Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема простого перемінного схрещуваний



Просте і складне перемінне схрещування застосовують у свинарстві та птахівництві. Непогані результати дає воно в молочному скотарстві. Ефективність його залежить від дотримання правильної ротації плідників, оскільки завдяки цьому в усіх поколіннях підтримується гетерозис.

Гібридизація сільськогосподарських тварин

Міжвидова гібридизація. Під міжвидовою гібридизацією розуміють парування тварин різних видів із метою одержання користувальних тварин і виведення нових порід, Потомство, одержане при цьому, називається гібридами.

Прикладами гібридизації, що проводилась з давніх-давен, є використання мулів, яких одержують від парування кобил із ослами.


Зустрічаються гібриди від диких і свійських свиней, вовків і собак, коней і зебр та куланів, великої рогатої худоби і зебу, яків, зубрів тощо.

У гібридів є вияви гетерозису, що використовують для одержання користувальних тварин. Так, мули характеризуються підвищеною витривалістю, міцністю будови тіла, силою, працездат­ністю, тривалістю життя, високою стійкістю проти захворювань. Вони дуже вигідні для використання в гірській місцевості. Аналогічні переваги мають інші види гібридів.

Гібридизацію застосовують для створення та поліпшення порід. Зебуподібну худобу виведено гібридизацією аравійського зебу із червоною степовою породою. Ця худоба відрізняється жирномолоч­ністю, високими м'ясними якостями, несприйнятливістю до піроплаз­му, пристосованістю до жаркого клімату.

М'ясну породу саитагертруда створено в США за участю зебу і шортгорнської породи. Там же за допомогою гібридизації виведено інші м'ясні породи великої рогатої худоби.

Гібридизація дикого барана муфлона із тонкорунною породою рамбульє дала можливість створити нову породу тонкорунних овець -гірський меринос. Завдяки осіменінню вівцематок породи прекос спермою гірського барана архара у Казахстані виведено тонкорунну породу - казахський архаромеринос.

Останнім часом в Інституті тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова "Асканія-Нова" УААН проводиться робота щодо виведення антилопи канни, молоко якої має високий вміст жиру (10-14 %) і цілющі та бактерицидні властивості.

Викликають інтерес гібриди, одержані від свійської курки й павича, цесарки й фазана, індички й цесарки, свійської качки й крижня, звичайного фазана й дикого кавказького тощо.

Гібридизація сприяє виживанню деяких видів тварин. Завдяки їй збережені європейський зубр, кінь Пржевальського, бізон та ін. Перешкодами для гібридизації є несумісність організмів, повна або часткова неплідність гібридів та їхня нежиттєздатність.

Стримують гібридизацію різні сезони парування у диких видів тварин, відсутність статевого рефлексу у самця на самку іншого виду, відміни у будові статевих органів різних видів, незапліднюваність різновидових статезих клітин, дегенерація і розсмоктування зародків на різних стадіях їхнього розвитку, загибель гібридних плодів у зв'язку з важкими родами.


Ці та інші перешкоди гібридизації усувають за допомогою штучного осімєніння, трансплантації зародків, хірургічного втручання, переливання крові, зміни білка в яйцях птиці тощо.

Класичним прикладом промислової гібридизації, який відомий із давніх-давен, є виведення мулів для господарського користування від схрещування кобил з віслюками. Віслюк - дуже витривала тварина, у гірських районах ним перевозять вантажі (в'юки), але він невеликого зросту. Мул же ввібрав у себе цінні якості батьків. Його використовують не тільки під в'юком, а у запряжці та для верхової їзди. Мул значно більший за віслюка, сильний, міцний, стійкий проти багатьох хвороб, характеризується довголіттям, витривалістю й високою працездатністю. Він добре пристосований до жаркого клімату й гірської місцевості, має спокійний норов. Мули - самці безплідні. Від схрещування ослиць із жеребцями одержують лошаків, які за своїми якостями поступаються перед віслюками й мулами і великого господарського значення не мають.

Контрольні запитання

1. Дайте визначення поняття "методи розведення тварин".

2. У чому суть розведення за лініями?

3. Схрещування, його біологічна суть.

4. Основні типи схрещування.

5.Яка різниця між поняттями "інбридинг" і "гетерозис"?

6. Роль схрещування у процесі породоутворення.

7. Яка суть і значення гібридизації?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 855 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...