Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Центрове и ендокринна система



От посоченото трябва да е станало ясно, че болестта (ако ня­ма групов произход и не е част от планетарната карма или плод на нещастен случай) произтича от активността или пасивността на центровете. Това е ключова истина. Както споменах, центровете ръ­ководят ендокринната система, а тя от своя страна управлява се­демте главни части на физическото тяло и е отговорна за правилно­то физическо и психическо функциониране на целия организъм.

Значението на ендокринната система трудно може да се преувеличи. Тя е миниатюрно копие на седмичната структура на Вселената, средство за изява и контакт, използван от седемте лъче­ви сили, от Седемте Духа пред Божия Престол. Върху тази неприз­ната засега истина ще се основава медицината на бъдещето и лечи­телските методи на бъдещата цивилизация.

Жлезите образуват голямата свързваща система на тялото; те обединяват всички части на физическия проводник и съединяват човека с етерното тяло - както с индивидуалното, така и с плане-тарното. Те са във връзка и с кръвообращението, което разнася жиз­неното начало до всички части на тялото. Съответно на това във физическото тяло съществуват четири основни разпределителни механизма, които са тясно свързани помежду си и улесняват функ­ционалния и органичния живот на тялото. Те оказват както фи­зическо, така и психическо влияние в зависимост, от своята сила, от отклика на центовете към притока на висшите енергии, от достиг­натата точка на еволюция и от свободното или несвободно проти­чане на енергиите. Тези четири разпределителя на енергия са:

1. Етерният проводник; той формира рсновата на физичес­кото тяло чрез безбройните си силови линии, с всичките втичащи се и изтичащи енергии, с отзивчивостта си към външните енергийни влияния и към тези, идващи от страна на вътрешния духовен човек и тънките тела. В него се намират седемте центъра, които са фокус-ни точки за приемане и разпределение. Те приемат седемте типа енергии и ги разпределят из целия организъм.

2. Нервната система с различните й взаимосвързани си­стеми. Това с сравнително веществена мрежа от енергии и сили, които са външно проявление на вътрешната, витална, динамична структура на етерното тяло и на милионите надиси (прототипи на нерви), лежащи в основата на по-субстанциалните образувания. Нер­вите с техните сплитове и разклонения са негативните аспекти на позитивните енергии, които определят или се опитват да определят човека.

3. Ендокринната система е осезаемият (екзотеричен) израз на дейността на жизненото тяло и неговите седем центъра на сила, разположени в непосредствена близост до седемте основни ендок­ринни жлези. Според езотеричното учение всеки силов център оси­гурява силата и жизнеността на съответната жлеза, която всъщност е негова.външна проява:

Център Жлеза
Теменен Епифиза
Междувежден Хипофиза
Гърлен Щитовидна
Сърдечен Тимус
Слънчев сплит Панкреас
Сакрален (кръстен) Полови
Основа на гръбнака Надбъбречни

Тези три системи са много тясно свързани и образуват еди­нен апарат от енергии и сили, които са предимно жизнени, стиму­лиращи, динамични и творчески. Те са дълбоко взаимозависими и заедно определят цялото вътрешно състояние на организма. Отна­чало те се отзовават на емоционалното или на менталното тяло, след това на интегрираната личност и нейния лъч, а накрая - на лъча на душата, когато той започне да установява контрол. Именно тези три системи на практика са отговорни за формирането на фи­зическото тяло и след раждането обуславят неговото психично качество, което от своя страна създава развиващия се физически човек. Те са проводници на трите божествени аспекта на всяко проявление: живот - качество - веществена форма.

4. Кръвоносна система. Тя е носител на жизненото начало и на съвкупността от енергиите и силите на трите гореспоменати системи. За ортодоксалните умове това е в известен смисъл нова идея. Връзката между кръвоносната и нервната системи е недостатъчно разработена от съвременната медицина, но за отношението ендок­ринна система - кръв се знае повече.

Едва когато тези четири взаимосвързани системи започнат да се разглеждат като интегрално цяло (като четири аспекта на един­ната система за жизнена циркулация), ще се доближим до истината. Едва когато те бъдат признати като четири основни разпределите-ли на сумарните лъчи на индивидуалния човек, ще бъде осъзната истината за природата на материалните феномени. Тук трябва да се добави, че:

- етерният проводник (от гледна точка на циркулацията) се управлява от Луната, защото тя забулва Вулкан;

- нервната система се ръководи от Венера;

- ендокринната система се контролира от Сатурн;

- кръвоносната система се управлява от Нептун.

Тези четири системи са проявление на четирите афекта на материята в нейното низше (чисто физическо) проявление. Фунда­менталната субстанция има и други аспекти на проявление, но по­сочените четири са най-важните.

Всеки от тях е двойствен по същността си и всяка двойстве­ност съответства на лъча или на душата, или на личността. Затова всеки с едновременно и положителен и отрицателен. Всеки от тях може да бъде разглеждан като единство на съпротивителна сила и динамична енергия, съвкупност от определени аспекти на матери­ята и на субстанцията. Тяхното взаимодействие представлява про­явление на Единното Жизнено Начало и когато се достигне точката на съвършеното сливане и синтез, т. е. когато е налице координира­на активност, се появява „изобилието от живот", за което е гово­рил Христос и за което досега ние почти нищо не знаем. Четирите аспекта на материята осигуряват също така връзката с четирите божествени атрибута и с трите божествени принципа.

Тук имаме аналогия с принципната двойственост на всяко проявление, като в резултат се получава деветка за посвещенията -три + четири + две. Това е огледално съответствие на посветител-ния процес, доколкото става дума за посвещение з творческия тре­ти аспект - аспекта на материята и разумната активност. Това не е посвещение във втори аспект (аспекта на душата), както е в случа­ите на йерархичното посвещение, за което се готви ученикът. Тук говорим за посвещение на душата в опита на физическото въплъ­щение, в съществуването във физическия свят и в изкуството да се реализира като човешко същество. Входът към този опит се нарича “В рата на Рака", докато посвещението в Царството Божие минава през “В ратата на Козирога". Тези четири атрибута и трите аспек­та на материята, плюс тяхната двойствена активност, съответстват на четирите аспекта на личността и Духовната Триада, на тяхната двойствена активна връзка. В това твърдение е скрит ключът към освобождението.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...