Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення та будова верхнього станка



Верхній станок 122 мм гаубиці Д-30 (рис. 2.6.1) є основою частини гаубиці, що коливається. На ньому закріплюється люлька, підйомний і поворотний механізми, врівноважуючий механізм і щитове прикриття.

Рис. 77. Верхній станок 122 мм гаубиці Д-30:

1 – кронштейн щитового прикриття; 2 – каток; 3 – щока;

4 – лівий патрубок

Верхній станок литий, спирається на нижній станок і з'єднується з ним спеціальною втулкою, на якій обертається в горизонтальній площині. Від перекидання при стрільбі він утримується переднім захватом. У верхній частині станка на стінках є два цапфенних гнізда для цапф люльки, що закриваються наметками, які кріпляться на шпильках гайками. Шпильки приварені, а гайки застопорені шплінтами. При обертанні гармати в горизонтальній площині два передні катки сприймають навантаження перевісу частини, що обертається, при куті піднесення до 50°, а третій, задній каток сприймає навантаження перевісу частини, що обертається, при кутах піднесення 50 – 70°. Таким чином, при повороті верхнього станка, катки, обкочуючися по верхньому торцю нижнього станка, полегшують роботу поворотного механізму. Верхній станок за допомогою обойми, втулки, труби і гайки сполучений з нижнім станком так, що між опорними площинами верхнього і нижнього станків утворюється невеликий зазор. Цей зазор забезпечується величиною підтискання тарільчатих пружин і опорних катків. У гаубицях іншого варіанту конструкція з'єднання верхнього станка з нижнім наступна: у центральному отворі верхнього стакана вставлена і приварена втулка з внутрішньою різьбою, в яку угвинчена гайка, що служить для регулювання зазора між верхнім і нижнім стаканами. На бічній передній частині станка приварений кронштейн, призначений для кріплення механізму підйому коліс з врівноважуючим механізмом. У кронштейні є два цапфенних гнізда для цапф опорного важеля механізму підйому коліс. До основи верхнього станка кріпиться гвинтами задній і правий кожухи, що оберігають від забруднення черв'ячний вінець поворотного механізму. У місцях прилягання кожуха до верхнього станка поставлені гумові прокладки. Знизу кожух закривається планками, пригвинченими гвинтами. Між планками і кожухом поставлені гумові прокладки. У передній частині основи верхнього станка є вікно, закрите кришкою, яке служить для змазування пальців шарнірних частин рухомих станин. На гаубицях іншого варіанту для змазування копіра з повзуном на правій стінці верхнього станка є масльонка.

2. Призначення та будова поворотного механізму.

Поворотний механізм (рис. 78) служить для наведення гаубиці в горизонтальній площині і забезпечує обертання поворотної частини гаубиці на 360°. Поворотний механізм складається з картера 11, ексцентрикового валу 10, черв'ячного валу 9 і приводу з маховиком 5. Картер служить для закріплення поворотного механізму на верхньому станку. Картер кріпиться до верхнього станка на двох штифтах болтами. Усередині картера вставлений ексцентриковий вал. До картера приклеєна прокладка, що оберігає від попадання в картер пилу і вологи. Ексцентриковий вал призначений для відключення поворотного механізму при повороті частини гаубиці, що обертається, на великий кут, а також для відключення черв'яка поворотного механізму від черв'ячного вінця нижнього станка при переводі гаубиці в похідне положення. Він вмонтований в картер спереду. У робочому положенні, коли черв'як знаходиться в зачіпленні з черв'ячним вінцем нижнього станка, ексцентриковий вал утримується рукояткою, фіксатор якої входить в паз кронштейна. Черв'ячний вал змонтований всередині ексцентрикового валу і складається з черв'яка і валу, який встановлений і закріплений на голчатих підшипниках 8. На передньому кінці його встановлений і закріплений гайкою упорний шарикопідшипник 12. Черв'ячний вал сполучений з валом 2 за допомогою хрестовини 7. Привід поворотного механізму складається з кожуха, циліндрових шестерень і маховика. Корпус приводу утворений двома щоками, що скріпляються між собою штифтами і болтами з гайками. Бічними стінками корпусу приводу служать кожухи. До передньої щоки приварена муфта. За допомогою муфти, напівкілець і гайки привід кріпиться до труби, гайка стопориться стопорним кільцем. На вал – шестерні 6, встановленої на голчатих роликопідшипниках, кріпиться на шпонці маховик з рукояткою 5. Проміжна 6 і відома шестерні встановлені на осях. Осі шестерень встановлені в латунних втулках, запресованих в отворах щок. Кожна вісь має всередині отвору (масльонки) 1 для підведення мастила до втулок.

Дія поворотного механизму. Обертання маховика з рукояткою передається через шестерні приводу на вал, а від нього через хрестовину на вал с черв'яком. Черв'як, входить в зачіплення з черв'ячним вінцем нижнього станка, повертаючись, заставляє обертатися поворну частину гаубиці. При обертанні маховика поворотного механізму по ходу часової стрілки частина гаубиці, що обертається буде повертатися вправо, а при обертанні маховика проти часової стрілки – вліво. Обертати маховик поворотного механізму при зведених і розведених станинах в положенні на домкраті забороняється. Для швидкого повороту ствола гаубиці на великий кут в горизонтальній площині потрібно перевести рукоятку відключення поворотного механізму 3 з робочого положення в похідне і вручну повернути ствол гаубиці в потрібний напрям, після цього плавно ввести черв'як в зачіплення з черв'ячним вінцем нижнього станка, для чого натиснути на кулю рукоятки і плавно повернути її в робоче положення до входу фіксатора в паз кронштейна. Провідна шестерня приводу поворотного механізму сполучена з віссю маховика, що обертається у втулках, шпонкою.

Рис. 78. Поворотний механізм

1 – стопор; 2 – пружина; 3 – палець; 4 – маховик з ручкою; 5 – вісь маховика; 6 – шестірня; 7 – шестірня; 8 – втулка; 9 – вісь; 10 – муфта; 11 – вал; 12 – вісь із муфтою; 13 – шестірня; 14 – привід поворотного механізму; 15 – хрестовина; 16 – голчастий роликовий підшипник; 17 – вал черв'яка; 18 – черв'як; 19 – вал ексцентриковий з трубою; 20 – кришка.

3. Призначення та будова підйомного та врівнова-жуючого механізмів.

Підйомний механізм 5 призначений (рис. 79) для придання стволу гаубиці вертикальних кутів наведення від – 7 до + 70°. Підйомний механізм секторного типу. Він складається з картера 5, валу з шестернею, черв'ячного колеса 7, приводу 3. Вал з шестернею встановлений в картері на двох конічних роликових підшипниках. Підтискання підшипників здійснюється кришкою 8. Вал з шестернею входить в зачіплення з сектором люльки. На шліцах валу встановлено і закріплено гайкою черв'ячне колесо. Черв'ячне колесо складається з маточини і латунного обода, сполучених циліндровими штифтами. Привід підйомного механізму складається з пари конічних шестерень, встановлених на кулькових підшипниках 9 в коробці приводу; на вал з шестернею через втулку 2 встановлений маховик з рукояткою 1, привід кріпиться до картера 5 підйомного механізму болтами з гайками.

Рис. 79. Підйомний механизм

1 – черв'ячний валик; 2 – втулка; 3 – втулка; 4 – хрестовина; 5 – черв'ячне колесо; 6 – стопорне кільце; 7 – кришка натиску; 8 – маточина черв'ячного колеса; 9 – кришка; 10 – картер; 11 – вал із шестірнею; 12 – валик; 13 – шестірня; 14 – корпус приводу; 15 – коробка приводу 16 – корпус; 17 – натискна гайка 18 – валик з конусною шестірнею; 19 – гайка.

Дія підйомного механізму. Обертання маховика підйомного механізму передається через конічну пару і хрестовину 4 черв'ячному валу 6, від черв'ячного валу – черв'ячному колесу, вал з шестернею входить в зачіплення з сектором люльки і при обертанні примушує люльку повертатися навколо цапф. При обертанні маховика підйомного механізму проти ходу часової стрілки ствол гаубиці буде опускатися, а при обертанні по ходу часової стрілки – підійматися. У положенні системи на колесах при зведених станинах додавати стволу кут піднесення більше 30° не дозволяється.

Врівноважуючий механізм (рис. 80) пневматичний, штовхаючого типу, служить для врівноваження частини гаубиці, що коливається, щодо осі цапф, полегшує роботу підйомного механізму і механізму підйому коліс.

Рис. 80. Врівноважуючий механізм

1 – кульова опора; 2 – ущільнююче кільце; 3 – зовнішній циліндр; 4 – внутрішній циліндр; 5 – комір; 6 – направляюча втулка; 7 – корпус.

Врівноважуючий механізм складається із зовнішнього 3і внутрішнього 4циліндрів, стрижня, пружини, стакана, вентильного і ущільнювального пристроїв. Зовнішній циліндр зварний, у верхній кінець його вварена верхня кришка. До іншого кінця циліндра приварений корпус із запресованою в ньому направляючою втулкою, застопореною штифтом. Зовні до бічної поверхні циліндра приварений корпус вентиля. Внутрішній циліндр хромований. Він входить в зовнішній циліндр і, переміщаючись в ньому уздовж осі, виконує роль поршня. До нижнього кінця внутрішнього циліндра приварене дно з кульовою опорою. У порожнину внутрішнього циліндра вставлена пружина, надіта на стрижень. Вгорі на стрижень надіто кільце для усунення заминів від пружини в торці гайки. При кутах піднесення більш 45° пружина буде стискатися і повертатися разом з кільцем щодо гайки. Внизу до стрижня приварені два півкільця, утримуючі стакан. Така конструкція дозволяє стакану входити в стрижень при вибраному регулюванні (коли регулювальна гайка загвинчена повністю) і при куті зниження –7°. Верхній кінець стрижня сполучений з кульовою опорою 1 віссю. Кульова опора з ущільнюючим кільцем угвинчена в кришку зовнішнього циліндра.

У внутрішній циліндр зверху вгвинчена гайка, що є опорою для пружини. Вентильний пристрій збирається в корпусі вентиля і складається з вентиля, нажимної гайки, контргайки, двох кілець і чотирьох шкіряних шайб. Вентиль вгвинчується у внутрішню різьбу нажимної гайки і своїм конусним кінцем перекриває канал, що сполучає гніздо трійника з внутрішньою порожниною циліндра. Від повороту врівноважуючий механізм утримується віссю з шплінтом, ця ж вісь перешкоджає виходу кульової опори зовнішнього циліндра з гнізда вкладиша у разі падіння тиску у врівноважуючому механізмі. Для герметичності пристрою ущільнювача в зовнішній циліндр заливається суміш "Стеола-М" в об'ємі 0,45 л і графіт 20 – 30 г. Після остаточної збірки, врівноважуючий механізм заповнюється повітрям або азотом. Повітря (азот) накачується легко-гідравлічним насосом або подається з балонів через вентильний пристрій із застосуванням трійника і манометра. При заповненні повітрям (азотом) врівноважуючий механізм поставити в положення "на скобу", в цьому положенні тиск у врівноважуючому механізмі потрібно довести до 100 кгс/см2. Для регулювання тиску у врівноважуючому механізмі при зміні температури зовнішнього повітря служить регулювальна гайка 5, переміщаюча рухому опору. При вгвинчуванні (вигвинчуванні) регулювальної гайки рухомої опори тиск в циліндрі відповідно зростатиме або убуватиме. Таке регулювання забезпечує нормальний робочий тиск у врівноважуючому механізмі при зміні температури навколишнього повітря не більше ніж на ±14 °С.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 891 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...