Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні поради до вивчення теми. При вивчення даної теми звернути увагу на будову атомів елементів та взаємодію між атомами, що є умовою утворення нових сполук за хімічними зв’язками



При вивчення даної теми звернути увагу на будову атомів елементів та взаємодію між атомами, що є умовою утворення нових сполук за хімічними зв’язками. Знання будови Періодичної системи і Періодичного закону Д.І. Менделєєва необхідні, оскільки будова атомів елементів залежить від їх місця у Періодичній системі.

Періодичний закон (Д.І. Менделєєв, 1869 р.):

Властивості елементів, а також властивості утворених ними простих і складних тіл перебувають у періодичні залежності від величини атомних мас елементів або від величини зарядів їх атомних ядер. Розташування елементів у певному порядку називається Періодичною Системою


Квантовий стан атома, що має найменшу енергію, називається основним.

Атом – складна електронейтральна мікросистема, в центрі якої знаходиться позитивно заряджене ядро, а навколо нього рухаються електрони. Поведінка електрона в атомі визначається значеннями чотирьох квантових чисел. Навколо атома електрони рухаються по енергетичних рівнях і підрівнях. На енергетичних підрівнях атомні орбіталі заповнюються електронами за правилом Гунда: спочатку на кожній орбіталі розміщується один електрон, а потім – другий, але з протилежним спіном. Слід звернути увагу на послідовність заповнення електронами атомів елементів головних і побічних підгруп. У головних підгрупах електрони заповнюють останній енергетичний рівень і кількість електронів відповідає номеру групи. Якщо елемент побічної підгрупи, то це – d ‑ елемент, і на останньому енергетичному рівні два, а іноді – один електрон і заповнюється d – підрівень другого ззовні енергетичного рівня.

Порядковий номер елемента в періодичній системі дорівнює зарядові ядра атома і кількості електронів. Номер періоду вказує на кількість енергетичних рівнів, на яких розміщуються електрони. Номер групи дорівнює кількості валентних електронів.

Приклад 1. Запишіть електронні формули атомів Фосфору і Мангану. Які електрони будуть валентні? До якої родини відноситься кожен із цих елементів?

Розв’язок:

1. Електронна формула атому Фосфору (порядковий номер - 15, 3 період, V група, головна підгрупа):

+15 (2,8,5) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p3; p елемент, валентні електрони: 3s2 3p3.

­¯ ­ ­ ­

­¯ ­¯ ­¯ ­¯ 3s2 3p3

­¯2s2 2p6

1s2

2. Електронна формула атому Мангану (порядковий номер-25

4 період, VII група, побічна підгрупа):

+ 25 (2, 8, 13, 2) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s2; d елемент, валентні електрони: 4s2 3d5.

Приклад 2. Чому Сульфур і Хром розміщені в одній групі, але в різних підгрупах?

1. Електронна формула атому Сульфуру (порядковий номер - 16, 3 період, VI група, головна підгрупа):

+16 (2,8,6) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p4, p – елемент, валентні електрони: 3s2 3p4.

2. Електронна формула атому Хрому (порядковий номер - 24, 4 період, VI група, побічна підгрупа):

+ 24 (2, 8, 13, 1) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s1; d - елемент, валентні електрони: 4s1 3d5, тому що s- електрон переходить на підрівень d, де є вільна комірка.

Висновки. Сульфур і Хром – елементи шостої групи і число валентних електронів дорівнює 6. Сульфур – елемент головної підгрупи і валентні електрони у сірки розміщені на останньому енергетич­ному рівні (3s2 3p4), а Хром – елемент побічної підгрупи і електрони у хрому розміщені на останньому і передостанньому енергетич­них рівнях (4s1 3d5).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 620 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...