Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік пайового та додаткового капіталу



Пайовий капітал - це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

У ході реформування колективних сільськогосподарських підприємств багато з них перетворилися в сільськогосподарські виробничі кооперативи (СВК) на засадах членства, об'єднання пайових внесків, обов'язкової трудової участі і у спільній сільськогосподарській виробничій діяльності. Більшість СВК є правонаступником колишніх КСП. Члени кооперативу зобов'язані зробити в місячний термін вступні і пайові внески.

У кооперативі допускається асоційоване членство. Асоційовані члени повинні зробити тільки пайовий внесок у створення та розвиток кооперативу.

Сукупність пайових і вступних внесків є різновидом власного капіталу.

У більшості прийнятих Статутів сільськогосподарських кооперативів основним джерелом формування майна кооперативу є пайовий капітал, який утворюється за рахунок пайових внесків та майна кооперативу.

Розмір пайових внесків до кооперативу встановлюється в рівних частинах і пропорційно очікуваній участі члена кооперативу в його господарській діяльності.

Величина розміру вступних та майнових внесків законодавством не визначена.

Майно кооперативу відповідно до Господарського Кодексу України від 16.01.2003 р. №436-1V поділяється на пайовий і неподільний фонди. Неподільний фонд утворюється за рахунок вступних внесків коштами та майна кооперативу (за винятком землі). Пайові внески членів кооперативу до нього не включаються. Порядок формування і розміри неподільного фонду встановлюються статутом. Відповідно на рахунку 41 "Пайовий капітал" виділяється два субрахунки 411 "Неподільний капітал" та 412 "Пайовий капітал".

У разі виходу з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання майнового паю натурою, грішми або, за бажанням, цінними паперами відповідно до його вартості на момент виходу. Термін та інші умови одержання паю встановлюються статутом кооперативу. У разі виділення паю грошима, цю операцію відображають на дебеті рахунка 41 "Пайовий капітал" та кредиті рахунків 30 "Каса" чи 31 "Рахунки у банках". При виділенні паю члену кооперативу у натурі цю операцію відображають на дебеті рахунка 41 "Пайовий капітал" та кредиті рахунка 67 "Розрахунки з учасниками", на дебеті якого відображають виділення конкретних об'єктів.

Таблиця 4.2. Відображення в обліку операцій з формування пайового капіталу

Пор. Зміст операції Кореспондуючі рахунки  
дебет кредит  
         
  Формування пайового капітану:  
  - відображення внесків до неподільного фонду      
  - відображення внесків до пайового фонду 10,11,12.14, 15,18, 20,21, 22,23. 26, 27, 28, 30 тощо    
  Виділення паю члену сільськогосподарського кооперативу:
  - на суму паю, розрахованого на дату виходу в частині пайового фонду    
  - в частині прибутку    
               

Аналітичний облік паю кожного члена сільськогосподарського кооперативу здійснюється за рахунком 41 "Пайовий капітал".

У процесі функціонування кооперативу його пайовий капітал може збільшуватися за рахунок прибутку і зменшуватися за рахунок непокритого збитку.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 380 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...