Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 3. Відкриття азоту і сірки



МАТЕРІАЛИ: тіомочевина, сульфанілова кислота, металевий натрій, етиловий спирт, 2 н розчин NaOH, розчин залізного купоросу (Fe2+), розчин хлорного заліза, 2н НСl, фільтрувальний папір, 5% розчин нітрату свинцю.

У суху пробірку помістить декілька кристалів тіомочевини і невеличкий шматочок металевого натрію. Суміш нагрійте до червоного розжарювання (витяжна шафа). У остиглу пробірку внесіть декілька крапель етилового спирту для видалення залишків натрію. Потім додайте 4 -5 мл дистильованої води, нагрійте до розчинення плаву. Потім нагрійте рідину в пробірці і профільтруйте.

а) Відкриття азоту.

Помістити в пробірку 1 мл фільтрату, додати маленький кристалик сульфату заліза (ІІ) і прокип'ятити протягом декілька хвилин. Остудити отриману суміш і підкислить соляною кислотою. Утворення синього осаду берлінської лазурі вказує на присутність азоту в речовині:

2NaCN + FeSO4 ® Fe(CN)2 Na2SO4

Fe(CN)2 + 4NaCN ® Na4 (Fe(CN)6)

3Na4[Fe(CN)6]+ 2Fe2(SO4)3 ® Fe4[Fe(СN)6]+6Na2SO4

б) Виявлення сірки.

До 0,5 мл розчину нітрату свинцю по краплях додати розчин гідроксиду натрію до розчинення осаду, що спочатку випав, Pb(ОН)2. До отриманого розчину долити 0,3-0,5 мл досліджуваного фільтрату. Поява осаду або темно-коричневої кольору вказує на присутність сірки в речовині.

Pb(NO3)2 + 4NaОН ® Na2PbO2 + 2NaNO3 + 2H2O

Na2PbO2 + Na2S + 2H2O ® PbS¯ + 4NaOH

в) Відкриття сірки у білку.

МАТЕРІАЛИ: розчин білка.

Помістити в пробірку декілька крапель розчину ацетату свинцю і долити по краплях розчин лугу до появи і розчинення осаду, що випав спочатку. До отриманого плюмбиту натрію долити розчин білка, нагріти суміш до кипіння.

На чому засноване виявлення азоту і сірки в досліджуваних органічних сполуках? Який можна зробити висновок про наявність сірки в досліджуваному білку?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...