Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Асимілююча здатність водойми



Асимілююча здатність водойми запобігає негативному антропогенному впливу. Це природна здатність водного об'єкта приймати визначену кількість забруднюючої речовини в одиницю часу без порушення нормативної якості води в контрольному створі.

Асимілююча здатність визначається процесами самоочищення водного об'єкта і змішування (розведення) стічних вод з водою водного об'єкта.

Здатність водойми самоочищуватися залежить від багатьох природних факторів: об’єму річкового стоку, швидкості потоків, хімічного складу води, її температури і т.д. Для інтенсифікації самоочищення можливе застосування штучної аерації, що знижує кисневий дефіцит і створює сприятливі умови для біохімічного окислювання органічних речовин. Існує пневматична, механічна аерація, а також аерація на водозливах, що встановлюються на водотоках, які мають великі перепади висот. При цьому насичення води киснем підвищується від 10 до 50 %.

Максимальне використання здатності водойм самоочищуватися дозволяє зменшувати ступінь очищення стічних вод і скорочувати кількість споруд для очищення. Основними факторами, що визначають здатність водойми самоочищуватися є кратність розведення стічних вод природною водою і коефіцієнт змішування, що показує, яка частина витрати ріки змішується із стічною водою в даному створі.

Випуск у водойми стічних вод повинний здійснюватися таким чином, щоб була можливість найбільш повного змішування стічних вод з водою водойми в місці їхнього скиду. Певною мірою швидкість змішування залежить від конструкції випускного пристрою.

Береговий випуск не сприяє швидкому змішуванню. Швидше змішуються стічні води з водою водойми при випуску їх у фарватер, де спостерігаються найбільші швидкості течій.

Якщо необхідно прискорити змішування стічних вод, що здійснюється під впливом турбулентного руху води, варто застосовувати такі конструкції випуску, які створювали б можливість скиду не в одному (зосередженому), а в декількох місцях. Чим на більше число струменів розбивається потік стічних вод, тим скоріше і на більш короткій відстані досягається змішування. Даний результат забезпечується під час застосування розсіюючого випуску.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 479 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...