Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як відображується на бухгалтерських рахунках анулювання власних викуплених акцій?



Якщо господарське товариство прийняло рішення не випускати повторно викуплених акцій, воно може, за згодою акціонерів, вилучити їх з обігу. Вилучення акцій повинно знайти відображення на відповідних рахунках руху капіталу.

Якщо вартість викуплених власних акцій, що вилучаються з обігу, менше вартості їх первісного випуску, то різниця відображується за кредитом субрахунка 421 "Емісійний дохід". Якщо вартість таких акцій, що вилучаються з обороту, перевищує їх первісну вартість, то різниця списується на дебет субрахунка 421 "Емісійний дохід" або на дебет субрахунка 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".

Як у першому, так і в другому випадках анульовані акції за їх номінальною вартістю зменшують статутний капітал. При цьому складається бухгалтерська проводка:

дебет рахунка 40 ''Статутний капітал";

кредит рахунка 45 "Вилучений капітал".

47. Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків)

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) - це сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку.

Використовують різні терміни для визначання реінвестованого прибутку. Американський інститут присяжних бухгалтерів рекомендує такі визначення реінвестованого прибутку у підприємство: "нерозподілений дохід", "нерозподілений прибуток", "акумульований прибуток" або "прибуток, залишений для використання в бізнесі".

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій назвала реінвестований прибуток нерозподіленими прибутками (непокритими збитками) і цим самим підтвердила, що нерозподілений прибуток є складовою власного капіталу, хоча не зареєстрований у засновницьких документах і не персоніфікований.

Наявність нерозподіленого прибутку свідчить, що активи підприємства будуть збільшені за рахунок операцій, за якими одержано прибуток. Кредитове сальдо субрахунка " Прибуток нерозподілений" також не означає, що грошові кошти або будь-який інший конкретний вид активів реінвестовано в підприємство. Прибуток вважається реінвестованим, якщо активи підприємства в цілому збільшились.

Сільськогосподарські підприємства на цьому етапі розвитку в більшості своїй мають на кінець звітного періоду "непокриті збитки", що є свідченням збитковості їх виробництва.

Для узагальнення інформації про формування і використання прибутку підприємства використовують рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)". На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків) поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку.

За кредитом рахунка відображується збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом - збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" має такі субрахунки:

441 "Прибуток нерозподілений";

442 "Непокриті збитки";

443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...