Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Неокласична теорія ціни. А.Маршалл



1.Методологічні принципи аналізу попиту та пропозиції.

2.Закон попиту. Еластичність попиту.

3.Закон пропозиції. Еластичність пропозиції.

4.Ціна рівноваги. Миттєва, короткострокова і тривала ринкова рівновага.

Дослідження А. Маршалла розкривають механізм формування ринкової ціни, котра окреслюється ним як результат взаємодії корисності та витрат, які відіграють однаково важливу роль.

«Загальна теорія рівноваги попиту та пропозиції являє собою ту основоположну ідею, що вона пронизує будівлю всіх різноманітних частин центральної проблеми розподілу й обміну» [О.3, стор. 48].

Його дослідження ціни будується на виокремленні й класифікації первинних чинників, котрі визначають як попит, так і пропозицію на окремі товари, на окремих товарних ринках. При цьому він тимчасово виключає вплив вторинних чинників, оцінюючи його як несуттєвий. Він зазначає: «... Ми розпочинаємо з виокремлення первинних відносин, стосовних пропозиції, попиту й ціни на окремий товар. Ми виключаємо вплив решти чинників застереженням «за інших рівних умов», хоча й не вважаємо їх за інертні, а лише тимчасово ігноруємо їхній вплив» [О.3, стор. 53].

Критикуючи теорію граничної корисності, А. Маршалл пише, що визначення ціни товару лише з огляду на його корисність призведе до того, що все суспільство складатиметься з індивідів, котрі «належать до однієї й тієї самої верстви населення і включають людей з найрізноманітнішими характерами» [О.3, стор. 198]. Таке припущення є відірваним від реальності. Корисність А. Маршалл окреслює як «здатність приносити вигоду», вимірюючи «економічну» корисність конкретною категорією попиту. В такому разі гроші виконують функцію вимірювача при визначенні корисності. Проте, навіть для одного й того самого споживача грошові суми, витрачувані на придбання різноманітних товарів не можуть слугувати за єдиний показник корисності цих товарів, оскільки на співвідношення цих витрат впливає структура цін, котра залежить не лише від попиту, але й не меншою мірою від рівня витрат виробництва.

Розглянемо, як А. Маршалл визначає закон попиту

Формуючи закон попиту, А. Маршалл визначив, що попит на товар перебуває в зворотній залежності від його ціни. Крива попиту на графіку має не лише функціональну залежність від ціни, але й характеризується певною висотою, що вона встановлює розміри попиту за кожною з цін, та еластичністю. Під останньою розуміється змінювання інтенсивності попиту за змінювання ціни. Перевірити й побудувати точну форму кривої попиту для конкретного товару на практиці є складно, позаяк фактичні обсяги попиту в

різні моменти часу неминуче зазнаватимуть на собі впливу різних чинників, у тому числі й тих, котрі раніше були прийнято за незмінні чи

Графік кривої попиту

несуттєві. Наприклад, коли змінюється ціна на окремий товар, це може спричинити змінювання купівельної спроможності грошей, тобто змінюватиме не лише «попит на товари», але й «попит на гроші». У зв'язку з тим, що аналіз здійснюється в «реальних» одиницях доходу, то висота кривої попиту, раніше прийнята за незмінну, зміниться. Тому закон попиту А. Маршалла характеризує загальні закономірності змінювання обсягу попиту й ціни «за інших рівних умов».

Проаналізуємо закон пропозиції А. Маршалла.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...