Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Після скиду стічних вод



Ступінь забруднення стічних вод водойми органічними речовинами може бути визначений за кількістю кисню, який витрачається на біохімічне окислювання (БПК) цих речовин у процесі життєдіяльності аеробних бактерій. Під час біохімічного окислювання відбувається глибоке розкладання органічних речовин до мінеральних.

Для визначення гранично припустимого забруднення води водойм за БПК і забезпечення необхідного кисневого режиму водойм необхідно всі розрахунки виконувати згідно з БПКповн. Однак для побутових стічних вод без істотної домішки виробничих стічних вод за повну біохімічну потребу в кисні достатньо приймати БПК20. При цьому завжди досліджується вода, звільнена від завислих речовин відстоюванням. Величина БПК у цих умовах визначає кількість колоїдних і розчинених органічних речовин.

Біохімічне окислювання за БПКповн включає вуглецеву фазу і фазу амоніфікації з утворенням азоту амонійних солей. Швидкість окислювання або швидкість споживання кисню в кожен даний момент буде пропорційна масі органічної речовини, що знаходиться у воді. Математично процес біохімічного споживання кисню може бути виражений у такий спосіб:

, (8.1)

де L0 – потреба в кисні на початку процесу для окислювання всієї органічної речовини, мгО2/л;

LT – потреба в кисні за час Т для окислювання органічної речовини, що залишилася, мгО2/л;

k1 – константа, що характеризує швидкість споживання кисню органічними речовинами при даній температурі (додаток М);

Т – час, протягом якого проходить споживання кисню, діб.

Константа швидкості споживання кисню не є величиною постійною. Вона залежить від температури води і концентрації органічних речовин у стічних водах.

Під час розрахунку умов допустимості скидання стічних вод поряд з можливим ступенем їхнього розведення необхідно враховувати ступінь біохімічного самоочищення води водойми від органічного забруднення на шляху до контрольного створу. Процес самоочищення залежить від швидкості біохімічного процесу і часу переміщення води від місця скидання стічних вод до найближчого контрольного створу.

Баланс біохімічної потреби в кисні суміші річкової і стічної води в розрахунковому створі в загальному вигляді, без урахування здатності водойми до самоочищення буде мати вигляд:

, (8.2)

де Lех – величина БПКповн стічних вод у місці випуску в водойму, мг/л;

Q – витрата стічних вод, м3/с;

Lр – величина БПКповн річкової води до місця випуску стічних вод, мг/л;

LГДК – сумарне значення БПКповн суміші стічної і природної вод у розрахунковому створі. Відповідно до нормативних вимог воно не повинне перевищувати гранично допустимі концентрації того або іншого виду водокористування.

Із огляду на процес самоочищення і вводячи константи швидкості споживання кисню стічною і річковою водою, отримаємо наступне рівняння балансу біохімічної потреби в кисні:

, (8.3)

де Lp – БПКповн річної води до місця випуску стічних вод, мгО2/л (див. додаток Г);

Lгдк – гранично допустиме значення БПКповн суміші річної і стічної вод у розрахунковому створі, мгО2/л (див. додаток Д або Е);

К1 – константа швидкості споживання кисню стічними водами залежно від їх температури (додаток М, табл. М.1);

К2 – константа реаерації, залежна від швидкості течії і характеристики водойми (додаток М, табл. М.2);

Т – довготривалість переміщування води від місця випуску до розрахункового отвору, діб:

, (8.4)

де lф – відстань по фарватеру річки від місця випуску стічних вод до розрахункового пункту беремо відповідно до плану-схеми (див. рис. 1.1), м;

Vсер – середня швидкість течії води в річці (див. додаток В), м/с.

Із цього рівняння балансу визначається максимально припустиме значення концентрацій органічних забруднень згідно з БПКповн в очищених стічних водах, що підлягають випуску в водойму.

8.2 Визначення ступеня очищення за БПКповн

Максимально припустиме значення концентрацій органічних забруднень по БПКповн в очищених стічних водах, мг О2/л, належить визначати для двох обраних джерел за формулою

. (8.5)

Перевірку необхідного ступеня очищення стічних вод за БПК виконують не лише для двох річок, але й для зимового та літнього періоду скиду стічних вод. Температура води в річці для зимового й літнього періодів наведена в додатку Г. Із отриманих значень Lех для кожної річки обирають найменше і для нього визначають необхідний ефект очищення, відсотків.

Е = 100(Len – Lex) / Len. (8.6)

Виконуємо розрахунок для річки І-1 на літній період (t = 200С).

;

.

Виконуємо розрахунок для річки І-1 на зимовий період (t = 30С).

;

.

Виконуємо розрахунок для річки ІІ-1 на літній період (t = 190С).

;

.

Виконуємо розрахунок для річки ІІ-1 на зимовий період (t = 50С).

;

.

Ефект очищення стічних вод за БПКповн під час скиду в річку І-1 повинен бути вищий (98,51 %), ніж під час скиду в річку ІІ-1 (85,76 %). Умови скиду в річку І-1 жорсткіші, тому для скиду стічних вод необхідні більш досконалі очисні споруди.

Питання для самоперевірки

1 За яким показником визначається забруднення води органічними речовинами?

2 Чим закінчується процес окислювання органічних забруднень?

3 Від чого залежить величина константи швидкості споживання кисню?

4 Рівняння балансу біохімічної потреби в кисні з урахуванням і без урахування здатності водойми до самоочищення.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...