Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Логіка (етапи) психолого-педагогічного дослідження



Під час організації та проведення психолого-педагогічного дослідження необхідно дотримуватися певної послідовності дій, складниками якої є:

1. Визначення проблеми дослідження. Має бути актуальна й професійно значуща, відображена в темі дослідження. Психолого-педагогічне дослідження слід починати зі з’ясування його об’єкта, предмета, мети.

Об’єкт дослідження – частина об’єктивної реальності, яка стає предметом практичної й теоретичної діяльності людини.

Предмет дослідження – зафіксовані в досвіді, включені в процес практичної діяльності людини сторони, якості та відносини досліджуваного об’єкта з певною метою за даних умов.

Мета дослідження – це авторська стратегія отримання нових знань про об’єкт та предмет дослідження.

2. Ґрунтовне і всебічне вивчення наукових фактів, положень, висновків. Спрямоване на з’ясування літературних джерел головної ідеї, позиції автора та особливостей наукового доробку з досліджуваної проблеми. Важливо простежити логіку полеміки автора з іншими дослідниками, особливості його аргументації, виробити власну думку щодо його позиції, сформулювати завдання щодо поглибленого вивчення проблеми.

3. Вивчення вузівської практики. Передбачає аналіз наявних пубікацій про досвід діяльності вищих навчальних закладів, з’ясування проблем, з якими стикається викладач ВНЗ, типових недоліків в його роботі з цього питання, причин цих труднощів.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...