Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток геополітичних ідей в українській політичній думці



Колиска української державності — Київська Русь — протягом декількох століть була однією з провідник держав середньовічної Європи древній Київ був визнаним культурним, дипломатичним і торговельним центром континенту. Найважливішою подією в історії Київської Русі стало прийняття християнства, що у цивілізаційному та геополітичному вимірах сприяло приєднанню українського народу до сім'ї європейських народів, поширенню багатопланових зв'язків не тільки із Візантією, а й з іншими європейськими країнами. На думку І. Лисяка-Рудницького, прийняття християнства у візантійській формі не завадило Київській Русі наслідувати переважно західну соціальну і політичну структури, справило вирішальний вплив на всю подальшу історію України, визначило схильність її народу до лібералізму, парламентаризму, конституціалізму.

Геополітичні ідеї розвивалися й в українській політичній думці. Окремі геополітичні погляди знаходимо у науковій спадщині М. Грушевського. У його роботі "На порозі нової України" мислитель розглядає чорноморську зовнішньополітичну орієнтацію України, яка мала стати альтернативою її східно-західним "пов'язанням". Утворі "Звичайна схема руської історії" Ж. Грушевський поставив питання про переосмислення пануючої схеми історичного аналізу народів Східної Європи, яка ототожнювала історію південних племен Київської (Русі з укладом життя Володимиро-Московського князівства. На думку вченого, суспільний устрій, культура "Київської (Русі стали праобразом суспільним відносин і культури українського народу, а уклад Володимиро-Московського князівства вирішальною мірою вплинув на формування російського народу.

Чільне місце серед українським ученим які вивчали геополітичну проблематику, займає С. Рудницький. Його перша велика наукова праця в галузі політичної географії та геополітики "Україна і українці" побачила світ німецькою мовою у 1914 р. У ній вчений висунув концепцію української державності, яка Базувалася на ідеям німецької школи геополітики ф.Гатцеля, ф.Челлена. На основі розмаїтого географічного матеріалу вчений намагався продемонструвати значення України як потенційно великої та впливової європейської держави. С.Рудницький робить висновок,, що Україна - єдина слов'янську нація, яка зацікавлена в розвалі Російської імперії.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...