Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона довкілля в ході підготовки та проведення навчань



У забрудненні навколишнього природного середовища не останню роль, на жаль, відіграють і війська, оскільки кожна військова частина (підприємство, установа і організація) деякою мірою являє собою промисло­во-аграрний комплекс, в якому є немало потенційних джерел забруднення: бойова, автомобільна та інженерна техніка, пункти чищення і миття техніки, бази і склади пального, пункти заправки ПММ, акумуляторні зарядні станції, котельні, пункти обслуговування та ремонту техніки, гальванічні й спеціальні (шкідливі) цехи, лакофарбувальні пункти установки, лазні та комбінати для прання білизни, комунальні споруди, тваринницькі комплекси і підсобні господарства та інші об'єкти. Все, що викидається ними в атмо­сферу або скидається у водойми і на рельєф місцевості без нормативного очищення, забруднює навколишнє природне середовище. Тому обов'язок кожного командира (начальника) до мінімуму зменшити викиди (скиди) за­бруднюючих речовин, негативний вплив їх на природне середовище в ході бойової підготовки, особливо під час проведення практичних занять і так­тичних навчань.

Під час проведення навчань природному середовищу завдається шкода тим значніша, чим більший їх просторовий розмах і кількість залучених військ. Якщо виконання вправ стрільб і водіння техніки обмежено відповідними полігонами, директрисами, стрільбищами, танкодромами (авто­дромами), то для проведення навіть деяких навчань тактичної ланки потрібне послідовне використання декількох навчальних центрів та полігонів, розміщених один від одного на значній відстані. Природньо, що й проміжки


між ними залучаються до району навчань, де відпрацьовуються питання про­ведення маршів, організації розташування військ на денний (нічний) відпочи­нок, заправки і обслуговування техніки.

Найбільш поширені порушення природоохоронного законодавства під час навчань:

незаконна вирубка й пошкодження дерев, кущів та лісонасаджень під час знаходження військ у лісі, обладнання оборонних позицій та інших інженер­них споруд;

захаращення районів навчань побутовими відходами;

розведення багаття і заправка техніки в лісі без дотримання заходів по­жежної безпеки;

забруднення грунту нафтопродуктами у місцях заправки й обслуговуван­ня техніки;

використання водоймищ для миття техніки;

прокладання колонних шляхів на маршрутах руху в лісних масивах і нане­сення потрав сільгоспугіддям.

Заходи щодо запобігання означених порушень та зменшення негативно­го впливу військ на природне середовище:

1. Питання охорони навколишнього природного середовища потрібно вирішувати ще на стадії розробки задуму навчань. З цією метою необхідно вибрати такі райони навчань, де б виключались або до мінімуму зменшува­лись збитки природному середовищу при виконанні військами навчально-бойових завдань. Дуже важливо ретельно розвідати шляхи руху, особливо танкових колон, райони зосередження і активних "бойових" дій військ. В плані проведення навчань, по можливості, уникати відпрацювання питань зо­середження військ у лісі в темні часи доби, коли "маскування" за допомогою темряви приводить до масового знищення дерев, кущів та лісонасаджень.

2. Від підрозділів (військових частин), що приймають участь в навчаннях, необхідно заздалегідь спрямувати посилені групи в райони зосередження військ. Вони повинні забезпечити не тільки зручність розміщення й швидкість заняття цих районів у ході навчань, але й не допустити нанесення пошкоджень лісним угіддям, насамперед бойовою та іншою технікою.

3. При постановці завдань на ведення "бойових дій," необхідно доводити до командирів (начальників) і усього особового складу також вимоги з охо­рони навколишнього природного середовища під час "бойових дій".

4. При виявленні пожеж, під час стрільби і тактичних навчань з бойовою стрільбою, необхідно терміново припинити стрільби (навчання), задіяти весь особовий склад і техніку для їх гасіння і повідомити місцеві пожежні команди.

5. До початку навчань повинен проводитись інструктаж особового скла­ду і відповідні бесіди щодо додержання вимог природоохоронного законодав­ства. Під час розробки пам'яток учасникам навчань необхідно відобразити і питання охорони навколишнього природного середовища.

6. Після закінчення навчань спеціально створеними комісіями необхідно обстежити район проведення навчань, визначити нанесені військами збитки і заходи щодо усунення природопорушень: збирання і вивіз з районів навчань


побутових відходів, засипка окопів, ремонт порушенних ділянок доріг тощо. До складу комісій включають представників адміністрацій лісництв, рад­госпів, колгоспів та місцевих Рад, на території яких проводились навчання. Результати обстеження району навчань і усунення нанесенних природному середовищу збитків необхідно оформити відповідними актами.

Під час проведення навчань у лісних місцевостях необхідно знати і не­ухильно виконувати такі заходи протипожежної охорони:

а) при розташуванні військ у лісі не дозволяється: знищення й пошкод­ження лісових культур, сіянців (саджанців) у лісових розсадниках і на пло­щах, а також молодняка природного походження (самосіву) на площах, при­значених для лісовідновлення;

б) в пожежонебезпечний період, тобто після танення снігу в лісі до почат­ку осінньої дощової погоди, або утворення снігового покрову, забороняється:

розводити вогонь у хвойних молодняках, на ділянках пошкодженого лісу, торфяниках, лісосіках, у місцях з висушеною травою, а також під кронами дерев (розводити багаття дозволяється на майданчиках, оточених мінералізо­ваною смугою, де знятий верхній шар грунту шириною не менше як 50 см);

заправляти пальним в лісі паливні баки двигунів внутрішнього згорання під час роботи двигуна, курити або користуватися відкритим вогнем поблизу техніки, що заправляється пальним;

залишати в лісі промаслені обтирочні матеріали;

залишати в лісі цигарки, сірники, оскільки червоний фосфор, нанесений на головку сірників, при нагріванні перетворюється у білий з отруйною па­рою і схильністю до самозагорання.

Випадкові проливання нафтопродуктів необхідно негайно зібрати разом з забрудненим грунтом і вивезти для знешкодження (утилізації).





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 399 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...