Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік формування надзвичайних доходів і витрат



Для обліку доходів і витрат; які виникають у результаті надзвичайних подій, застосовуються рахунки 75 "Надзвичайні доходи" і 99 "Надзвичайні витрати".

Таблиця 5.17. Облік виникнення інших витрат і доходів звичайної діяльності при ліквідації основних засобів

Пор. Зміст Кореспондуючі рахунки Сума, грн
операції дебет кредит
         
  Списані з балансу основні засоби, що непридатні для використання:
  а) залишкова вартість основних засобів      
  б) знос основних засобів      
Первісна вартість      
  Відображені витрати, пов'язані з ліквідацією основних засобів   65, 66, 20. 23  
  Одержані матеріали у результаті ліквідації основних засобів 20,22    
  Визначено фінансовий результат:
  а) списані залишкова вартість і витрати з ліквідації основних засобів      
  б) списано дохід на фінансовий результат      

У таблиці 5.18 наведено склад і порівняння доходів і витрат від надзвичайних подій.

Таблиця 5.18. Склад і порівняння надзвичайних доходів і витрат

Пор. № Надзвичайні доходи, що обліковуються на рахунку 75 Надзвичайні витрати, що обліковуються на рахунку 99
  Відшкодування збитків від надзвичайних подій Втрати від стихійного лиха
  інші надзвичайні доходи Втрати від техногенних катастроф і аварій
    Інші надзвичайні витрати

Із таблиці 5.18 бачимо, що серед надзвичайних доходів і витрат окремо в обліку виділяється відшкодування збитків від стихійного лиха.

Одним із важливих елементів гарантування економічної безпеки й стабілізації фінансового стану сільськогосподарських товаровиробників є страхування. Механізм його дії досить простий: органами страхування за рахунок коштів, одержаних від господарств у вигляді страхових платежів та доходів від їх інвестування, виплачуються страхові відшкодування при неврожаях, загибелі худоби та птиці, втраті іншого майна. Страхові платежі, як правило, сплачуються сільськогосподарськими товаровиробниками за кожним видом застрахованого майна у відсотках від його вартості, а їхня ставка визначається з таким розрахунком, щоб ці платежі покривали страхові відшкодування, а також витрати, пов'язані з функціонуванням органів страхування.

Відповідно до пункту 11 частини першої статті 7 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) Кабінет Міністрів України прийняв Постанову "Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, врожаю зернових культур і цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності" від 1 липня 2002 р. №1000".

Згідно з цією Постановою суб'єктами обов'язкового страхування є -державні сільськогосподарські підприємства щодо врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень та сільськогосподарські підприємства всіх форм власності щодо врожаю зернових культур і цукрових буряків.

Об'єктом обов'язкового страхування є майнові інтереси, що пов'язані з неотриманням або недоотримуванням врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, зернових культур і цукрових буряків - сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...