Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етнонаціональна політика і та її місце в гармонізації етнонаціональних відносин



За даними ЮНЕСКО, у світі налічується 4 тисячі етносів, з яких лише 800 досягай стадії нації. Націй, які налічують 10 млн. чоловік, лише 67. Серед найбільших націй світу китайці, які становлять 934,0 млн., хіндустанці - 180,5, американці - 172,2, росіяни - 138,6, араби - 133, японці - 115,7 млн. та ін. Водночас понад 3 тис. етносів ще не досягли такої стадії розвитку, переважна більшість з них надто малочисельна.

Україна теж належить до багатонаціональних країн. В Україні у грудні 2001 року проводився Всеукраїнський перепис населення, згідно з яким станом на 5 грудня 2001 року її населення налічувало 48 457 тис. осіб, що становить 94,2% у порівнянні з 1989 роком (51 452 тис. осіб). Склад населення за національною ознакою ілюструє таблиця

Національність     2001 у порівнянні з 1989 (%)
Українці 37 429.4 37 541.7 100.3
Росіяни 11 35 4.7 8 334.1 73,4
Білоруси 439.9 275,8 62.7
Молдавани 324.5 258.8 79.7
Кримські татари 46.8 248.2 в 5,3 рази більше
Болгари 233.8 204.6 87.5
Угорці 183.1 156.8  
Румуни 134.8    
Поляки   144.1 65.8
Євреї 488,4 103.6 21.3
Вірмени 55.5 99.9 в 1, 8 рази більше
Греки 98,4 91,5 96.9
Татари 88.8 73.3 84.4
Цигани 47.9 47.8  
Азербайжанці 36.9 45.2 122.2
Грузини 23.5 34.2 145.3
Німці 37.8 33.3  
Гагаузи 31.9 31.9 99.9
Інші 211.1 177.1 83.9

За матеріалами газети „Урядовий Кур'єр”, № 244 за 2002 р.

Зрозуміло, що багатомнітність національностей, що складають населення більшості країн (у тому числі і України) породжує багато проблем, які повинна вирішити етнополітика.

Основними завданнями етно­політики є:

§ - оптимальне поєднання і гармонізація інтересів нації й етнічних груп, що її утворюють;

§ вироблення таких форм співпраці, за яких кожний етнос був би зацікавлений у їх розвитку як основи власного добробуту;

§ створення умов для забезпечення економічної та полі­тичної самостійності, суверенітету регіонів з компактним проживанням одного чи кількох етносів;

§ забезпечення ефективної взаємодії центральних і місце­вих органів управління на основі принципів демократії і плюралізму;

§ вироблення моделі самоврядування в етногеографічних регіонах;

§ забезпечення умов для вільного розвитку мов, етнокуль­турної автономії (якщо ця вимога висувається) для етно­сів, які складаються з єдинодержавних громадян;

§ зміцнення правових гарантій культурно-етнічних спільнот, які не мають адміністративно-територіального ста­тусу;

§ здійснення заходів щодо збереження середовища про­живання, відтворення умов для нормального розвитку етносів, у тому числі нечисельних, соціально-політична реабілітація та адаптація депортованих етносів.

До найважливіших з них належать:

§ запобігання дестбілізації міжетнічних відносин;

§ захист етнічних груп (національних меншин), при чому етнічні групи, які мешкають у кожній розвиненій країні, правильніше було б кваліфікувати не як національні меншини (тим більше, що до них зараховують навіть групи, які налічують мільйони чоловік, як це ми бачимо з росіянами в Україні), а як частину нації, етнічні спільноти, що мають специфічні соціокультурні й політичні інтереси в межах певного національно-державно­го утворення.

Ключо­вими принципами етнополітики виступають:

11. безумовне визнання права кожного етносу, етнічної групи на самовизначення на основі демократичного вибору й плю­ралізму;

12. пріоритет загальнолюдських вартостей над національни­ми і класовими, а інтересів особистості - над етнічними;

13. визнання за кожним громадянином незалежно від націо­нальності права вільно користуватися всіма свободами, про­голошеними Загальною декларацією прав людини.

Реалізація даних принципів можлива лише за умови демо­кратичних перетворень у суспільстві, послідовного утвердження толерантності й гуманізму в міжетнічних відносинах. Тоді етнополітика стає важливим важелем політичної стабілізації, суверенізації, гармонізації міжетнічних та соціальних відносин, а стабільність поліетнічного суспільства, співвідношення інтегративних та дезінтегративних тенденцій значною мірою визначаються характером політичної культури, станом істо­ричної пам'яті етносу, яка є складовою етнічної самосвідомості.

Ефективність етнополітики визна­чається тим, наскільки адекватно її принципи відображають соціально-економічні та політичні процеси, відповідають інте­ресам і потребам суверенізації етносів, гармонізації відносин між ними.

Українська держава будується як дер­жава української нації, де нація розглядається як співдружність людей різних національностей в одній державі. Ко­рінна (титульна), нація опікає кількісно невеликі етнічні групи, беручи їх під свій захист. Від неї багато в чому залежить етнокультурний і пра­вовий розвиток національних груп.

Верховна Рада України 1 листопада 1991 р. прийняла Дек­ларацію прав національностей України. Виходячи з Декларації про державний суверенітет України, Акта про незалежність України, керуючись Загальною декларацією прав людини та ратифікованими Україною міжнародними пактами про права та свободи особистості, Українська держава гарантує всім етніч­ним групам, громадянам, що проживають на її території, рівні політичні, економічні, соціальні та культурні права. Дискриміна­ція за національною ознакою забороняється й карається зако­ном. Держава гарантує всім етнічним групам права на збереження їх традиційного розселення і забезпечує існування на­ціонально-адміністративних одиниць, бере на себе обов'язок створювати належні умови для розвитку їх мов і культур.

Красномовним свідченням демократичної етнополітики Української держави є Конституція України, прийнята в 1996 р. Зокрема, ст. 11 Основного Закону гарантує державне сприяння розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України. Згідно із ст. 24 не може бути у громадян привілеїв чи обмежень за ознаками етнічного походження. Ст. 53 га­рантує „громадянам, які належать до національних меншин”, право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

До завдань, які реалізуються у сфері етнополітики, належать:

14. 1. неприпустимість виникнення відцентрових тенденцій народів України, всебічний розвиток етносів, що населяють її територію;

15. 2. збереження цілісності України як динамічної багатонаціональної держави;

16. 3. відтворення і забезпечення умов для нормального розвитку національних меншин;

17. 4. неухильне і безумовне забезпечення прав кожної людини незалежно від національності, неприпустимість будь-яких порушень правових норм і законів;

18. 5. розвиток культурних традицій та інтересів усіх етнонаціональних груп населення, які проживають в Україні.

Важливим здобутком етнополітики в Україні є організація добровільного повернення кримськотатарського народу та пред­ставників інших етнічних груп, яких було незаконно депорто­вано. У 1941 р. з південних районів України вивезено майже 400 тис. етнічних німців, у 1944 р. з Криму - 200 тис. крим­ських татар, 12,5 тис. болгар, 15 тис. греків, 9,6 тис. вірмен. Нині державою вишукуються чималі кошти на облаштування їх в Україні. На 1 липня 1995 р. вже прибуло близько 260 тис. кримських татар, 1387 болгар, 4785 вірмен, 3437 греків, 2066 німців.

В Україні відбувається активний процес створення етно­культурних товариств, об'єднань, асоціацій тощо. На початку 1995 р. їх налічувалося 260, а в 2004 році - понад 1 200. Помітно розширилася мережа культурно-освітніх закладів, збільшилася кількість періо­дичних видань (зокрема, 48 газет), що задовольняють куль­турні потреби етнічних груп України.

Державну програму випуску літератури мовами етнічних груп реалізують відповідно до постанови Кабінету Міністрів 1992 р. „Про спеціалізовані редакції для випуску літератури мовами національних меншин України” всеукраїнські дер­жавні видавництва „Каменяр” у Львові (польською мовою), „Карпати” в Ужгороді (угорською, чеською, словацькою), „Маяк” в Одесі (єврейською, болгарською, гагаузькою), „Дон­бас” у Донецьку (мовою греків Приазов'я), „Січ” у Дні­пропетровську (німецькою), „Таврія” у Сімферополі (крим­ськотатарською). За три роки діяльності цих редакцій побачили світ понад 260 видань 20 мовами етнічних груп.

Для задоволення освітніх потреб етнічних груп Міністер­ством освіти спільно з Міністерством у справах національ­ностей та міграції розроблено і затверджено Державну про­граму відродження й розвитку освіти етнічних груп в Україні на період 1994-2000 рр.

У 1995 р. Кабінет Міністрів схвалив Концепцію розвитку культур етнічних груп. Було створено Центр циганської куль­тури в Києві та болгарський культурний центр у Болграді Оде­ської області. Прийнято низку постанов про заходи щодо розв’язання політико-правових, соціально-економічних та етнічних проблем кримськотатарського населення в Автономній Республіці Крим.

Як еволюційні, так і трансформаційні процеси призводять до сутнісних змін в етнополітичних спільнотах. Головні з них – етнічна консолідація та етнічна асиміляція. Причинами етнічної консолідації можна вважати: 1) господарський розвиток регіонів певної країни; 2) інтенсивну урбанізацію та, відповідно, ослаблення почуття етнічної належності; 3) розширення соціально-економічних, політичних і культурних зв’язків між народами; 4) мовну політику держави, розвиток єдиної системи освіти тощо; 5) особливості національно-державного будівництва, в результаті чого кордони республік, областей, округів не збігаються з етнічними кордонами. Чисельність одних етносів збільшується (наприклад росіян), інших – зменшується (карелів, мордви тощо).

З етнічного розуміння нації випливає, що спільною з назвою «Україна» є українці, решта ж (не-українці) може бути визнана як «національні меншини». Формула за цього встановлюється така: народ України = українська нація + національні меншини. Політична ж концепція уможливлює тлумачення української нації як усіх без винятку громадян України, різних за своїм етнічним походженням, проте об’єднаних інститутом громадянства, територією, економікою, історичною долею, згуртованих навколо титульного українського етносу, що дав назву державі, мові. Формула тут така: українська нація = всі етнічні спільноти, що проживають на території України і вважають її своєю батьківщиною. Другий підхід є цивілізованим. Визначальними націєтворчими чинниками і головною ознакою національної ідентичності є не кров, а самосвідомість та політична воля. Тоді з повним правом можна називати українцями й українця М. Грушевського, і росіянина М. Хвильового (Фітільова), і єврея Й. Гермайзе, і поляка В. Липинського. Це шлях до громадянської і національної злагоди.

Постає питання про розрізнення таких термінів, як «народ України» та «український народ». Вживання кожного з них для означення одного й того самого феномена (сукупності людей, що належать до різних етносів, але становлять єдину націю) є правомірним, проте перше з них фіксує увагу на населенні території України, а друге – на українській нації як поліетнічній спільноті людей, які мають свою державу, усвідомлюють свою національну та громадянську незалежність. Ключовою проблемою українського державотворення є розробка української національної ідеї, яка пов’язана перш за все з духовним світом людини.

Аналіз розвитку націй як урбанізованих суспільств індустріально-громадянського типу і міжетнічної сумісності засвідчує, що міжетнічні колізії в багатьох поліетнічних державах за своїми масштабами, тривалістю та інтенсивністю значно переважають класові та інші типи соціальних конфліктів. Національні суперечності й розбіжності існували й існуватимуть доти, доки зберігатимуться етнічні відмінності. З огляду на це так зване національне питання не підлягає остаточному розв’язанню. Поліетнічне суспільство є внутрішньо менш стабільним, ніж етнічно однорідне, і сутність національного питання зводиться саме до того, яка з двох протилежних тенденцій – до інтеграції чи до дезінтеграції – виявиться панівною на кожному конкретному історичному етапі розвитку суспільства.

Ефективність етнополітики визначається тим, наскільки адекватно відображають її принципи соціально-економічні та політичні процеси, наскільки точно вони відповідають інтересам та потребам суверенізації етносів, гармонізації відносин між ними. Принципи ці обумовлені спрямованістю етнополітики, її основними рисами – демократизмом та гуманізмом. Ключовими принципами виступають:

1) безумовне визнання права кожного етносу, етнічної групи на самовизначення на основі демократичного вибору й плюралізму;

2) верховенство загальнолюдських цінностей над національними і класовими, а інтересів особистості – над етнічними;

3) визнання за кожним громадянином незалежно від його етнічного походження права вільно користуватися всіма свободами, проголошеними Загальною декларацією прав людини.

Реалізація цих принципів можлива лише за умови здійснення в суспільстві демократичних перетворень, послідовного утвердження толерантності й гуманізму в міжетнічних відносинах. Тоді етнополітика стає дійовим важелем політичної стабілізації, суверенізації, гармонізації міжетнічних і соціальних відносин.

За даними ЮНЕСКО, в світі налічується 4 тис. етносів, з яких лише 800 досягли стадії нації. Націй, які налічують 10 млн. чол., лише 67. Серед найбільших націй світу китайці (934 млн.), хіндустанці (180,5 млн.), американці (172,2 млн.), росіяни (138,6 млн.), араби (133 млн.), японці (115,7 млн.).

Для посттоталітарних країн, а Україна є саме такою, характерна жорстка етнічна стратифікація, що охоплює всі сфери життя суспільства, напівприкрите ранжування етнічних груп у соціальній, політичній та культурній сферах.

Висновки: сучасні етнонаціональні процеси характеризуються геополітичними масштабами, значним зростанням етнічної та національної свідомості, змаганнями за суверенізацію, складними міжетнічними консолідаційними та дезінтеграційними тенденціями, суперечливістю, а подекуди й конфліктністю. Це актуалізує необхідність їх врахування в системі демократичної етнополітики.

Тести для самоперевірки:

6. За своїм етнічним складом Україна є:

а) поліетнічною; б) державою з одним основним етносом;

в) моноетнічною; г) державою з двома основними етносами.

7. З ім’ям якого вітчизняного мислителя пов’язано виникнення ідеології інтегрального націоналізму?

а) М. Драгоманов; б) В. Липинський;

в) М. Грушевський; г) Д. Донцов.

8. Гасло «Україна для українців» висунув:

а) М. Міхновський; б) Д. Донцов;

в) М. Сціборський; г) М. Хвильовий.

Контрольні запитання:

1. Який зміст вкладається в поняття «етнополітика»?

2. Визначте структуру та функції етнополітики.

3. Які оцінки націоналізму існують в сучасній етнополітиці?

4. У чому полягає суть національного питання?

5. Які етнонаціональні проблеми в Україні є найбільш актуальними?

Основна використана та рекомендована література:

5. Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія: Навч. посібн. – 4-те вид., перероб. і доп. – Львів: Світ, 2001. – С. 265-277.

6. Політологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – К.: Видавничий центр «Академія», 2002. – С. 180-207.

V. 3. Глобалізація

1.Поняття та сутність глобалізації.

2.Політичні аспекти глобальних проблем сучасності.

3. Україна на тлі глобальних трансформацій

Мета лекції: з’ясування сутності феномену глобалізації, виявлення основних глобальних проблем сучасності, визначення глобалізаційних процесів в Україні.

Глобалізація – соціальний процес, у якому обмеження, що накладаються географією на соціальний, економічний та культурний устрій, слабішають та перестають відігравати провідну роль у суспільних відносинах.

До глобальних змін належить прискорення темпів економічного прогресу не тільки в розвинених країнах, а й в країнах, що розвиваються, та небувале посилення взаємозв¢язків і взаємозалежності континентів і країн, перетворення світу на цілісну систему. Між країнами відбувається активний обмін продукцією сировиною, технологіями, культурними надбаннями. Прискорення всебічного розвитку сучасних країн багато в чому зумовлене посиленням різноманітних контактів, взаємозв¢язків між ними. Каталізатором цих процесів виступив розвиток інфокомунікаційних технологій (телефону, супутникового зв¢язку, телебачення тощо)

Велику роль в глобалізаційних процесах відіграє розвиток систем комунікації. В наш час серед таких систем провідне місце належить інтернету. Сучасні ком¢ютерні технології стискають простір, роблять прозорими кордони, встановлюють контакти між людьми, що перебувають у різних точках планети.

Як наслідок в світовому суспільстві відбувся ряд змін. Серед них:

1. Домінування глобального над локальним. Глобалізація проникає у всі соціальні структури, модифікуючи навіть найбільш консервативні структури (сім¢я, традиції тощо).

2. Послаблення національно-державного фактору. Глобалізаційні тенденції підривають значення націоналізму у всіх його проявах. Роль держави зберігається, але вона перестає бути основною. Суспільства починають організовувати свої конгломерації, які мають наддержавні горизонтальні структури.

3. Створення світових економік завдяки росту впливу на економіку держави транснаціональних корпорацій.

4. Гібридизація культури. Глобалізація радикально змінює наші уявлення про культуру, що приводить до виникнення різних глобальних і локальних “соціокультурних гибридів”, що часто складаються з вкрай нестабільних, несумісних частин. Вони, як правило, суперечать традиційному контексту.

Оскільки основним чинником глобалізації виступає розвиток інфокомунікаційних технологій, країни, де розвиток новітніх технологій є пріоритетним, зайняли місце світового гегемону. Виникає нова форма нерівності – так званий «цифровий розрив». Держави, в яких рівень комунікаційних технологій не дозволяє включитись в глобальну систему обміну інформацією, поступово відчужуються від статусу «культурного гегемону». Можливості, що надаються сучасними цифровими технологіями, справді величезні, але користуватися ними для досягнення своїх соціальних і економічних цілей може лише невеликий відсоток населення Землі.

«Цифрова нерівність» – проблема не тільки і не стільки окремих людей, як цілих країн і регіонів. Вже в найближчому майбутньому замість того, щоб говорити про «бідну країну», політики стануть міркувати про дефіцит доступу до глобальної мережі в «країнах з дефіцитом знань».

Процес глобалізації поставив перед людством і інші проблеми. Вирішити їх можливо тільки через зусилля населення всіх регіонів планети. Такі проблеми отримали назву глобальні проблеми людства. До них відносяться проблеми, які:

· тим чи іншим чином торкаються життєвих інтересів всього людства, всіх держав і народів, регіонів та кожного окремого жителя нашої планети;

· виступають в якості об¢єктивного фактора розвитку сучасної цивілізації;

· набувають гострого характеру та загрожують не тільки позитивному розвитку людства, а й гибелі цивілізації, якщо не будуть знайдені конструктивні шляхи їх здолання;

· потребують для свого розв¢язання колективних зусиль всіх держав та народів.

Виокремлюють декілька аспектів глобальних проблем, а саме: гносеологічний, онтологічний та емпіричний.

У гносеологічному плані глобальні проблеми – це теоретичні визначення завдань, що спричинені протиріччям глобального масштабу.

В онтологічному плані глобальні проблеми розглядаються як такі, що виникають із протиріч соціальної форми руху матерії та умов її цілісного буття.

В межах емпіричного підходу відбувається розробка критерію виокремлення глобальних проблем. Загально визначеним тут є комплексний критерій.

Особливої уваги заслуговує концепція «глобальних проблем» Римського клубу. В межах цієї концепції глобальні проблеми позначені терміном «світова проблема» й розуміються як невпорядковане поєднання багатьох взаємопов’язаних труднощів і проблем, що сформували ту непросту ситуацію, в якій знаходиться зараз людство. Їх розв’язання можливе лише в межах «світового вирішення» тобто узгодженої, всеохоплюючої, одночасної спроби вирішити якомога більше проблем, що входять до складу «світової проблематики». Пріоритетними тут є наступні проблеми:

1) конверсія військової економіки – роззброєння та контроль над торгівлею зброєю;

2) проблеми енергетики та потепління клімату;

3) проблеми бідності, передусім проблема зовнішньої заборгованості слаборозвинутих країн.

Існують три підходи до вирішення проблеми встановлення нового світового порядку:

1) створення світового уряду;

2) гегемонія однієї держави, що виконує зі згоди решти держав функції світового уряду;

3) децентралізоване управління, що ґрунтується на горизонтальній координації дій між державами та недержавними суб’єктами світової політики.

Помітним виявом глобалізації в Україні стали міграційні відтоки населення на міжнародні ринки праці – як дешевої робочої сили, так і кваліфікованих кадрів.

Перебуваючи на перехресті складних геополітичних інтересів, для глобальної інтеграції Україна має вирішити багато економічних та політичних проблем, а саме: зміцнення економічного суверенітету, створення умов для побудови соціально-орієнтованої економіки, завершення трансформації політичної системи на засадах демократії, вироблення зовнішньополітичного курсу. Для цього необхідно відшукати стратегію, що дозволить влитись у состав світової глобалізованої спільноти. В економічному розвитку – сприяння розвитку інтернетизації, комп’ютерних та інших інфокомунікаційних технологій, що дозволить подолати «цифрову нерівність» та влитись у глобальну світову систему.

3. Україна на тлі глобальних політичних трансформацій
Суттєві політичні зміни сталися в останнє десятиріччя XX ст. Однією з важливих політичних реалій стало творення Української незалежної держави.
Передумовами глобальних зрушень на континенті були: подолання військово-політичного протиборства Схід — Захід, падіння комунізму і переорієнтація держав Східної Европи на засади цінностей західної демократії. Внаслідок цих подій світ із двополюсного, чітко розмежованого поступово набирає обрисів багатополюсного, взаємозалежного, зростають взаємовпливи держав і народів. Тісно пов'язані між собою процеси подолання розколу Європи й Німеччини, ослаблення полюса сили, що його уособлювала Москва, та самовизначення народів східноєвропейських держав і національно-державного волевиявлення народів колишнього Радянського Союзу. На Сході припинили існування воєнно-політичний блок країн Варшавського Договору, Рада Економічної Взаємодопомоги та СРСР як світова наддержава.
Поява на політичній карті світу незалежної України започаткувала глобальні трансформації не лише в даному регіоні. Досягнення суверенного статусу Українською державою, за визначенням американського політолога 3. Бжезінського, є однією з найвідчутніших геополітичних подій XX ст. Ставши незалежною, Україна, за оцінкою вченого, створила можливість для самої Росії — як держави і нації — стати, нарешті, демократичною та європейською. Був час, коли на Заході дехто вважав за потрібне робити вибір між Україною та Росією. Але згодом усі, а надто в Західній Європі та США, зрозуміли, що добрі відносини і з однією, і з іншою країною лише сприятимуть стабільності в Європі. Виваженість зовнішньої політики України, її миролюбні засади, мирний характер перетворень у суспільстві підвищують рівень безпеки на континенті та сприяють становленню дієвіших відносин України з європейською сім'єю народів. Відбуваються одночасні різновекторні, досить суттєві й далекосяжні за наслідками події.
Україна після тривалого періоду перебування у складі Російської імперії, а потім СРСР, коли вона могла дивитися на світ лише крізь «московські окуляри», прилучитися до міжнародного співтовариства як його повноправний суб'єкт. Підписанням Україною на початку 1992 р. гельсінського Підсумкового акта було увінчано самовизначення й визнання державності українського народу іншими країнами. Водночас це стало початком нормальної діяльності України в європейських структурах як рівноправного партнера.
Наведені факти, і не лише вони, свідчать про наявність глобальних трансформацій. Головним принципом змін можна назвати демонтаж конфронтаційних підходів і рецидивів старого політичного мислення. Останнє десятиріччя XX ст. стало етапним періодом, який визначив розвиток Європейського континенту на десятиріччя вперед. Сьогодні Європа і світ перебувають на перехідному етапі розвитку. Нині закладаються підвалини тих нових відносин, які стануть визначальними, для майбутньої долі континенту.
Після стрімкого краху соціалізму східноєвропейські країни докорінно змінили систему зовнішньополітичних пріоритетів. Якщо до середини 1990 р. це коло країн виявляло стриманість у розвитку відносин із Заходом, то надалі вони «повернулися обличчям» до ЄС, НАТО. Входження НДР до складу ФРН як завершальний процес самоідентифікації німецького народу спонукав до завершення політичного вибору країн Центральної та Східної Європи на користь західної системи демократії.
Суттєвими в цей час поряд з іншими стають власні геополітичні чинники новоутворених держав і країн Центральної та Східної Європи, що самовизначилися в соціально-політичному розвитку. Складові нового геополітичного становища та оточення стають для цього кола країн інструментом пошуку й забезпечення національних інтересів.
Новим і природним явищем геополітичного становища Європи постала об'єднана Німеччина. Змінюючи систему ціннісних орієнтацій, центральне- і східноєвропейські країни почали розглядати Західну Європу, зокрема об'єднану Німеччину, як жаданого партнера та вагомий чинник міжнародної політики. Водночас голос ФРН у ЄС на «східному напрямі» — це те, що вирізняє позицію Бонна в європейській спільноті.
Нині політичні еліти демократичних держав Заходу, а також молодої демократії та новоявлених країн пострадянського простору ведуть пошук ефективних зовнішньополітичних програм, воєнно-стратегічної рівноваги, які відкрили б нові можливості для реалізації національних інтересів і завдань національної безпеки.
Європейські країни, а з ними й Україна, на початку 90-х рр. повернулися до стану, коли суттєвими чинниками формування міжнародних відносин були геополітичні фактори — територія, матеріальні ресурси, національна структура населення, а також національно-релігійні характеристики, що діяли протягом багатьох століть. Саме вони стали обґрунтуванням націопальних інтересів, коаліційних і військово-політичних союзів тощо
Для України, яка впродовж своєї історії перебувала в центрі геополітичних інтересів кількох наддержав, зовнішньополітичний вибір має не тільки внутрішню, а й міжнародну вагу. Стратегічна мета нашої країни полягає в інтеграції до європейських та євроатлантичних структур. За умов збереження багатовекторності зовнішньої політики України принциповий європейський вибір обумовлюється не сьогоденною кон'юнктурою, а національними інтересами.

Розширення ЄС через низку причин поки що перебуває в затінку розширення НАТО. Проте стратегічні інтереси України, а також досвід Польщі, країн Балтії та інших країн Центральної та Східної Європи свідчать про необхідність суттєвої активізації участі нашої країни саме в розширенні ЄС.
З огляду на зростаючу взаємозалежність світу в ракетно-ядерну епоху попереднє одномірне розуміння безпеки як винятково військово-стратегічної проблеми стає надбанням минулого. Безпека нині має багатокомпонентний характер. При цьому суто військові, зовнішньополітичні, аспекти безпеки вже не е визначальними для держави чи нації, яка існує в системі складних взаємовідносин глобального й регіонального рівнів. Безпека кожної країни має й конкретно-історичний характер, вона детермінована як внутрішніми, так і зовнішніми чинниками, залежить від наявності надійних партнерів і консолідуючої політики влади. Стосовно регіону Центральної та Східної Європи конкретно-історичні питання безпеки мають безпосереднє відношення до трансформацій у значно ширших масштабах, аніж власні соціально-економічні перетворення. Історично склалися дві лінії: суперництво між Росією та Заходом і взаємодія їх у розбудові Європи. Якщо Росія чи СРСР поставали полюсом сили на Сході, то на Заході континенту таким полюсом здебільшого виступала Німеччина. Тривалий період східноєвропейські країни були: проміжним простором, «санітарним кордоном» або сферою подіту впливу сильніших сусідніх імперій, об'єднань. Отже, досить суттєвим геополітичним фактором постає і зняття з політичного порядку денного німецького питання, що І є однією з головних ознак нового етапу історичного розвитку Європи. Віднині мирний порядок на континенті має будуватися на природній основі, до якої, крім інших змін, належить вихід на політичну арену України як суб'єкта міжнародних відносин та наявність у центрі Європи єдиної могутньої, стабільної та впливової німецької держави. Якщо для України, як, власне, і для інших країн молодої демократії, проблеми нового державотворення, економічного зростання, подолання кризи постають пріоритетними під будь-яким кутом зору, то для Німеччини ці проблеми не мають такої гостроти, а економічні досягнення є привабливим чинником для її сусідів.
За таких кардинальних змін інтересам безпеки відповідають: розширення політичного діалогу, зниження рівня озброєнь, подолання регіональних воєнних конфліктів та ін. Важливу роль має відіграти зростання довіри між країнами молода! демократії та іншими державами континенту і світу, створення нової надійної системи колективної безпеки.
Україна в загальноєвропейському політичному процесі
Для суверенної України, держав Центральної та Східної Європи важливим геополітичним чинником є загальноєвропейський процес, входження до європейського і світового загалу на засадах цінностей західної демократії. Цьому підпорядковані зовнішньополітичні пріоритети, налагодження принципово нових дво- та багатосторонніх відносин, а також відповідна внутрішня трансформація. Наріжним каменем цього процесу є положення Підсумкового акта про відсутність територіальних претензій один до одного всіх учасників ОБСЄ, а також про непорушність кордонів, що склалися історично. На відміну від деяких інших країн, Україна не заперечує легітимності своїх кордонів, жодна політична сила не висуває територіальних претензій до наших сусідів. Розширення відносин Києва з більшістю європейських і міжнародних організацій має не лише дружній, а й передбачуваний характер.
Принципово важливим новим виміром геополітичного становища в Центральній і Східній Європі та в ширших межах стало добровільно взяте перед міжнародним співтовариством Україною і виконане нею зобов'язання про без'ядерний статус держави. Вивезення і знищення в 1996 р. третього за розмірами ядерного арсеналу світу, що був успадкований від СРСР, значно підвищує межу безпеки всіх країн континенту. Це безпрецедентне явище світової практики, воно є внеском України в безпеку кожної держави, людської спільноти взагалі.
У середині 90-х рр. наш континент став безпечнішим, ніж раніше, оскільки зник ризик великої глобальної війни. Але тепер він є менш стабільним. Подолання конфронтації комунізм — капіталізм змінилося локальним протистоянням політичних сил, міжнаціональним суперництвом і етнічною напруженістю в регіонах Європи з однією суттєвою різницею: на Сході вони мають загрозливий характер, на Заході кидають виклик європейській економічній і політичній інтеграції.
Війни, що спалахнули в колишній Югославії та на теренах колишнього СРСР, нестабільність у Європі — це вияв антидемократичної, антизахідної ідеології, заперечення її цінностей. Тому інтересам прискорення перехідного періоду повинен прислужитися, власне, демократичний характер розвитку.
Чинником, що ускладнює взаємодію, є збільшення числа суб'єктів зовнішньополітичної діяльності у Центральній та Східній Європі. Це поряд з іншими чинниками привело до порушення балансу сил країн регіону, посилило позиції провідних держав Заходу. Не дивно, що загальною спрямованістю більшості країн, які постали на руїнах східного блоку, є потяг до взаємодії з Європейським Союзом, намагання якомога швидше прикритися «парасолькою НАТО». Цю прагматичність можна зрозуміти — адже в Західній Європі знаходяться такі впливові економічні й військово-політичні організації, як ЄС, НАТО, Рада Європи та ін.
Держави Заходу схвалюють бажання східноєвропейських країн брати участь в європейських інтеграційних процесах, але підтримують не пряму участь, а перехідні форми. Так, спеціальна угода про асоціацію з ЄС 1991 р. передбачає пільги Польщі, Угорщині й тодішній Чехо-Словаччині в торгівлі. Згодом такий статус отримали Болгарія, Румунія та інші країни. В 1994 р. було підписано угоду про співробітництво з Україною. Хоча ця угода й не надає статусу асоційованого членства, вона сприяє розширенню взаємодії обох сторін.
Перспектива інтеграції східноєвропейських країн до західних структур не настільки близька, як сподівалися раніше. Для вступу до Європейського Союзу доведеться подолати дуже високий «поріг», який буде ще вищим для пострадянських держав. Один із перехідних варіантів — створення спеціальних структур, наближених до західних організацій, що уможливлює ведення діалогу, консультацій без негайного прийняття повноправними членами східних держав. До таких структур належить, зокрема. Рада північноатлантичного співробітництва, створена наприкінці 1991 р. Практика регулярних консультацій у рамках ЄС передбачає проведення зустрічей на рівні його керівництва та міністрів закордонних справ і оборони країн молодої демократії.
Для сучасної України особливо важливим є регіон Центральної та Східної Європи, відповідні об'єднання країн цієї частини континенту. Вже кілька років Українська держава докладає чимало зусиль для розширення стосунків у рамках Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ). Важливим зрушенням на цьому напрямі стало набуття нашою державою 1996 р. статусу повноправного члена ЦЄІ. Це — підсумок чотирьох років напруженої роботи нашої дипломатії, відчутний крок до реалізації стратегічної мети — вступу до ЄС, інтегрування України в європейський економічний простір, оскільки учасниками цього об'єднання є члени ЄС та асоційовані держави. Саме тому 1996—1997 рр. характеризувалися активною участю України в міжурядових заходах, що відбувалися в рамках ЦЄІ.
Останніми роками чіткіше визначилася позиція України у стосунках з СНД. Суттєвим для самої Співдружності та Європи в цілому є те, що Україна заперечує надання СНД статусу суб'єкта міжнародного права. Це, як відомо, не зовсім влаштовувало Москву. Одначе такий підхід, власне, і вирізняє позицію Києва.
Привабливою, на думку багатьох східноєвропейських політиків, є концепція розширення блоку НАТО на Схід, насамперед за рахунок Польщі, Угорщини й Чехії

За останні роки у сфері взаємин країн молодої демократії з НАТО сталася значна еволюція. У НАТО вже схвалено рішення про розширення альянсу на схід, з урахуванням позицій Вашингтона і Москви. Керівництво блоку вирішило паралельно з розширенням союзу встановити тісні стосунки з Росією.
Головний напрям змін Північноатлантичного альянсу визначається посиленням його політичної ролі та зростанням внеску разом з іншими міжнародними організаціями у справу збереження безпеки і стабільності, від яких залежить майбутнє НАТО.
Надто важливим і показовим, під кутом зору трансформації НАТО, є підвищення ролі альянсу в подоланні кризових ситуацій та миротворча діяльність. Це було яскраво продемонстровано підтримкою зусиль ООН з боку альянсу щодо приборкання агресії Іраку в 1990 р., а також діями НАТО і країн — не членів альянсу з налагодження миру в колишній Югославії. В миротворчих операціях брали участь і військовослужбовці українського батальйону. Завдяки міжнародній співпраці, згідно з мандатом ООН, було досягнуто миру в Боснії та Герцеговині.
Практика 90-х років свідчить, що Північноатлантичний альянс зацікавлений у співробітництві з Росією, Україною та іншими державами СНД.
Україна, займаючи важливе місце в Європі, є одним із визначальних чинників нового геополітичного становища в цьому регіоні. Конкретний вклад нашої держави у справу безпеки полягає в тому, що вона не успадкувала «ядерного менталітету» СРСР, відмовилася від конфронтаційних підходів, усвідомила власну відповідальність за міжнародну безпеку. Цей виважений підхід засвідчили такі політико-правові акти, як Декларація 1990 р. про державний суверенітет, Основні напрями зовнішньої політики, схвалені 1993 р. Верховною Радою, а також Концепція національної безпеки України, прийнята на початку 1997 р.
Надзвичайно важливу роль для зміцнення стабільності та безпеки в регіоні відіграють Конституція України та підписання нових політико-правових документів нашої держави з безпосередніми сусідніми країнами і в першу чергу Росією.
Важливими для геополітичного становища є спільні заходи України з іншими безпосередніми сусідами: надання українсько-польським відносинам характеру стратегічного партнерства, ратифікація україно-молдовського договору в 1996 р., підписання 1997 р. договорів із Білоруссю про державний кордон та з Румунією про відносини добросусідства і співробітництво. Вагомим внеском у зміцнення міжнародних відносин стало підписання лише в 1996 р. з сусідніми країнами понад 10 державних, 120 міжурядових і ЗО міжвідомчих угод і документів. Тобто, Україна по всьому периметру своїх кордонів, у новому геополітичному просторі залагодила практично всі проблеми, встановлюючи партнерські й добросусідські відносини.
Особливість геополітичного становища України полягає в тому, що, будучи відкритою для інтеграції до Європи, вона, на відміну від інших країн Центральної та Східної Європи, змушена долати дві лінії поділу континенту, які виникли після другої світової війни. Перша з них — межа між країнами колишнього Варшавського Договору й рештою Європи, що розмивається і зникає. Друга — західний кордон колишнього СРСР, що часом сприймається як межа дуже неоднорідної та аморфної СНД, яка віддаляє Україну від її природних партнерів у Центральній та Східній Європі.
Україна послідовно інтегрується до загальноєвропейської спільноти і розглядає поглиблення інтеграційних процесів на континенті як необхідну передумову створення системи глобальної безпеки, утвердження нового геополітичного простору, що відповідатиме вимогам наступного століття. Із прийняттям нашої країни до Ради Європи, ЦЄІ та співпраці з іншими європейськими об'єднаннями з'явилися принципово нові можливості для застосування багатовікового досвіду демократичних держав Європи в практиці державного будівництва, сходження до цивілізаційного рівня розвитку. Україна зміцнила співробітництво і з такими впливовими міжнародними інституціями, як Міжнародний валютний фонд, Всесвітній банк і Європейський банк реконструкції та розвитку. Ініціатива НАТО ї «Партнерство заради миру» дала змогу Україні гнучко підійти до розвитку партнерства з Північноатлантичним альянсом, маючи з ним такий рівень співпраці, який відповідає її індивідуальним вимогам і можливостям. На часі розвиток стосунків особливого чи навіть привілейованого партнерства Україна — НАТО. І Аналіз конкретного геополітичного становища України та зовнішньополітичних кроків свідчить на користь нарощування І зусиль до утвердження нашої держави в лоні європейських І народів, у світовому співтоваристві. Вагомішими стали і здобутки української дипломатії. Це відбивається на зростанні
обсягів та якості стосунків і з близькими сусідами, і з країнами інших регіонів. Політичні зрушення спонукають до нарощування політико-правових засад у міждержавних відносинах, взаємовигідних торговельних та економічних зв'язків, співпраці в науці й техніці. Хоч і повільно, але зростають іноземні інвестиції. Провідні місця в цій сфері посідають капітали США, ФРН і Великобританії. Цьому сприяли як наполегливість державних лідерів і дипломатів, так і чинники економічного характеру.
Підсумовуючи розглянуті проблеми, можна зробити такі висновки.
1. Глобальні трансформації, започатковані на зламі 80— 90-х рр., ще не завершилися. Врахування близьких і віддалених — як бажаних, так і небажаних, але потенційно можливих змін у регіоні й поза його межами вкрай важливе для України та інших країн Європи. Тому в інтересах нашої держави й континенту є зміцнення довіри, розширення політичного діалогу і співробітництва на дво- та багатосторонній основі в рамках загальноєвропейського процесу, заходи з подолання економічної кризи, дотримання загальнолюдських фундаментальних цінностей.
2. Конструктивними в діяльності урядових кіл, зовнішньополітичного відомства України, держав молодої демократії постають адаптація зовнішньополітичних засад, корекція стратегічних пріоритетів з урахуванням нових реалій, формування чітких критеріїв геополітичного й геоекономічного становища, врахування складних умов перехідного періоду Європейського континенту.
3. Долаючи труднощі об'єктивного й суб'єктивного порядку, Україна успішно продовжує процес розширення своєї дипломатичної присутності у світі. Завдяки зробленому в 1991— 1997 рр. вона набуває рис впливової європейської та світової держави, дедалі більше перетворюється на реального та активного суб'єкта міжнародних відносин.

ХХ ст. увійшло в історію суттєвими геополітичними змінами. Серед передумов глобальних зрушень можна назвати подолання військово - політичного протиборства Схід – Захід, падіння комуністичних режимів та переорієнтація ряда держав на засаді цінностей західної демократії. Внаслідок цих процесів на політичній карті світу виникла нова суверенна незалежна демократична держава – Україна. Слід відзначити, що наша країна перебуває на початковому етапі входження в глобальну цивілізацію. Незначна включеність у міжнародні господарські структури, низька конкурентносроможність українських товарів, відсутність значних іноземних інвестицій гальмують входження в глобальний простір.

Помітним виявом глобалізації в Україні стали міграційні відтоки населення на міжнародні ринки праці – як дешевої робочої сили, так і кваліфікованих кадрів.

Перебуваючи на перехресті складних геополітичних інтересів, для глобальної інтеграції Україна має вирішити багато економічних та політичних проблем, а саме: зміцнення економічного суверенітету, створення умов для побудови соціально-орієнтованої економіки, завершення трансформації політичної системи на засадах демократії, вироблення зовнішньополітичного курсу. Для цього необхідно відшукати стратегію, що дозволить влитись у состав світової глобалізованої спільноти. В економічному розвитку – сприяння розвитку інтернетизації, комп’ютерних та інших інфокомунікаційних технологій, що дозволить подолати «цифрову нерівність» та влитись у глобальну світову систему.

Тести для самоперевірки:

9. Крім вже вказаних, визначте переваги глобалізації:

а) поглиблення спеціалізації та міжнародний розподіл праці;

б) економія на масштабах виробництва;

в)?

г)?

2. Вкажіть відомого глобаліста – автора концепції глобальної рівноваги:

а) Е. Ласло; б) Дж. Бієрман;

в) Д. Медоуз; г) А. Тоффлер.

3. Визначте внутрішню межу розвитку людства:

а) забруднення зовнішнього середовища;

б) зростання народонаселення;

в) виробництво продовольства;

г) політичні обмеження.

Контрольні запитання:

1. Які чинники вплинули на появу глобалізаційних процесів?

2. Які саме зміни відбуваються у суспільстві, що глобалізується?

3. Визначте політичні шляхи вирішення глобальних проблем сучасності.

4. Які існують підходи у дослідженні планетарної проблематики?

5. Які проблеми має вирішити Україна для успішної інтеграції в глобалізовану спільноту?

Основна використана та рекомендована література:

1. Політологія: наука про політику / За ред. В. Г. Кременя, М. І. Горлача. – Харків: Єдинорог, 2002. – С. 572-580.

2. Політологія: Підручник / І. С. Дзюбко, К. М. Левківський, В. П. Андрущенко та ін.; За заг. ред. І. С. Дзюбка, К. М. Левківського. – 2-ге вид., випр. і допов. – К.: Вища школа, 2001. – С. 370-382.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1114 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...