Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль геополітики, в політичному світі



Визначення геополітичних інтересів (України потребує врахування складної системи інтересів різним країн, розкладу сил — економічним політичних, військових, духовних — у кожному регіоні світу. Насамперед це стосується найближчих сусідів України і країн глобального значення, що прагнуть знайти власні інтереси в Україні або самі становлять для неї особливий інтерес.

У програмному документі "Україна: поступ у XXI століття", з яким виступив президент України Л.Кучма на засіданні Верховної Ради, наголошувалося, що "європейський вибір є базовою основою нашого подальшого розвитку".

На цьому шляху досягнуто певного рівня політичного та екологічного співробітництва з європейською спільнотою. Україна стала членом Ради Європи, встановила стосунки особливого партнерства з НАТО, поглиблює співпрацю з ЄС, користується кредитами Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

"Щодо головних векторів зовнішньоекономічних взаємодій, які визначають пріоритети України, то ними є європейські (Західна Європа, Польща, США), євразійський (СНД) та південно-східний (Балкани, Туреччина, країни Сходу).

Отже, роль геополітики у світовому політичному процесі зростає. Це пов'язано, по-перше, з тим, що на політичний карті світу відбулися глобальні зміни, Докорінно змінився Євразійський континент, сформувалася Нова Європа, характерними ознаками якої є струнка політична організація, високий рівень добробуту населення (369 мли. чол.), розвинута культура, стабільні державні кордони, сильна валюта (євро). На континенті активізуються інтеграційні процеси.

По-друге, підвищення значення геополітики як, науки і соціально-політичної практики пов'язане з бурхливим розвитком науково-технічної революції, зокрема впровадження новітніх промислових технологій та засобів комунікації у глобальних масштабах Співробітництво між державами і народами, за відсутності просторових бар'єрів, стає дедалі інтенсивнішим.

Якісні зміни в геополітичному просторі спричинює також інформаційний фактор. "Нині при спілкуванні використовуються не лише традиційні друковані та електронні засоби — газети, радіо, телебачення, а й комп'ютерні системи з використанням космічного зв'язку. По-третє, значущість геополітики як науки зростає з посиленням ролі людської культури, в тому числі політичної, формуванням нового світогляду, поширенням політичного та ідеологічного плюралізму, утвердженням універсальних, загальнолюдських принципів і цінностей.

Історичний досвід двох, "гарячих" світових воєн, довготривалої "холодної", накопичення зброї масового знищення спричинили трансформацію геополітичного мислення в напрямі гуманізму. І хоча у світі ще відбуваються локальні конфлікти, зростає загроза тероризму, людство поступово відходить від крайнощів глобального масштабу. В тих країнах, які здобули нещодавно суверенітет і можливість самостійно проводити свою зовнішню політику, вкорінюється геополітичне світосприйняття, котре не має нічого спільного із завоюваннями та гегемонізмом.

По-четверте, природно-географічні чинники для суб'єктів світової політики набувають дедалі більшого значення з огляду загострення глобальних проблем людства, зокрема екологічної кризи.

Таким чином, останнім часом у зв'язку з деідеологізацією і демократизацією суспільних відносин в Україні ставлення до геополітики докорінно змінилося. Ряд неординарних, явищ в житті суспільства, зокрема поширення ядерної зброї, зростання агресивності міжнародного тероризму, створили принципово нові умови, коли силові спроби розв'язання геополітичних завдань викликають дедалі більший спротив, а натомість актуалізуються політичні засоби і методи.

Термін "Геополітика" наповнюється новим, більш гуманістичним, цивілізованим змістом. Це дає змогу об'єктивніше простежити всю складність і багатоманітність взаємозв'язків суспільства з навколишнім географічним середовищем. Такі природні фактори, як, ріки, моря й океани, гори і долини, родючі землі і корисні копалини, формують нині основні геополітичні орієнтири сьогоднішнього суспільства.

Закони геополітики відкривають широкі можливості для аналізу багатьох, політологічних процесів і вироблення відповідних рекомендацій для вирішення як, зовнішніх, так, внутрішніх проблем України.

ВИСНОВОК

Таким чином, (Україна настійно здійснює пошук, свого місця в новому геополітичному просторі, як і відповідей на доленосні, нерідко суперечливі питання: що корисніше для України — бути позаблоковою чи нейтральною державою, вести багатовекторну або двовекторну політику, чи розраховувати на стратегічних партнерів. Україна покликана законодавчо визначити і настійно впроваджувати в життя цілісну зовнішньополітичну стратегію. (Виходячи з цього треба мати на увазі:

1. перспективи становлення України як, активного дієздатного суб'єкта
міжнародник відносин визначені її зацікавленістю і прагненням в однакрвій мірі брати участь у житті євразійського і європейського регіонів і сприяти гармонізації відносин між ними.

У довгостроковому плані Україна, підтримуючи стратегічні взаємовідносини з Росією, прагне інтегруватись в європейські та євроатлантичні структури. Північноатлантичний альянс розглядає Україну як невід'ємну складову Європи. Для України відносини особливого партнерства з НМІЇО є передмовою поглиблення взаємодій з країнами-членами альянсу та наближення до Європейського Союзу. Досвід співробітництва України з ЄС свідчить, гир Україна має реальні перспективи стати членом об'єднаної Європи. Безумовно, швидкість зближення України і ЄС залежить, перш за все, від зміцнення демократичних засад українського суспільства, розвитку ринкової економіки

2. В складній геополітичній ситуації незалежна Україна, яка знаходиться на
перехресті стратегічних інтересів великих держав, повинна керуватись концепцією "динамічної рівноваги сил", яка орієнтує на встановлення дружніх взаємин як, з Росією, з іншими державами, які утворилися на території на території ОРОР, так, і з європейськими державами, іншими країнами світу.

Література:

1 Брегеда А.Ю. Основи політології: Навч. посібник, - К.:КНЕУ, 2000. - С312.

2. Василенко С.А. Геополітичні орієнтації України. Чого вчить історія //Віче.-2002. - №10 С. 12

3. Дергачев В.А Геополитика. -К: Вира-Р, 2000. – С. 448.

4. Мадіссон В.В., Шахов В.А. Сучасна українська геополітика. – К.:Либідь, 2003. –С. 176

5. Політична система сучасної України: особливості становлення, тенденції
розвитку/ред. ф.М. Рудича. — К: Парламентське видавництво, 2002. – С. 327

V. 2. Етнонаціональний вимір політики





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...