Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обпік резервного капіталу



Резервний капітал - це страховий капітал, створений підприємством за рахунок відрахувань власного прибутку з метою погашення можливих збитків, здійснення виплат інвесторам і кредиторам при недостатньому забезпеченні коштами.

На законодавчому рівні встановлюється обов'язковість і мінімальні розміри формування резервного капіталу для окремих видів підприємств.

Наприклад, для господарських товариств така обов'язковість і мінімальний розмір встановлено ст. 14 Закону України "Про господарські товариства" від 19.09.91 р. №1576-ХІІ, де відмічено, що в товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 15% статутного фонду. Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) фонду передбачається також установчими документами, але не може бути меншим п'яти відсотків суми прибутку товариства.

Для всіх інших підприємств створення резервного капіталу є необов'язковим, але бажаним у відносинах з кредиторами елементом гарантії.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства Планом рахунків призначено рахунок 43 "Резервний капітал", за кредитом якого відображається створення резервів, а за дебетом - їх використання. Сальдо цього рахунка відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду, що дозволяє контролювати динаміку його зміни і дотримання мінімального розміру.

Аналітичний і синтетичний облік резервного капіталу ведеться за його видами і напрямами використання в Журналі-ордері №7 с.-г. та в Аналітичних даних до рахунка 43 "Резервний капітал", форма яких наведена на с. 668.

У регістрах бухгалтерського обліку підприємства нарахування і використання резервного капіталу буде відображено такими записами (табл. 4.3):

Таблиця 4.3. Відображення в бухгалтерському обліку ТОВ "Лаванда" операцій зі створення та використання резервного капіталу

Первинний документ Дата Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн
дебет кредит
Бухгалтерська довідка, складена на підставі статуту 10.02.С4 Формування (поповнення) резервного капіталу за рахунок прибутку підприємства 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" "Резервний капітал"  
Бухгалтерська довідка 10.02.05 Використано резерв на збільшення розміру статутного капіталу 43"Резервний капітал" "Статутний капітал"  
Бухгалтерська довідка 10.02.06 Використано резерв на покриття збитків 43"Резервний капітал" 442 "Непокриті збитки"  





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...