Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема ввідного схрещування



За такого схрещування "приливається кров" поліишувальної породи і вносяться нові якості до поліпшуваної.

Так, підвищення жирномолочності й поліпшення форми вим'я червоної степової породи досягають за допомогою анпіерської чи червоної датської, а чорно-рябої - за допомогою голштинеької.

Ввідне схрещування практикують у племінних і товарних господарствах.

Відтворне, або заводське схрещування. Для виведення нових порід застосовують відтворне схрещування. Воно -найскладніше.

У ньому можуть брати участь 2-5 порід і більше, при цьому за материнську беруть переважно місцеву.

М. Ф. Іванов зазначав, що для успішного заводського схре­щування потрібні: чітке уявлення про тип нової породи, складання


правильної схеми схрещування (рис. 2.11), вмілий вибір вихідних порід, залучення до роботи великої кількості тварин, використання спорідненого парування, суворий добір, створення належних умов годівлі й обґрунтованої системи вирощування ремонтного молодняку.

При виведенні нової породи схрещування переважно проводять до II - III поколінь.

Виявивши серед помісей уявний новий тип тварин, починають розводити їх "у собі" й створювати лінії породи.

Методом заводського схрещування виведено більшість порід.

2.11. Схема відтворного схрещування при виведенні української степової білої породи свиней (лінія Аскаиія 46)

Промислове схрещування - це парування тварин кількох порід для одержання високопродуктивних користувальних помісей І покоління. За правильного добору схрещуваних порід і підбору батьківських пар у помісей І покоління виявляється ефект гетерозису,


який сприяє збільшенню виробництва м'яса, яєць, молока, вовни до 10-17 %.

При простому схрещуванні користувальними тваринами є помісі І покоління, одержані від парування двох порід. При трипородному (складному) схрещуванні чоловічі особини 1 покоління, одержані за двопородного схрещування, використовують для виробництва м'яса, а маток парують із плідниками третьої породи, і все одержане погомство є користувальним (із виявом гетерозису).

Промислове схрещування використовують у товарних господар­ствах із метою збільшення виробництва м'яса. Так, при паруванні корів молочного або молочно-м'ясного напрямів із плідниками м'ясних порід одержують приплід, який інтенсивно росте і має забійний вихід на 8-12% більший, ніж приплід материнських порід за чистопородного розведення. Ефективно застосовують 2-3-породне схрещування у свинарстві. Досить помітно виявляється гетерозис при вирощуванні бройлерів. При схрещуванні курей породи плімутрок із півнями корнішами курчата за повноцінної годівлі досягають живої маси до 1,5 кг за 49-70 днів, тоді як чистопородний молодняк цих порід має таку масу через 70-90 днів.

При паруванні напівкровних помісей із плідниками їхньої батьківської породи явище гетерозису в II поколінні зникає.

Перемінне, або ротаційне, схрещування є різновидом промислового. При ньому маток у кожному наступному поколінні парують поперемінно із чистопородними'плідниками різних порід. Погомство від такого схрещування користувальне і в усіх поколіннях має прояви гетерозису.

Перемінне схрещування може бути дво-, три- і чотирипород-ним. Суть двопородного перемінного схрещування полягає в чому, що помісне погомство, одержане і залишене від парування матерів породи А із плідниками породи Б, знову схрещують, але при цьому беруть плідників породи А. Одержаних помісей парують із плідниками породи Б, наступних - із плідниками А і т.д. (рис. 2.12). При 3-4-нородному перемінному схрещуванні ротацію плідників здійсню­ють за аналогічною схемою.



 

 


Матки породи А Плідники різних порід (А,Б)





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1691 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...