Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lt;А> Неправилни мисловни нагласи



Нека преди всичко разгледаме основния постулат, че болес­тите и физическите слабости не са резултат от неправилно мислене. По-скоро те са следствие от пълната липса на мислене или са обус­ловени от неспособността да се следват фундаменталните закони, които царуват в ума на Бога. Един нагледен пример за такава нес­пособност е фактът, че човекът, бидейки част от природата, не се подчинява на основния закон за Ритъма, който управлява всички природни процеси. Много от проблемите могат да бъдат обяснени именно с неспособността да се съблюдава законът за Периодич­ността и с произтичащата оттук употреба или злоупотреба с поло­вия нагон. Вместо да бъде управляван от цикличното проявление на сексуалния импулс и да подчини своя живот на определен ритъм, съвременният човек нарушава всяка периодичност, с изключение може би на женските цикли, на които също не се обръща дължимо­то внимание. Мъжът вече не се подчинява на никакви ритми и се намесва дори в цикличността, управляваща женското тяло, която (ако е правилно разбрана) може да въведе ред в половите контакти, включвайки естествено и мъжкия импулс. Неспособността да се жи­вее според закона за Периодичността, който да подчини човешките апетити на цикличния контрол, е една от основните причини за бо­лестите и доколкото тези закони действат в ментален план, би мог­ло с основание да се твърди, че тяхното нарушение има ментална (мисловна) основа. Това би било вярно, ако расата беше умствено развита, но случаят не е такъв. Модерният съвременен свят става свидетел на тоталното нарушаване на тези ментални закони и в час­тност на закона за Циклите, който определя приливите и отливите, контролира световните събития и влияе на всички индивиди, като формира у тях навици за ритмичен живот, а това е една от главните предпоставки за добро здраве.

Нарушавайки закона за Ритъма, човекът е разстроил силите, които при правилна употреба са призвани да осигурят доброто със­тояние на тялото; заедно с това той е положил основата на общата слабост и вродените органични пороци, които предразполагат ор­ганизма към лошо здраве и откриват достъп за болестотворните вируси и бактерии, причиняващи външните прояви на заболяванията. Когато човечеството преоткрие знанието за правилното използва­не на времето (изразено на физически план в закона за Ритъма) и започне отново да спазва естествените цикли на различните жизне­ни проявления в материалния свят, едва тогава предишният инс­тинктивен навик ще се превърне в утвърден, разумен обичай. Така ще се формира една съвсем нова наука и ритъмът на естествените процеси, както и установяването (под формата на навици) на пра­вилните цикли за физическо функциониране, ще положат началото на нова ера в здравното състояние на расата. Използвах понятието „установяване", тъй като вниманието на расата вече прави опити да се фокусира върху по-високите ценности и от това неизбежно ще спечели физическият проводник - доброто здраве ще се наложи за­винаги благодарение на правилния ритмичен живот, добронамере­ното мислене и контакта с душата.

Да, много малко от болестите на плътта имат ментални при­чини. Две са причините за това състояние на нещата:

1. Все още сравнително малко представители на расата са ментално поляризирани, т. е. мислещи личности.

2. Повечето от човешките заболявания продължават да имат астрален и етерен характер.

Мислите и емоциите при човека са тъй преплетени, че на този етап от еволюцията те трудно могат да бъдат разграничени и да се посочи кои болести в кое тяло (астралното или менталното) въз­никват, т. е. кои заболявания са предизвикани от неправилно чувстване, а кои - от погрешно мислене. Ако разглеждаме човечество­то като цяло, виждаме, че мисленето (доколкото го има сега в све­та) е присъщо на съвсем малко хора. Останалите са завладени от чувствата, сетивността и многобройните аспекти на емоционалността - раздразнение, безпокойство, остра тревога, стремеж към ре­зултата, склонност към депресия, драматизиране и егоцентризъм. Сега малцина живеят в сферата на мисълта, а още по-малко се из­дигат до света на реалността. Когато това положение се коригира тогава вследствие на по-голямата интеграция и на свободното про­тичане на жизнените сили през проводниците за проявление неиз­бежно ще се повиши и средното равнище на човешкото здраве.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 386 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...