Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини появи нових пріоритетів у системі спеціальної освіти



Результати вітчизняних і закордонних наукових досліджень пере- конливо доводять, що раннє виявлення і рання комплексна корекція відхилень у розвитку з першого року або навіть місяців життя дитини дозволяють попередити появу подальших відхилень у її розвитку, ско- ригувати вже наявні, значно знизити ступінь соціальної дезадаптова- ності дітей, досягти більш високого рівня їхнього загального розвитку, згодом й освіти, а також більш успішної інтеграції в суспільство.

Аналіз становлення і тридцятирічного досвіду функціонування за­хідних систем ранньої діагностики і ранньої комплексної корекції відхи­лень у розвитку дітей свідчить про значну результативність їхнього впровадження на державному рівні, можливість економії засобів за рахунок корекції і реабілітації на ранніх етапах життя дитини, оскільки при цьому значно скорочуються витрати на дорогу систему шкільної спеціальної освіти.

Демографи і соціологи відзначають, що в умовах сучасного життя від негативних явищ у суспільстві найбільш страждає сім'я. Послабля­ються сформовані моральні і етичні норми, традиції родини. Зростає напруженість відносин у сім'ї внаслідок недостатньої її економічної! захищеності. Усе це знижує виховний потенціал родини, а у випадку народження проблемної дитини її роль у реабілітації і соціалізації стає незначною. Сімейне неблагополуччя стає найважливішою причиною зростання кількості дитячих і підліткових емоційних відхилень і пору­шень. Це створює значні проблеми в розвитку дитини й утруднює про­цес спеціальної корекційно-педагогічної допомоги.

Іншою серйозною проблемою стає погіршення стану здоров'я ді­тей. Відсоток народження здорових немовлят протягом останніх 7 ро­ків знизився з 48,3 до 36,5%. Сьогодні до 80% немовлят є фізіологічно
незрілими, близько 70% - мають діагностоване пренатальне ураження центральної нервової системи. Органам охорони здоров'я в результаті прийнятих в останні роки негайних заходів удалося стабілізувати пока­зники дитячої і материнської пренатальної (пологової) смертності. Під- вищився відсоток народження недоношених дітей із критично низькою масою тіла при народженні (від 700 до 1100 г), що складають групу високого ризику за слуховою і зоровою патологією, дитячому церебра- льному паралічу, інтелектуальній недостатності, сліпоглухоті та склад­ним порушенням у розвитку.

Науковий прогноз у галузі вивчення фізичного і психічного здоров'я дітей дає підстави вважати, що зусилля фахівців повинні бути зосере­джені також і на допомозі найважчим дітям, що мають множинні пору­шення.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...