Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова мікроскопа



Око людини влаштоване так, що роздивитися предмет, якщо його розміри менше 0,1 мм неможливо. Тим часом в природі існує безліч об'єктів, значно менших за розміром. Це різні мікроорганізми, клітки рослинних і тваринних тканин, елементи структури речовин і багато що інше. При вивченні подібних об'єктів людині допомагає мікроскоп - оптичний прилад, що дає сильно збільшене зображення предметів, не видимих оком (рис. 2.15). Про призначення приладу говорить і його назва, складена з двох грецьких слів: шікгоз - малий, маленький, зкорео - дивлюся.

Рис. 2.15. Будова мікроскопа:

2 - окуляр; 3 - призма; 4 - об'єктив; 5 - предметний столик; 6 - препарат; 7 - конденсор; 8,10- діафрагма; 9 - дзеркало; 11 - лінза; 1 2 - лампа


Є дані, що близько 1590 р. прилад типу мікроскопа був створений в Нідерландах 3. Янсеном. Досконаліший прилад, в якому можна знайти риси сучасного мікроскопа, сконструював в 1665 р. відомий англійський фізик Р. Гук. Розглядаючи під мікроскопом тонкі зрізи рослинних і тваринних тканин, він відкрив клітинну будову організмів. А в 1673-1677 рр. в Нідерландах А. Лєвенгук за допомогою мікроскопа відкрив не відомий раніше людям світ мікроорганізмів.

У процесі користування мікроскопом досліджуваний предмет (препарат, зразок, біологічний об'єкт) поміщають на наочному столи­ку. Над столиком розташовують пристрій, у якому змонтовані лінзи об'єктива і тубус, - грубка з окулярами, спостережуваний об'єкт за допомогою системи, що складається з лампи, похилого дзеркала і лін­зи. Об'єктив збирає проміння, розсіяне предметом, і утворює збільше­не зображення предмета, яке можна розглядати за допомогою окуляра. Збільшення мікроскопа залежить від фокусних відстаней об'єктива і окуляра. Оптичний мікроскоп може збільшувати в 2000 разів.

Для настройки оптичної системи і фокусування зображення мікроскоп забезпечений спеціальними регулювальними гвинтами. Обертаючи їх, можна досягти найбільшої чіткості зображення, а також міняти ступінь збільшення.

Контрольні запитання

1. Що таке сперма?

2. Який приклад використовують при взятті сперми?

3. Що таке анабіоз?

4. Будова мікроскопа.

5.Який хімічний склад сперми? 6. Будова сперміїв.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1697 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...