовий стиль та варіанти створення служби з управління персоналом в організації.

У «Менеджменті персоналу» розкривається роль людського фактора в процесі успішної діяльності, розглядаються аспекти вітчизняної управлінської діяльності, порівнюються закордонні моделі менеджменту і можливості їх адаптації з урахуванням історичного досвіду і національного менталітету.

Засвоєння дисципліни «Менеджмент персоналу» має забезпечити:

• оволодіння понятійним апаратом менеджменту персоналу;

• усвідомлення того, що управлінська діяльність ґрунтується на знанні та вмілому використанні кількості чинників як ос­нови цієї діяльності;

• використання основних закономірностей загальної, соціальної та прикладних психологій у реалізації таких функцій управлі­нської діяльності, як прийняття рішення, поділ праці, формування стосунків, створення іміджу, успіх у діяльності тощо;

• формування вмінь і навичок управлінської діяльності в процесі засвоєння знань, оволодіння методиками з управління персоналом.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...