Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Хімія неметалів



Галогени, знаходження в природі, одержання, хімічні та фізичні властивості. Застосування. Сполуки з воднем, металами, киснем. Застосування НСl та NaCl для виробництва продовольчих та непродовольчих товарів. Хлорати, хлорне вапно та їх застосування. Халькогени. Кисень, властивості, добування і застосування. Озон. Відбілювання озоном текстильних матеріалів. Сірка та її сполуки.. Знаходження в природі, добування, фізичні та хімічні властивості. Сірководень, сірководнева кислота, їх застосування в аналізі. Селен, телур, полоній. Загальна характеристика. Застосування в радіотоварах.

Головна підгрупа V групи. Азот, знаходження в природі, добування, хімічні і фізичні властивості. Застосування азоту при герметичній упаковці та консервуванні продуктів. Аміак, одержання та властивості. Використання аміаку при виробництві добрив і в холодильних установках. Сіль хлориду амонію в покращенні якості забарвлення тканини. Кисневі сполуки азоту. Нітратна кислота, її взаємодія з металами, неметалами і складними речовинами, застосування для одержання барвників, пластмас, вибухівки.

Фосфор, природні сполуки, добування, фізичні та хімічні властивості. Кисневі сполуки фосфору. Ортофосфорна кислота, її застосування в харчовій промисловості, зокрема, для приготування лимонадів. Азотні, фосфорні і складні добрива.

Головна підгрупа ІV групи. Вуглець, знаходження в природі, хімічні і фізичні властивості. Застосування графіту, як сировини для виробництва олівців і електродів, алмазів – для виготовлення ювелірних виробів та інструментів, активованого вугілля – в харчовій промисловості та екології. Сполуки з металами та неметалами, їх застосування. Кисневі сполуки. Вуглекислий газ, його одержання і застосування при виробництві цукру, напоїв, соди, як консервант і холодоагент. Карбонатна кислота і її найважливіші солі. Застосування соди, як сировини в скляній промисловості, а гідрокабонатів натрію і амонію - при виробництві хлібобулочних і кондитерських продуктів.

Кремній, найважливіші мінерали кремнію і їх значення у виробництві матеріалів, керамічних виробів, цементу, побутових товарів. Одержання чистого кремнію та його застосування для створення електронних приладів. Діоксид кремнію. Дорогоцінні камені на його основі, виробництво скла, підвищення якості скляних виробів за допомогою хімічної обробки. Кремнієві кислоти, рідке скло, його застосування як канцтовару і в будівництві. Кремній-органічні сполуки, їх застосування в промисловості. Германій, олово, свинець. Загальна характеристика. Застосування германію, як напівпровідника. Олово і свинець у конструкційній справі. Сполуки цих елементів, як неорганічні пігменти: свинцеві білила, сурик, жовтий крон. Визначення катіонів олова і свинцю.

Головна підгрупа ІІІ групи. Бор, знаходження в природі, фізичні і хімічні властивості. Сполуки бору з воднем, металами і неметалами. Оксид бору. Борна кислота та її солі, застосування при виготовленні скла, кераміки, шкіри, миючих засобів та об’ємному методі нейтралізації.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 496 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...