Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні поради до вивчення теми. Використовуючи літературні джерела 1-5, повторіть теоретичний матеріал, що стосується властивостей елементів



Використовуючи літературні джерела 1-5, повторіть теоретичний матеріал, що стосується властивостей елементів, які систематизуються у періодичній таблиці Д.І.Менделєєва як метали. Особливістю неперехідних s- металів є те, що в їх атомах заповнюється електронами s- підрівень зовнішнього рівня, на якому може знаходитися один або два електрони. У періодичній системі всього 14 s- елементів. Вони утворюють I А і II А групи періодичної системи. До неперехідних s- металів відносяться лужні (калій, натрій та деякі інші) і лужноземельні (кальцій, барій та деякі інші) метали. Усі вони мають подібні властивості. У вільному стані вони є типовими металами з високою хімічною активністю і є сильними відновниками. Їхні атоми можуть бути тільки донорами електронів і проявляють тільки позитивний ступінь окиснення (+1 або+2). Висока хімічна активність лужних і лужноземельних металів пояснюється низькою енергією іонізації, тобто невеликою величиною енергії, необхідної для відриву валентного електрона від атома. Відновні властивості посилюються у групах зверху вниз, у міру зростання порядкового номера. У природі ці s- елементи знаходяться тільки у вигляді сполук, головним чином, солей: хлоридів, сульфатів, карбонатів, нітратів, гірських порід силікатного типу. Так, наприклад, натрій входить до складу таких сполук: NaCl –галіт (кам’яна сіль); NaClּKCl - сильвініт; Na2SO4ּ10H2O–глауберова сіль; NaNO3–чилійська селітра; Na2CO3ּ10H2O–кристалічна сода та ін. Одержують лужні і лужноземельні метали у вільному стані електролізом розплавів солей або гідроксидів, наприклад: 2NaCl 2Na+Cl2; 2Na++2 =2Na – на катоді; 2Cl--2 =Cl2 – на аноді.

Зверніть увагу на те, що при переході від s- металів до р- металів збільшується число електронів на зовнішньому рівні атомів за рахунок заповнення ними р- підрівня. Це призводить до зниження відновлювальної активності елементів і втрати деякими із них типово металічних рис: м’якості, легкоплавкості. У періодичній системі 30 р- елементів, у них валентні s- і р- електрони зовнішнього рівня. Вищий позитивний ступінь окиснення дорівнює номеру групи, в якій вони знаходяться. р- метали IIIА і IVА груп (алюміній, олово, свинець) мають багато подібних властивостей, тому розглянемо їх на прикладі алюмінію та його сполук. Алюміній є найбільш розповсюдженим металом у природі; у земній корі його міститься приблизно 8,7%. Це досить активний метал, тому зустрічається тільки у вигляді сполук. Відомо приблизно 250 руд алюмінію. Найбільш розповсюдженими і найважливішими є такі руди: боксити – Al2O3ּnH2O; глинозем – Al2O3 ( - форма); корунд – Al2O3( - форма); кріоліт – Na3[AlF6].

При вивченні теми слід притримуватися вище зазначеної схеми характеристики елемента.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...