Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення, види і можливості графічних ОС



Розвиваючись разом із ЕОМ, операційні системи пройшли довгий шлях від найпростіших програм у машинних кодах довжиною в кілька кілобайтів, до "монстрів", написаних мовою високого рівня, розмір яких обчислюється десятками мегабайтів. Таке значне зрос­тання розміру операційних систем зумовлено бажанням розробників "прикрасити" операційну систему, розширити її можливості, а також зробити інтерфейс користувача зрозумілішим.

Графічний інтерфейс користувача спочатку був невластивим неігровим програмам. Однак він значно полегшував спілкування людини з комп'ютером, а тому добре "прижився" на ШМ РС і став невід'ємною частиною будь-якої сучасної операційної системи.

Графічний інтерфейс користувача і програмний інтерфейс операційної системи почали також використовувати об'єктно-орієнто­ваний підхід. При цьому підході існують такі визначені поняття, як об'єкти, "їх властивості і методи.

Відповідно до принципів об'єктно-орієнтованого підходу про­грама поділяється на частини, що називаються об'єктами.

Властивості об'єктів визначають його можливості щодо зміни зовнішнього вигляду, розташування тощо.

Метод - це можливість впливу на об'єкт. Методи дають змо­гу створювати І видаляти об'єкти, а також змінювати їх. властивості.

На сьогодні на ринку програмного забезпечення для ІBM-сумісниx комп'ютерів існує кілька "родин" графічних операційних систем.

"Родину" Microsoft Windows можна віднести до найпопулярніших ОС у світі. У \Уіпао\¥5 набагато краще, на відміну від інших ОС, налагоджена взаємодія між користувачем і комп'ютером. Від користувача не вимагається введення команд у вигляді текстових рядків. Необхідно лише уважно дивитися на екран і вибирати із запропонованого набору потрібну операцію з допомогою миші. ОС Windows забезпечує ефективний та зручний обмін інформацією між окремими програмами. Стандартизація інтерфейсу окремих Windows - програм дає можливість легко переходити від одного додатка до іншого, не витрачаючи значного часу на освоєння нової програми.

"Родина" операційних систем ОS/2 фірми IBМ мас найрозвиненіший об'єктно-орієнтований графічний інтерфейс і зберігає сумісність із MS-DOS і Windows. Крім того, ОS/2 має ефективнішу файлову систему НРFS, ніж FАТ у МS-DOS і Windows, а в останній версії OS/2 Warp Server із назвою Аurora було впроваджено нову файлову систему JFS журнального типу, що відрізняється дуже високою надійністю. Також слід відзначити кращі комунікаційні можливості ОS/2, що дає змогу без проблем працювати в локальній мережі з будь-якою іншою операційною системою. А захищеність системи Аurora взагалі поза конкуренцією - сервери на основі цієї ОС є одними з "найміцніших горішків" для хакерів. Сьогоднішня Аurora за багатьма параметрами перевершує Windows NТ і являє собою альтернативу UNIX для організацій, які не спроможні (або не бажають) утримувати висококваліфікованих спеціалістів-адміністраторів. Але, на жаль, доля ОS/2 на ринку склалася досить невдало, і ця ОС поступилася іншим графічним операційним системам.

"Родина" операційних систем UNIX із самого початку не була орієнтована на використання графічного інтерфейсу. Але завдяки графічним оболонкам різні види UNIX стають популярнішими, створюючи відчутну конкуренцію ^тсю\У8-систсмам. Останнім часом найбільшу популярність серед UNIX-подібних систем завоювала ОС Linux. Linux являє собою мобільну ОС, придатну для використання як серверна система, так і ОС для звичайного комп'ютера. Як серверна операційна система Linux сьогодні дійсно може вважатися серйозною альтернативою всім іншим ОС, що функціонують на платформах, сумісних з Intel. Але як ОС для звичайного користувача Linux усе ще залишається занадто складною. 1 складність її полягає насамперед у процедурі встановлення основних компонент, а особливо - графічного серверу X-Window - дуже вимогливого до коректного встановлення параметрів графічної підсистеми комп'ютера. Але не дивлячись на складнощі в налагодженні X-Window, його використання згодом дає значну перевагу в роботі: Х-графіка набагато швидша за, наприклад, Windows-95. Проте завдяки чудовій стабільності самої абсолютно безкоштовної операційної системи все більше користувачів віддає перевагу саме Linux.

Функції, що використовуються при роботі з графічним інтерфейсом у будь-якій ОС дуже схожі, як і самі інтерфейси. Після запуску програма звичайно створює одне вікно, в якому вона працює. Користувач, працюючи з вікном та об'єктами, які в ньому знахо­дяться, примушує операційну систему активізувати необхідні можли­вості програми щодо обробки цього об'єкта.

Основною перевагою використання графічного інтерфейсу ОС є можливість створення графічного зображення, яке буде мати однаковий вигляд у всіх пристроях, що підтримується операційною системою (що бачимо на екрані, те й отримуємо на принтері). Завдяки використанню графічного інтерфейсу з'явилася значна підтримка для використання векторних шрифтів. Такі шрифти можна не лише легко масштабувати, змінювати їх товщину, нахил, колір та ін., але й однаково правильно відображати на різних пристроях.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2442 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...