Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Україна та держави Центральної і Східної Європи



Паралельно з європейським і євроатлантичним розвивався і регіональний напрям зовнішньої політики України.

Динамізмом, інтенсивністю регулярних контактів на рівні глав держав позначені українсько-польські взаємовідносини, які за прогнозами стануть фундаментом стабільності у цьому регіоні Наші народи вважають за краще вдивлятись не в минуле, в якому українсько-польські взаємовідносини характеризувались переважно ворожістю взаємною недовірою, а в майбутнє, знаходячи там шлях, для цивілізованого співробітництва. Саме на це спрямована Декларація про українсько-польське "примирення", підписана президентами двох країн.

І хоча за великим рахунком стратегічні інтереси України і Польщі співпадають, проте входження Польщі до Європейського Союзу, такому як і спорудження газопроводу для транспортування російського газу в країни Західної Європи в обхід України, ставить перед Українсько-Польськими відносинами нові випробування, які нашим державам належить подолати.

Чи не найскладнішими є українсько-румунські стосунки. Все ж, спільне прагнення двох держав до їх нормалізації, а також наміри (румуни до інтеграції в європейські і євроатлантичні структури сприяло підписанню базового політичного договору про дружбу і співробітництво України і Румунії Україна і Румунія відмовляються від взаємних територіальних претензій і підтверджують суверенітет, територіальну цілісність і недоторканість своїх кордонів. Згідно з договором Північна Буковина і острів Зміїний на Чорному морі назавжди залишається в складі України.

Українсько-болгарські стосунки, не потьмарюють ні територіальні претензії, ні історичні обрії Хоча політична криза, яка періодично виникає в Болгарії і особливо затяжний економічний спад, з яким ця країна зіткнулась декілька років тому, нагадують аналогії з нашим повсякденним життям. Проте протягом останніх років внутрішній валовий продукт (Болгарії постійно збільшується на 4-6%. На зростання економічних показників позитивно впливає політична стабільність, якої досягнуто останнім часом. Перемога на парламентських виборах Національного руху, який очолив колишній цар Болгарії Сімеон II і який став прем'єр-міністром, створює нестандартну політичну ситуацію в цій країні. Проте політична програма національного руху суттєво не відрізняється від програми Союзу демократичних сил. Це - вступ (Болгарії в ЄЄ і НАТО, боротьба з корупцією, реформа законодавства.

Взаємини України з Угорщиною розвиваються стабільно по висхідній. Саме з Угорщиною (першою з усіх сусідніх держав) в травні 1993 року було підписано і ратифіковано Договір про основи добросусідства і співробітництва. Угорщина активно сприяла вступу України до Ради Європи. В новому геополітичному становищі, зумовленому обмеженою доступністю Австрії після того, як остання стала членом ЄС, нестабільною ситуацією в Югославії, Україна стає для Угорщини найбільш надійним партнером.

Між Україною і Словаччиною склалося економічне і культурне співробітництво, яке має всі підстави для динамічного розвитку. Два народи близькі способом життя, менталітетом, фольклором, що створює надійні підвалини для обопільного партнерства і добросусідства. У 1993 році було підписано договір про добросусідство, дружні відносини і співробітництво між Словацькою (Республікою та Україною. Україні відводиться важливе місце у зовнішній політиці Словаччини. Юля неї Україна стала серйозним партнером у центральноєвропейському регіоні. Політична взаємозацікавленість двох держав підкріплюється спільними економічними інтересам.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...